MDMA Vanliga Frågor och svar

Original: https://erowid.org/chemicals/mdma/mdma_faq.shtml

AV JON M. TAYLOR OCH ANDRA
v 1.0 – 1994
mindre uppdatering Feb 2009, av Erowid
Erowid Obs: Denna FAQ inte var författad av Erowid. Det kan vara inaktuell och/eller felaktig information. Vänligen kontrollera den version datum för att se när det var senast reviderad. Det visas på Erowid som en del av vårt historiska arkiv. För aktuell information, se Erowid sammanfattning sidor i ämnet: s stora arkiv.

Innehåll:

 1. Inledning
 2. Den
 3. Säkerhet & Neurotoxicitet Diskussion
 4. Kemin
 5. Miscellany

I. Inledning

Varning:

Den här filen är ett försök att samla några av information om MDMA som flyter runt på nätet i olika stadier av organisationen i en lätt-att-läsa dokumentet. Perfekt, allt som någon skulle vilja veta om MDMA skulle ingå i detta dokument. I praktiken kommer det alltid att finnas några användbara bitar av information som inte gjort det ännu.. Om du hittar något som du tycker bör ändras, läggas till, tas bort eller krediteras, låt den ansvarige vet (se adressen ovan).

Denna FAQ är ENDAST i informationssyfte. Författare, skribenter och redaktörer inte förespråkar användandet av något som beskrivs i detta dokument, och INTE acceptera något ansvar för eventuella skador som kan uppstå som ett resultat av att agera på någon av den information som finns här. Även om god tro ansträngningar har gjorts för att säkerställa giltigheten av den information som finns i detta dokument, inga garantier eller utfästelser om riktigheten tillhandahålls av någon. Läs på egen risk, agera på egen risk.

Krediter:

Många människor på nätet har gett, medvetet eller inte, mycket av den information som gick till att göra denna FAQ-dokument. I synnerhet, den största bidragsgivare var:

 • Jon M. Taylor ([email protected] Första Författare / Redaktör
 • David Honig ([email protected]), assembler för första proto-FAQ för MDMA.
 • Lamont Granquist, författare till den nya Kemin undersökning in i FAQ 27 Maj 1994, och leverantören av allmänna visdom.
 • R. Jesse, författare/redaktör för Beteendemässiga säkerhetsskäl, och med Hjälp av MDMA Många Gånger sektioner.

Uppdateringar:

 • Februari 2009: av Erowid : Uppdatering i avsnitt Dosering.
 • Jan 2005: av Erowid : Uppdatering av Ravepartyn avsnitt.
 • Apr 2004: genom Erowid : Stor uppdatering till MDMA & Parkinson Myt avsnitt.
 • 2001-2003: genom Erowid : Liten link och stavfel uppdateringar.
 • 20 Jan, 1996 : Taylor ? : Uppdaterat länkar, lagt till nya länkar.
 • Februari 15 & 27 Maj 1994 : Taylor, Jesse : Ändrad dosering information, lagt till ytterligare dosering observera att Extra III. Säkerhets-och Neurotoxicitet Diskussion, Tillagd på att Använda MDMA Många Gånger (R. Jesse), Ersatt Kemi avsnitt med Lamont Granquist s nya undersökning, Lagt till fler referenser

II. Allmänt

MDMA (också känd som Ecstasy, X, E, XTC, Adam, etc.) är en semi-syntetisk kemisk förening. I sin rena form, det är ett vitt kristallint pulver. Det brukar ses i kapselform, i tryckt piller, eller som löst pulver. Den genomsnittliga kostnaden varierar från $10-$30 (USA) en dos. Gemensamma administreringsvägar är att svälja eller sniffning, även om det kan rökas eller injiceras. För närvarande, MDMA är på USA: s Schema jag av kontrollerade ämnen, och är olagligt att tillverka, inneha eller sälja i Usa. De flesta andra länder har liknande lagar.

Enligt Nicholas Saunders (1993), “MDMA var patenterad så länge sedan 1913 av det tyska företaget Merck. […] Patent nämner inte använder.” Se PIHKAL(Shulgin & Shulgin 1991) eller Shulgin 1986 för mer historia, bland annat om hur Alexander Shulgin tog läkemedlet till den uppmärksamhet som psykoterapeut under 1970-talet.

