Läkare Lindemann är Kul Spermier Fakta!

Link: http://www2.oakland.edu/biology/lindemann/spermfacts.htm

Spermier finns underbara små celler och de kan vara massor av kul! För din njutning har vi sammanställt några fantastiska fakta om dem.

läs mer Vanliga Frågor Och Svar sidan för extra rolig information

En Underbar Berättelse om en Spermie Svansen – Ursprungligen publicerad under Hösten 2010 fråga (Fråga 19) av Oakland Tidning

FRÅGA: de flesta vanliga Dr Lindemann via e-post: Hur länge kan spermier leva på miljön ytor? SVAR: De dör när de torkar ut, så det beror på hur snabbt de torkar. De är också dödas av färskvatten på grund av osmotisk chock. Tvål och såpa, tvättmedel, såsom de som används för penningtvätt och handtvätt också döda dem, eftersom dessa ämnen strip off cellmembranet av spermier. Något att fundera: De är haploida hälften av ditt liv cykeln så var försiktig när du lämnar dem.

observera:, medan spermier är relativt lätt att döda på miljön ytor, försök inte använda vatten eller rengöringsmedel för att döda dem i slidan eller kvinnliga fortplantningsorganen. Den kvinnliga tarmkanalen och jelly-liknande konsistens av mänsklig sperma skydda dem från att blanda med vatten när du är inne i den kvinnliga kroppen. Dessutom, vatten och rengöringsmedel kan skada väven. Detta är inte ett bra preventivmedel strategi!

Djur > Genomsnittliga antalet spermier per ejakulat (i miljoner)
Mus 50
Rat 58
Guinea Pig 80
Kanin 280
Mannen 280
Får 1000
Cow 3000
Pig 8000
Tid mellan samlag och ankomsten av spermier i äggledaren *
(med andra ord den tid det tar för spermier att ta sig dit de behöver för att gå)
Djur Resor
Cow 2-3 Minuter
Kanin Ett par minuter
Mus 15 Minuter
Guinea Pig 15 Minuter
Sugga (Svin -) 15 Minuter
Rat 15-30 Minuter
Hamster 2-60 Minuter
Hund Minuter-Timmar
Ewe (Får) 6 Minuter – 5 Timmar
Kvinna 5 – 68 Minuter
> Genomsnittliga volym och innehåll av mänskliga ejakulat#

volym och innehåll av utlösning beror på den tid mellan varje utlösning. Den genomsnittliga volymen av sperma är 2.75 mililiters(ml), allt från 2-6 ml, högre volymer följande perioder av avhållsamhet. En genomsnittlig människa ejakulatet innehåller ca 180 miljoner spermier (66 miljoner/ml), men vissa får utlösning innehåller så många som 400 miljoner spermier. Både kvantitet och kvalitet på spermierna är viktiga faktorer för fertilitet. En man anses kliniskt infertila om hans spermier koncentrationen understiger 20 miljoner/ml sperma. # (Kom bara ihåg att det bara tar en för att göra en baby)

Den genomsnittliga spermier minskade från 113 miljoner spermier/ml sperma i 1940 till 66 miljoner/ml 1990. Volymen för en enda utropa har minskat från 3.40 ml till 2,75 ml. Detta innebär att män i genomsnitt är nu utlösning mindre än hälften av antalet spermier som män gjorde för 50 år sedan. En droppe från mer än 380 miljoner spermier till ca 180 miljoner spermier per ejakulat. Dessutom, antal rörliga spermier har också doppas. Viktigare, spermier count har inte minskat i mindre förorenade områden i världen under samma tid.#

Djur Fertila Livet av Spermier (timmar)
Mus 6
Rat 14
Guinea Pig 21-22
Mänskliga 24-48
Kanin 30-32
Får 30-48
Cow 28-50
Häst 144
Bat 135 Dagar
Motila (rörliga) sperma har påträffats i den mänskliga äggledaren i upp till 85 timmar efter samlag, även om förmågan att befrukta ett ägg är vanligtvis försvinner innan motilitet är förlorad.
Inte storleken någon roll?^
Man skulle kunna tro att en stor djur skulle ha större könsceller, men inget kunde vara längre från sanningen. Den största spermier jag någonsin sett kom från en bananfluga! Spermier från en bananfluga kan vara lika lång som kroppen av den manliga flyga, ca 1,1 mm. På andra sidan av det stora antalet däggdjur människor har en av de minsta spermier, som mäter endast 40 µm långa. Råttor producera en av de största spermier på 170 µm långa. När vi talar om möss och människor vi kan vara större djur i diploida fas i livet, men det är de möss som har större haploida fas av livet med 80-micron länge spermier.
Hur många är tillräckligt?^
Denna fråga kommer alltid upp i beaktande människans fertilitet. Om det tar endast en spermie för att befrukta ägg och, varför inte ett lågt spermieantal gör att man är infertil? En fertil hane mänskliga sprutar mellan 2 och 5 mililiters(ml) av sperma (i genomsnitt ca en tesked). I varje ml det är normalt cirka 100 miljoner spermier. Om koncentrationen understiger 20 miljoner spermier per mililiter det är oftast några problem med fertiliteten. Tjugo miljoner fortfarande verkar vara en hel del, så varför problemet? Endast en liten bråkdel av sperman deponeras i kvinnans vagina hamna i livmodern. Från de som gör det till livmodern, bara en liten bråkdel av dem att hitta sin väg till oviducts. Oftast ägg är hela vägen upp i andra änden av äggledaren(äggledaren). Av de som är i äggledaren bara en liten bråkdel gör sin väg från den nedre till den övre äggledaren. Så, i själva verket, antalet spermier som framgångsrikt anländer till där ägget ligger i är faktiskt väldigt liten. Ett annat problem är att ägg är inte bara väntar på att bli befruktade av den första spermien att komma tillsammans. Ägget är oftast täckt av ett tjockt lager av celler som kallas corona radiata att fungera som en blockad för att begränsa spermierna från att komma in i ägget. Spermien innehåller enzymer för att bryta denna barriär ner. Det kan faktiskt kräva ett angrepp av många spermier för att bryta ner corona tillräckligt för att låta en spermie komma fram till ägget. Så hela processen är något som en marathon går i en labyrint fylld med slem följt av att bryta sig in i en fästning. Att en spermie som äntligen gör det är en förkämpe för Moder Natur är triathlon. Om du inte har tillräckligt med konkurrenter för att starta, ingen är kvar vid målgång. Vi vet inte säkert men det kan vara en väg att välja för friska spermier för att göra jobbet passerar gener till nästa generation. Modern i-vitro-fertilisering tekniker kan kringgå detta urvalsförfarande och uppnå befruktning med mycket färre spermier. Lyckad befruktning är nu även ske med spermier som inte kan simma. Detta sker genom direkt injektion spermie in i ägget med en liten pipett glas (röret). Endast tiden kommer att utvisa vad som förbi naturens triathlon kommer att göra att den mänskliga arvsmassan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *