Den Identitetskris I Datavetenskap

Original: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.cs.identity.crisis.html

För en kort tid sedan, var jag på ett möte där datavetenskap fakulteten satt runt uttrycker åsikter om vad som är viktigt i området och vad eleverna bör lära sig. Diskussionen kretsade runt att försöka definiera CS och frågan om där fältet är på väg. Jag hade en känsla av deja vu, eftersom samma grundläggande åsikter har framförts många gånger under de senaste åren. När jag satt där med att lyssna, är det plötsligt slog mig att det finns en bakomliggande psykologiska problem har tagit över datavetenskap: fältet är i en olycka, att uppleva en identitetskris och ifrågasätta dess värde.

Låt mig förklara. Under den diskussion, en av de Forskare som nämns som på 1980-talet var det tal om att CS bli nästa Pelaren av Vetenskap, som slutligen skulle lägga CS på lika villkor med områden som Fysik, Kemi, Biologi och geovetenskap. “Vad hände?”, frågade han, och fortsatte med att beklaga att andra vetenskaper oftast visa CS som bara “stödja” deras arbete. En annan Dator Forskare föreslog att CS har gjort ett misstag genom att tro att det område som handlar om att skapa programvara och programvara. Han hävdade att datorer och programmering bör inte vara i hjärtat av vad vi gör, men i stället, föreslog att CS ska du själv som det område som fokuserar på “computational thinking” eller som “erbjuder lösningar för att beräkningsproblem”. Var och en av dessa positioner är symtom på ett underliggande problem: istället för att vara stolta över vårt stora prestationer, såsom skapandet av Internet och kraftfulla interaktiva datorsystem som har förändrat det sätt som människor runt om i världen arbetar och spela, vissa forskare dator verkar fastnat i en svacka, känner sig besviken och vill för mer akademisk prestige.

Hur kom Vi fram Till Denna Punkt?

 • det Kanske är endemiska. Efter alla, områden som Filosofi gjort en liknande övergång — i strävan efter prestige, de relabeled sig själva som “tänkare” i stället för “doers”. En sådan övergång kan verkligen hjälpa medlemmarna på ett fält för att må bättre om sig själva. Tillsammans, de kan bestämma sig för att de är överlägsna andra akademiker eftersom de verkar över striden av vardagen. Endast eliten inom sitt område kan förstå och uppskatta den sanna essensen av tänkande. Tyvärr, eufori är kortlivad: i ett par år, området blir fristående från den verkliga världen och glider mot irrelevancy.
 • det Kanske är dags. CS är en ung disciplin som har vuxit snabbt. Kanske, CS är som en tonåring — inte helt mogna, och som ännu inte säker på om dess plats i världen.
 • Kanske är det att leva i skuggan av Internet. För några år sedan, jag blev chockad av en serie av förslag till forskningsprojekt där varje forskare hävdade att deras föreslagna projektet skulle skapa en ersättning för Internet som var större, bättre, snabbare, tillförlitligare, säkrare och mer energieffektiva, lättare att använda och lättare att hantera. Istället för att analysera avvägningar, forskarna hade plockat upp den vanan av överdrift som en gång var reserverade för marknadsföring. I själva verket, när en dator vetenskapsman säger att CS ska verkligen vara i verksamhet för att erbjuda “lösningar” för att beräkningsproblem, jag undrar om de har omedvetet plockade upp den senaste marknadsföring trend: istället för att marknadsföra produkter och tjänster, high tech-företag i Silicon Valley marknaden “lösningar”. Med forskning förslag som gör skandalösa påståenden och marknadsföring hype som genomsyrar våra diskussioner, är det inte konstigt dator forskare har utvecklat ett mindervärdeskomplex — många drömmer om att bli superhjältar.
 • Kanske är det att leva i skuggan av Microsoft, ipods och iphones. När en genomsnittlig person hör orden “computer scientist”, som de oftast förutsätter fullständig kunskap om alla datorer och nätverk produkten någonsin skapats. I verkligheten är, naturligtvis, ingen kan vara bekant med alla tillgängliga applikationer och system, inte heller kan de komma ihåg en katalog av leverantörer, produkter, versioner och patchar. Således, om en dator vetenskapsman försöker hjälpa en vän eller familjemedlem med en dator som är problemet, att de snabbt kan känna sig otillräckliga.
 • Kanske är det osäkerhet. Faktum är att många forskare känner sig illa till mods eftersom deras forskning saknar effekt. De undviker att prata om stora framgångar i området eftersom de inte var personligen inblandad. Mer viktigt, stora framgångar kan göra en att känna sig hotade. När Internet-projektet kom tillsammans, till exempel vissa vetenskapsmän har förklarat att, till skillnad från sin egen forskning, studier av datanät inte har betydande intellektuella djupet. Andra kategoriskt förklarat att nätverk var “inte en del av datavetenskap och skulle aldrig vara”. I efterhand, att försöka utesluta nätverk var dumt och meningslöst, men sådana försök hända så ofta att det kan tyda på ett underliggande problem.
 • det Kanske är kultur. Mycket av kulturen i ett akademiskt område är vidare vid universitet och högskolor. Om lärare vid upprepade tillfällen innebär att CS är sämre genom sin brist på entusiasm och oförmåga att formulera en tydlig vision, eleverna kan anta utsikt. Även om fakulteten inte gör en direkt förklaring, studenter är troligt att läsa mellan raderna, känsla och attityder, och plocka upp subtila ledtrådar. Ableson och Sussman av MIT anmärkte en gång att Datorn Forskare har “matte avund” — de önskar att de var riktiga matematiker. Så, de skriver massor av ekvationer för att ge intrycket av att de gör djupa matematik. Undergrads är ofta imponerad, och drar slutsatsen att de ekvationer som menar fakulteten är otroligt smart. Förvirring kan uppstå när elever inser att de ekvationer som inte stämmer med verkligheten. Högsta grad studenter ofta se genom knep och börja ifrågasätta giltigheten av forskning. I slutet, men även grad eleverna kan gå iväg med en undermedveten intryck av att matematik är avundsjuk.