Dosering:

Vanliga doser av MDMA varierar mellan cirka 80 och 160 mg (muntligt), även om munkar som används i lägre doser (40-60 mg) för att hjälpa till meditation, och terapeuter har ibland tagit på samma sätt låga doser för att bli mer i samklang med kunder. Svar till drogen är inte strikt proportion till kroppen i vikt.

När MDMA tas genom munnen, effekterna manifest ca 30-45 minuter senare, att sniffa, röka eller injicera producerar mycket snabbare insättande. De primära effekterna vanligtvis når en platå vid T+1:00 (en timme efter att ha tagit dosen) – T+1:30, stanna där i ungefär två timmar, sedan börjar smalna av successivt. De primära effekterna är ganska mycket över av T+4:00 till T+6:00. Sekundära effekter (afterglow) kan kännas för dagar, och högre psykologiska effekter (t ex förbättrad outlook) kan pågå under obegränsad tid.

Kompletterande dosering: Om du har tagit en vanlig dos MDMA (säg 2 mg/kg), du vill när du är på ca T+1:30 (du kommer att ha nått en platå då), och vill förlänga din vistelse där, ta ett tillägg som motsvarar ca 1/3 till 1/2 av den ursprungliga dosen. Att ta mycket mer än detta är sannolikt att orsaka eller öka oönskade biverkningar utan att ge ytterligare fördelar i gengäld.

Kontraindikationer och överdosering information:

MDMA orsakar en ökning i blodtryck och puls, blygsam i de flesta människor, liknande till måttlig motion. På grund av detta och eftersom ett fåtal personer kan ha en mer uttalad hjärt svar på MDMA, personer med en historia av högt blodtryck, problem med hjärtat eller stroke rekommenderas att inte använda MDMA, eller åtminstone rekommenderas att börja med ett mycket lägre än den genomsnittliga dosen. Samma varning gäller för personer som är överkänsliga mot läkemedel. Lever-eller njurproblem kan också contraindicate MDMA använda. Det är naturligtvis önskvärt att höra från din läkare att du är i god hälsa innan intag något kraftfullt ämne.
Dödsfall har rapporterats av några av MDMA användare som också var med monoaminoxidashämmare (Maoi-preparat är ofta föreskrivna antidepressiva). MDMA är *inte* rekommenderas till vem som helst som tar någon mao-hämmare. Fråga din läkare eller apotekspersonal om du är osäker på om ett läkemedel du tar en mao-hämmare. Också vara medveten om att vissa antidepressiva medel (t ex Prozac och Zoloft) kan hämma vissa av effekterna av MDMA.

MDMA anses av många vara ett ganska säkert läkemedel, så länge du håller koll på vad din kropp säger till dig (se Avsnitt III nedan för mer diskussion om säkerhet). Den eufori som det framkallar kan göra det lätt att bortse från kroppsliga nödsignaler, så var på din vakt, för saker som uttorkning (dricka massor av vatten eller juice!), muskel kramper, yrsel, utmattning eller överansträngning. Flera rapporter från England berättar om doseras ravers dansa sig in i svår uttorkning och värmeslag som krävde sjukhusvård och i ett fåtal fall lett till döden. En MDMA överdos kännetecknas av hög puls eller blodtryck, matthet, muskel kramper eller panik attacker. Om du upplever något av dessa symtom, sitta ner, vila och dricka lite juice, vatten, eller en gatorade-typ sportdryck. I den osannolika händelse att någon har en mer allvarlig reaktion, t ex medvetslöshet eller kramper, få medicinsk hjälp så snart som möjligt.

Effekter:

De fysiska effekterna av vanliga doser av MDMA är subtila och variabel: en del användare rapporterar torrhet i munnen, käken bet, tandgnissling, nystagmus (eye wiggles), svettningar och illamående. Den andra rapporten känslor av djup fysisk avslappning. Vid högre doser (överdos), de fysiska effekterna av MDMA påminner om amfetamin: snabba eller bultande hjärtslag, svettning, yrsel, rastlöshet, etc.

De psykologiska effekterna är lite svårare att beskriva eftersom de är många och av varierande effekter. De viktigaste av dessa är:

Entactogenesis (“trycka”)
Detta är en allmän känsla av att allt är rätt och bra med världen. Människor på MDMA ofta beskriva känslan “i fred” eller upplever en generell “glad” känsla. Även vardagliga saker kan tyckas vara ovanligt vacker eller intressant. Alexander Shulgin rapporterade att bergen som han hade sett många gånger tidigare verkade vara så vacker att han knappt kunde stå och titta på dem.
Empathogenesis
Empathogenesis är en känsla av känslomässig närhet till andra (och en själv), tillsammans med en uppdelning av personlig kommunikation hinder. Människor på MDMA rapporterar att de känner sig mycket mer tillfreds att prata med andra och att några hangups som man kan ha när det gäller att “öppna upp” för andra kan minskas eller helt elimineras. Denna effekt är delvis ansvarig för att MDMA är att vara känd som en “kram” drog ” – ökad känslomässig närhet gör personlig kontakt ganska givande.

Många människor använder MDMA i första hand för att få denna effekt, rapporterar att det gör potentiellt besvärlig eller obekväma sociala situationer (singlar barer, diskotek, etc.) mycket mer lätt ut med. “[Samtal] bara rinner som vatten”, sade en person. “Det verkar som om du inte vet exakt vad du ska säga och när du ska säga det. Det är som ett filter mellan det man vill uttrycka och vad som kommer ur din mun som du inte ens visste fanns skalas bort.” Samma person har också rapporterat att de använde alkohol för många av dessa samma skäl, men hittade MDMA för att bli mer effektiva.

En förbättring av sinnena
MDMA kan avsevärt öka (ibland snedvrida) sinnen – känsel, proprioception, syn, smak, lukt. MDMAers kan ibland ses som kör sina händer över olika texturerat objekt flera gånger, smaka och lukta på olika livsmedel/drycker. Denna effekt bidrar också till “kram drog” – effekt på grund av den nya känslan av att köra händerna över huden och som har en hud masseras av någon annans händer.

Innan det blev olagligt, MDMA var att få ett rykte bland de psykiatriska samfundet som ett värdefullt terapeutiskt verktyg. Personer under dess inflytande ofta rapporterar att se sitt liv i ett helt nytt ljus. “Jag var helt blown away första gången jag gjorde X”, sa samma person som citeras ovan. “Jag såg några av mina problem som jag inte ens visste att jag hade! Helt plötsligt, Det verkade som källa, natur och ibland även lösningen av alla mina personliga svårigheter var helt uppenbart.” Påsvetsning av bortträngda minnen har också rapporterats.

Trots de rättsliga risker som omger Schema jag droger, vissa terapeuter använder fortfarande MDMA i sin praxis. För en rapport om subjektiva upplevelser och psykologiska/beteendemässiga följdsjukdomar av 20 psykiatriker som tog MDMA, se “Fenomenologi och Följdsjukdomar av 3,4 Metylendioxi-metamfetamin Användning” (Liester, Grob, Bravo, och Walsh) i J. Nervös och Psykisk Sjukdom, Vol 180, Nr 6, juni 1992, Serie Nr 1315.

De flesta människor tycker att de MDMA staten så värdefullt i sig att det inte är klart att det finns mycket att vinna på att kombinera MDMA med de flesta andra ämnen (även om kombinationen av MDMA med LSD verkar ha en stark efter). Ytterligare, genom att kombinera läkemedel (“blandmissbruk” och “blandmissbrukare missbruk”) försvårar medicinsk och beteendevetenskaplig säkerhet bilden. Av denna anledning, det är inte en rekommenderad praxis i avsaknad av sakkunnig ledning. Här är ett diagram av vanligt förekommande läkemedel och vissa av deras reaktioner när de kombineras med MDMA:

 Drug | Reaktion Information
==============================================================================
Marijuana | Inte känd för farliga reaktioner. MJ är vanebildande för
| vissa användare.
--------------|---------------------------------------------------------------
LSD | Inte känd för farliga reaktioner.
------------------------------------------------------------------------------
Amfetamin | Amfetamin överdosering sannolikheten ökat dramatiskt.
| Det bestämdaste. Hastigheten är beroendeframkallande.
--------------|---------------------------------------------------------------
Kokain | Samma som Amfetamin. Kokain är beroendeframkallande.
--------------|---------------------------------------------------------------
Heroin och | eller Någon farlig reaktion, men den stimulerande effekten av MDMA kan
andra opiater | maskera opiat är lugnande effekt och ökar risken
| av överdosering. Den opiater är starkt beroendeframkallande.
--------------|---------------------------------------------------------------
Tobak | Inte känd för farliga reaktioner. Tobak är mycket
 | beroendeframkallande och cancerframkallande.
--------------|---------------------------------------------------------------
Alkohol | Samma fara som opiater, kan också farligt att förvärra
| uttorkning som MDMA normalt orsakar. Rekommenderas inte.
| Alkohol är vanebildande för vissa användare.
--------------|---------------------------------------------------------------

Observera att detta diagram inte täcker cross-reaktioner av psykiska effekter. Detta kommer att behandlas i nästa avsnitt.