 

Vad Kan Vi Göra för Att Rätta till Problemet?

Ett par förslag.

 • Ändra ras: filter antagning. Här är en chans för tvärvetenskaplig forskning: att arbeta med psykologer för att ta fram ett test som kan ges till elever som söker till CS-program. Om en sökande är benägna att utveckla matematik avund eller avundsjuka på andra områden, sända sökanden till en annan avdelning. Det bör bara ta cirka fyra år innan vi ser en betydande förändring i nya studenter från undergrad program. I ytterligare sex eller sju, vi ska se en förändring i unga forskare, och besättningen kommer att förbättra.
 • Ändra kulturen till en som firar bidrag och prestation. Försäkra CS fakulteten, som resten av den akademiska världen är inte bättre eller mer prestigefyllda än CS — det är bara det att dessa områden har tillbringat många decennier som motiverar deras existens och försvara deras betydelse. Som en undergrad huvudämne fysik och matematik, till exempel, jag såg situationen klart. När vi var sophomores, fysik majors visste att fysik “ägde” hela universum från den subatomära partiklar till astrofysikaliska fenomen. Fysiken hade ett välförtjänt rykte som den svåraste större, så att alla på campus antas fysik majors var mycket smart. Men det var mer: fakulteten vid upprepade tillfällen försäkrat oss om att allt i universum följt fysikaliska principer. När vi förstod fysik, som de hävdade, allt annat kan härledas som en följd av detta. Alltså, fysik fakulteten gav intrycket av att även kemi och biologi var utlöpare av fysik — upptäcka principerna för energi och materia bildas hjärtat av vetenskap. Andra akademiska grupper varje ingjuta stolthet i sina elever. Till exempel, matematik majors berättade att matematik “äger” den abstrakta universum och kemi som huvudämnen är säker på att kemister gör ett viktigt arbete medan fysiker bara fippla runt med string-teorin eller bygga större och större atom smashers söker mindre och mindre (dvs, mindre följdskador) subatomära partiklar. CS behöver för att skapa en kultur av stolthet över området och dess prestationer.
 • Avvisa tanken att “tänka om datorer” i abstrakt på något sätt är mer prestigefyllda än “att tänka på nya sätt att designa och bygga datasystem. Främjande av abstrakt tänkande som skiljer sig från verkligheten tilltalar dator forskare som dras till matematik eller som engagerar sig i praktiken av att upptäcka brister snarare än att bygga. Abstrakt tänkande kan verka lockande eftersom det samtidigt tar bort kravet på att antaganden måste matcha verkligheten och platser CS ovanför striden med att förstå verkliga system och praktiska begränsningar. Flytta CS från att bygga datorsystem bara för att “tänka” om design och helt missar en viktig punkt: om det slutar att göra med den verkliga världen av datorer och programvaror, CS kommer att bli irrelevant. Vi kommer att sluta med änglarna, dansa på huvudet stift, och en annan disciplin kommer flytta in för att ta över de aspekter av datavetenskap som har ett betydande inflytande.
 • Ställa upp mini-utbildningar för lärare. Aktivera CS fakulteten för att lära sig tillräckligt om kommersiella produkter för att bli läs-och skrivkunniga. Det finns två fördelar. För det första, om datorn forskare kan lära sig tillräckligt för att vara något högre än en genomsnittlig användare, kommer de att känna sig bättre. För det andra, om de förstå gränserna för kommersiella produkter, fakulteten kommer att hjälpa till att hitta vägar för att förbättra dem. Den goda nyheten är att så lite som krävs för att ligga steget före allmänheten. Många problem har en enkel fix (t ex, sätter i eller starta om). Någon med en liten teknisk kunskap som utgår logiskt kan tyckas som en expert jämfört med en genomsnittlig användare. Alltså, en liten mängd av träning kan skapa förtroende.
 • Lansera en reklamkampanj. Kom ihåg att under de senaste decennierna, CS har förändrat världen. Ingjuta stolthet i våra prestationer. Betona att vi kom på hur man bygger upp komplexa beräkningar och kommunikationssystem som genomsnittlig användare tar det för givet. Hålla allt lättsam, men påminn eleverna om varför CS är en ledare bland akademiska discipliner. Le och wink, men meddela att fysiker och kemister är egentligen bara hållit runt eftersom de “hjälper” vetenskapsmän. Efter alla, vi behöver resultat från enheten fysik för att hjälpa oss att skapa mindre, snabbare transistorer och vi behöver kemister för att förbättra tillverkning av kisel chips. Fysikerna också att hjälpa oss att skapa bättre lasrar för optiska nät, och har varit till särskilt stor hjälp i utformningen av mindre, mer effektiva antenner för trådlösa nätverk. Visst, antenn design är bara en liten bit av nätverk (och inte djupt intellektuell som utformning av protokoll), men det är skönt att fysik kan hjälpa.

Leave a Reply