Noter på att ha en givande tid:

MDMA används av olika personer för olika saker. Eftersom läkemedlet har ett brett utbud av effekter, det kan lägga till att nästan all verksamhet. Här är några av de mer gemensamma aktiviteter än människor tar MDMA och engagera sig i.

Ravepartyn
Ravepartyn är gemensamma inställningar för att ta MDMA. Ravepartyn är en typ av dans fest i samband med vissa sub-kulturer -, dans-och musikstilar. Även om många omfattande beskrivningar av ravepartyn finns någon annanstans, förståelse ravepartyn är också nyckeln till förståelsen av användandet av MDMA. Till skillnad från de flesta vuxna dans partier och kommersiella klubbar, ravepartyn tenderar att inte tillåta användning av alkohol och inte sälja alkohol på plats. De flesta ravepartyn är, istället, orienterad kring användning av MDMA och andra psykoaktiva stimulantia och psykedelia istället för alkohol. “Rave-Kulturen” är också kännetecknas av att främja icke-våld, vänliga, säkra utrymmen för människor att dansa och uttrycka sig. Många rave publiken inte ta MDMA, men helt enkelt njuta av den icke-alkohol musik, dans utrymmen, bra DJs, och den mer öppna, vänliga “vibbar” av rave kultur evenemang och fester. MDMA är stimulerande och smärtstillande (smärta döda) effekter och dess förbättring av proprioception (djup kropp mening) gör rörelsen känns det lättare och mer behagligt, så ravers på MDMA ofta dans för långa perioder av tid (kom ihåg att dricka vatten och äta för att ersätta förlorad vätska och elektrolyter!). Känslan av enighet och delade extatisk glädje till en lyckad rave kan vara överväldigande underbart. Vissa ravers ser detta som en andlig eller religiös praxis. Hela encyklopedin anger kunde nu användas till ämnet ravepartyn: för mer info, se sök på google, alt.rave FAQ, wikipedia, etc.
Self-psykoterapi
Eftersom MDMA kan katalysera ett brett utbud av psykoterapeutiska effekter (påsvetsning av bortträngda minnen, som handlar om känslomässiga frågor, etc.), MDMAers ibland kommer att resa sig för sig själva eller med en pålitlig guide, och tillbringa erfarenhet tänker om sina liv. Det har sagts att “en träff av X [MDMA] är värt 3 månader för konventionell psykoterapi”. Oavsett om det är en överdrift eller inte, MDMA har lovordats av många psykoterapeuter som ett särskilt effektivt medel för att ta itu med personliga problem. Personer som har haft en MDMA erfarenhet av denna typ ofta kommer att vilja prata med vissa människor, de är nära för att diskutera vad MDMA har gjort dem mer medvetna om.
Ett substitut för hastighet
MDMA används också ibland för en del av samma saker som amfetamin används för normalt aktiviteter som kräver koncentration, motivation, kreativitet och energi. Göra läxor, plugga, skriva, spela tv-spel, och att banta är några av de många aktiviteter som MDMA kan underlätta.
sensorium
sensoriska förstärkning av MDMA kan göra sensuella aktiviteter ovanligt trevlig. Röra kan bli en så intensivt njutbar sensation att en nära personlig kontakt (sexuella eller på annat sätt) kan vara ganska kul, speciellt när den kombineras med MDMA är empathogenic effekter. Krama någon och köra händerna över dem är en så vanlig sak att se människor på MDMA gör att det är känt att vissa som “Kram Drog”. Äta, dricka, lukta på blommor och även de känslor av eliminering av slöseri kan bli speciell upplevelse på MDMA.

MDMA kan även blandas med andra läkemedel för en annorlunda upplevelse. De hälsorisker av var och en av dessa kombinationer har diskuterats i avsnittet om kontraindikationer. Här är den mentala effekter: (observera att detta baseras på en subjektiv information. Personliga reaktioner kan variera.)

 Drug | Information
==============================================================================
Marijuana | Kul, men kan moln mentala effekter av MDMA. Måste
| rök mer innan du märker det.
--------------|---------------------------------------------------------------
LSD | Kan gå mycket bra ihop. LSD och MDMA är allmänt känd som
| "XL" eller "candyflipping". De flesta föredrar ganska låga doser av LSD.
------------------------------------------------------------------------------
Amfetamin | Du redan fortkörning. Varför bry sig? Hälsorisker som noteras i
| kontraindikationer avsnitt.
--------------|---------------------------------------------------------------
Kokain | Lik Amfetamin.
--------------|---------------------------------------------------------------
Heroin och | eller I terminal cancer patienter, MDMA har återställt den klarsynthet
andra opiater är ofta skyms av opiater som ges mot smärta.
--------------|---------------------------------------------------------------
Tobak | Smakar bra, om du är i den. Lätt att röka för mycket.
--------------|---------------------------------------------------------------
Alkohol | cloud Kan de önskade effekterna av MDMA. Uttorkande.
--------------|---------------------------------------------------------------

Drogen Kvalitet

Att ha en givande tid på MDMA, du behöver för att ha bra kvalitet på MDMA. Det enda sättet att maximera din chans att få the real thing är att veta & lita på din leverantör. Observera att MDMA är inte kända för att orsaka starka visuella störningar. Om du tar vissa “MDMA” och märker att en dominerande effekten är trippy bilder, och vad du fick förmodligen inte var ren MDMA, eller MDMA.

Anteckning om att Använda MDMA Många Gånger:

De flesta användare av MDMA som har tagit drogen många gånger rapport som efter ett visst antal sessioner, varierande från person från ett fåtal till ett tiotal, de önskvärda effekterna av drogen är inte längre lika uttalad. Sade en, “den förlorar sin magi.” En annan person som använt MDMA kanske ett dussin gånger (åtskilda av några veckor till månader) noterade avlämning, väntade tre år (!), försökte en vanlig dos av hög kvalitet MDMA igen, och fann att den störning av den fysiska biverkningar uppvägde den minskade kraftigt positiva effekter. Han har tyvärr gett upp läkemedlet. Andra som har haft femtio eller mer MDMA sessioner fortfarande hitta dem att vara värt på balans.

Detta MDMA effekt avlämning kan förklaras av en psykologisk mekanism: förlust av nyhet. (Å andra sidan, människor som har upplevt MDMA effekt avlämning i allmänhet rapporterar att det inte finns en liknande avlämning av effekter av annan psykedelia med vilka de är lika eller mer erfaren, t ex LSD och DMT.) Eller avlämning kan orsakas av långvarig neurofysiologiska eller neurologiska “förändringar” för att hjärnan från exponering för MDMA, den tidigare tillstånd av den förändrade strukturer som är nödvändiga för extatisk MDMA erfarenheter. Det är en ännu obesvarad fråga är om sådana förändringar, om de sker, är bäst betraktas som skadliga, neutrala eller positiva.

Om du väljer att använda MDMA, den lektion här kan vara att spendera din första sessionerna klokt och vårda dem. Senare sessioner kan aldrig verkar som extatisk.

III. Säkerhets-och Neurotoxicitet

DiscussionBehavioral säkerhetsskäl

Som nämnts, en primär psykologiska effekten av MDMA är att användaren känner sig “säker”, i fred med världen, glatt försonade med saker och ting som de är, och att saker och ting men de kommer att bli. Detta kan anmärkningsvärt att minska en förmåga att göra sunda bedömningar under sessionen. Exempel:

 • Det blir lätt att man vill förlänga MDMA staten genom att ta mer och mer av drogen (eller andra droger), än vad du skulle göra klokt eller givande när man inte är under dess inflytande.
 • Det blir lättare att ha osäker sex. Du kan “glömma” att döma att risken för infektion är mycket liten, eller känner att en infektion skulle inte vara en sådan fruktansvärd sak trots allt. Om du tror att du kan ha sex när som på MDMA, det kan hjälpa dig och din partner att vara säker om du lägger ut säkrare sex leveranser före dosering på en plats där du ska vara säker på att se dem senare, och komma överens i förväg att du kommer att använda dem om tillfälle uppstår.

En annan fara härrör från MDMA: s begränsning av medvetenheten av smärta (oavsett om det är genom kemisk smärtlindring, eller genom psykologisk analgesi). I kombination med den extra energin som läkemedlet ger, blir det lätt att hålla blåmärken, blåsor eller andra kroppsliga skador från omfattande dans, vandring, klättring, etc., utan att märka det förrän skadan är skedd.

Under MDMA, det kan tyckas vara “rätt” för att göra omedelbara förändringar i relationer (ökande eller minskande engagemang) av alla typer. Den fräscha synvinklar uppskattat under ett MDMA-session är ett av de läkemedel som är mest värdefulla fördelar, men det är nog oklokt att faktiskt göra en varaktig relation ändringar tills du har en chans att se hur du känner dem efter drogen och dess afterglow bära av.

Neurotoxicitet?

Ett påstådda effekten av MDMA använda sänks hjärnans serotonin. En studie (Peroutka) fann inga bevis för detta, men åtminstone två andra (Ricaurte) har funnit en signifikant minskat serotonin metabolit nivåer, nyligen genomförd studie visar på en 30% genomsnittlig skillnad mellan kontrollgrupp av icke-MDMA användare och den experimentella gruppen består av personer som hade använt sig av MDMA ca 75 gånger vardera i genomsnitt. (Notera dock att några av dessa studier användes psykiatriska patienter eller “blandmissbrukare missbrukare” – inte är representativa användare prover.)

Vad betyder detta för användare? Anekdotiska bevis från åren av laglig och olaglig användning tyder på att det inte är av stor oro för de flesta människor. Vissa människor, däremot, rapport perioder av depression efter att använda MDMA, vid sällsynta tillfällen svår depression. Med tanke på att en primär åtgärd av många antidepressiva läkemedel (Maoi-preparat, Ssri-preparat) är att öka hjärnans serotonin, en anslutning mellan MDMA använda och efterföljande depression är inte otroligt. Psykologiska faktorer – sorg gör att vi kan återgå till ett vanligt tillstånd av medvetande efter ecstasy kan också stå för att känna sig ner en stund. I alla fall de flesta användare rapporterar det motsatta: en känsla av välbefinnande eller mild eufori i dagar efter en MDMA-session. För att få en bättre förståelse för varför serotoninsystemet kan vara kritisk till det normala för vissa individer och mindre för andra, se Lyssna till Prozac av Peter D. Kramer (Viking 1993). Hela boken är bra, men observera sidor 134-136 särskilt.

Det finns fast experimentella bevis för att MDMA, som administreras i höga doser och/eller upprepade gånger, orsakar en partiell förlust av serotonerga neuroner i försöksdjur. Osäkert är huruvida denna förlust är permanent, vändbar, eller viktigt. En studie fann i råtta nästan 100% återvinning inom ett år. I en annan studie (Ricaurte), icke-mänskliga primater doseras med MDMA och deras hjärnor undersöktes för morfologiska förändringar. Ricaurte fann att det inte hade någon effekt efter 2,5 mg/kg oralt doser som ges varannan vecka, för totalt åtta doser. Men efter en enstaka oral dos på 5 mg/kg, han observerade en minskning med 20% av serotonin och dess metabolit 5-HIAA, bara i thalamus & hypotalamus. Det verkade vara lite återväxt över tid, som inte nödvändigtvis är komplett, och även lite “collateral gro” – tillväxten för andra typer av nervceller i minskat serotonin områden.

Observera att i alla studier på djur, även om det är ganska stort serotonin system minskningar (upp till 90% i hög dos MDMA råtta studier), nr beteendeterapi underskott observeras.

Det är också osäkert hur dessa studier skulle extrapolera till människan – den mänskliga hjärnan kan mycket väl vara mer eller mindre känsliga, eller är känsliga på olika områden, jämfört med andra djur. I alla fall, vad som är känt är att det finns inga rapporterade fall att länka beteende förändringar hos människor med MDMA-inducerad serotonin systemet ändras eller förlusten av nervceller. Och, på lång sikt mänskligt beteende förändringar som noteras (i studier och från anekdotiska fallbeskrivningar) betraktas i allmänhet som positiv – sänkt impulskontroll och fientlighet, förbättrat socialt/interpersonellt fungerande, förändringar i religiösa/andliga läggning eller praxis, etc.

En av anledningarna till att så lite är känt om de långsiktiga effekterna av MDMA på den mänskliga hjärnan är att inga ämnen (hittills) har spelat in sin droganvändning historia, då frivilligt sina hjärnor för post mortem-undersökning. Om du vill överväga att göra detta, kan du få information om donatorer på 1-800-UM-HJÄRNAN.

Studier med levande människor är också på gång – både volontärer och donationer behövs. En bra källa för aktuell info är den Tvärvetenskapliga Association for Psychedelic Studies (KARTOR) – se “Organisationer” i slutet av FAQ.

Immunförsvaret

Vissa användare av MDMA rapport en uppenbar minskning av motståndskraft mot sjukdomar, särskilt med frekvent använda MDMA. Det är okänt hur mycket av detta kan vara på grund av den farmakologiska “body load” för MDMA, att stanna uppe hela natten och dansa till ökad fysisk kontakt med människor med förkylningar, undertryckta aptit och dålig kost, etc.

Förebyggande Åtgärder

En grundläggande försiktighetsåtgärder för att hålla sig väl hydrerad. Drick vatten ofta under MDMA session, och dessutom om du är fysiskt aktiv. Under inflytande, tiden kan gå förvånansvärt snabbt. Det är användbart om guider resa eller resa kompisar påminna varandra om att dricka vatten ofta.

För de som är berörda om möjligheten av serotonin-nivå eller serotonin-system förändringar i människor med terapeutiska doser av MDMA, vissa forskare tror att förändringar kan minskas eller förhindras genom att ta antioxidanter. I en artikel med titeln “Fenetylaminer, Fria Radikaler och Antioxidanter” (KARTOR Nyhetsbrev, Volym IV Nummer 1), författaren Brian Leibovitz föreslår i Tabell 1 med som en förebyggande åtgärd följande: 5 mg B-Karoten; 2 gram Bioflavonoider, 100 mg Coenzym Q10; 2-4 gram L-Askorbinsyra; 1 gram L-Carnitin, 2 gram N-Acetylcystein (NAC); 250 µg Selen, och 1000 IE Vitamin E. “Det är inget magiskt med de doser som anges, det är min bästa uppskattningen grundar sig på nuvarande kunskap i näringslära.” Om du inte känner för att köpa ut den lokala vitamin lagra, ta en delmängd av dessa (ännu bara askorbinsyra (vitamin C) som mycket väl skulle kunna vara till hjälp.

Och om du verkligen är berörda, de senaste icke-mänskliga djur i forskning tyder på att de flesta eller alla av serotonin systemet minskning kan förhindras genom att ta Prozac (fluoxetin) 0-6 timmar efter intag av MDMA (se McCann och Ricuarte i J. Klinisk Psykofarmakologi, 13 (3):s. 214-217, 1993). Man kan spekulera i att andra SSRI-läkemedel (Zoloft, Paxil) kan också fungera. Observera dock att vissa personer rapporterar att Prozac som tas ut före eller i början på en MDMA-session minskar några av de önskvärda effekterna av MDMA.

Slutsats?

Man tar på all denna information är att det finns väldigt många frågor obesvarade av forskning ännu. Alltså en konservativ, försiktig antagande är att risken för någon form av subtil neurologiska “skada” i människor från att använda MDMA är inte noll. Men det är ingen beteendemässiga bevis för neurologiska skador hos människor (och det finns omfattande belägg för psykologiska fördelar) – detta i många år av laglig användning (före 1985 i USA), och ganska utbredd olaglig användning sedan dess.

Med tanke på alla icke-noll risk, är det vettigt att undersöka fördelarna sidan av ekvationen, och ta läkemedlet endast när du förvänta dig att få några konkreta positiva resultat från det att du känner att du gör det värt att ta risken.

IV. Kemi

Inledning:

All information här är att användas på egen risk. De förfaranden som beskrivs i denna fil, om den bedrivs av olicensierade individer skulle strida mot lagar mot kontrollerade ämnen i de flesta länder och kan resultera i åtal som lämnats in. Om den bedrivs av enskilda outbildad på kemi de kan resultera i allvarlig kroppsskada.

MDMA (Ecstasy”) är en semi-syntetisk substans som kan göras relativt enkelt från tillgängliga prekursorer. Sammanfattande instruktioner finns som kan följas av en amatör med mycket liten kunskap om kemi. Men, personer med mindre än 2 år högskola kemi erfarenhet skulle förmodligen inte vara i stånd att framgångsrikt tillverkat MDMA, och antingen skulle röra det i bästa fall eller döda sig själva i värsta fall. För dem som är intresserade av de tekniker som är involverade i skapandet av MDMA, en bra bok för självstudier är följande:


 Zubrick, James W. "Den Ekologiska Chem Lab Survival Manual: 
En Studerande Guide Tekniker." ISBN #0471575046. 
John Wiley&Sons Inc. 3rd ed.

Det rekommenderas att denna bok bör kompletteras med på minst ett av de “torra” och tekniska O-Chem lab manualer som finns vid varje högskola bokhandel. Det är inte att rekommendera att informationen från dessa böcker eller häri denna fil används för att syntetisera MDMA för den tidigare angivna skäl. Kunskap är dock inte (ännu) inte olagligt.

Prekursorer:

Följande kemikalier är några av de viktigaste i framställning av MDMA och tillhörande kemikalier:

 O
||
O //\ /\ O //\ /\ O //\ /\\ O //\ /\\ NO2
/ \// \/ H / \// \/ \ / \// \/ \\ / \// \/ \\/
/ | || / | || || / | || | / | || |
CH2 | || CH2| || || CH2| || | CH2| || |
\ | || \ | || CH2 \ | || CH3 \ | || CH3
\ /\\ / \ /\\ / \ /\\ / \ /\\ /
 O \\/ O \\/ O \\/ O \\/

piperonal safrol isosafrol beta-nitroisosafrole

O //\ /\ O O //\ /\ Br
/ \// \/ \// / \// \/ \/
/ | || | / | || |
CH2| || | CH2| || |
\ | || CH3 \ | || CH3
\ /\\ / \ /\\ /
O \\/ O \\/

MDP-2-S 3,4-metylendioxi-
fenyl-2-bromopropane
 • safrol: 3,4-methylenedioxyallylbenzene, 1-(3,4-metylendioxifenyl)-2-propen
 • isosafrol: 3,4-methylenedioxypropenylbenzene, 1-(3,4-metylendioxifenyl)-1-propen
 • MDP-2-P: 3,4-metylendioxifenyl-2-propanon, 3,4-methylenedioxyphenylacetone, 3,4-methylenedioxybenzyl metyletylketon, piperonylacetone
 • piperonal: 3,4-methylenedioxybenzaldehyde, heliotropin
 • beta-nitroisosafrole: 3,4-metylendioxifenyl-2-nitropropene

Safrol, isosafrol, MDP-2-P, piperonal och beta-nitroisosafrole är vanligast prekursorer till MDMA i hemliga laboratorier.

Syntetiska Vägar:

För en översikt av MDMA syntetiska vägar det föreslås att den läsare bekanta sig mycket noga med följande referens:


Dal Cason-TA. "En Utvärdering av Potentialen för Hemlig 
Tillverkning av 3,4-Methylenedioxyamphetamine (MDA) Analoger 
och Homologer." Journal of Forensic Sciences. 
Vol 35(3):675-697. Maj 1990.

Den vanligaste syntetiska vägar för produktion av MDA, MDMA, MDE (MDEA), och MDOH är från föregångaren MDP-2-P. för Att få MDP-2-P för det första en naturlig källa av safrol är förvärvade. Safrol kan extraheras från sassafras olja, muskot olja, eller flera andra källor som har varit rikligt dokumenterat i _Chemical Abstracts_ under åren. Safrol är då enkelt isomeriserats i isosafrol när den värms upp med NaOH eller KOH. Den isosafrol sedan oxideras till MDP-2-P. Det sistnämnda förfarandet har varit mycket tydligt fram i _Phenethylamines jag Har Känt och Loved_ av Alexander Shulgin enligt syntes #109 (MDMA). Syntesen av MDP-2-P från isosafrol kräver användning av en vakuumpump för att avdunsta lösningsmedel från den slutliga produkten i vacuo. En aspirator kommer tyvärr inte att vara tillräckligt.

När MDP-2-P syntetiseras det finns flera syntetiska vägar som kan tas:

 1. Natrium Cyanoborohydride
 2. Aluminium Amalgam
 3. natriumborhydrid
 4. Raney Nickel Katalys
 5. Leukart Reaktion via N-formyl-MDA
 6. Leukart Reaktion via N-metyl-N-formyl-MDA

Natrium cyanoborohydride metoden är förmodligen en av de mest attraktiva för hemlig kemister. Från Dal Cason hänvisning:


"Det kräver ingen kunskap i kemi, har ett brett 
tillämplighet, och erbjuder en liten chans att misslyckas, producerar 
bra avkastning, inte kräver dyra kemiska apparater 
eller glas, och använder sig för närvarande finns (och enkelt 
syntetiseras) prekursorer"

Aluminium amalgam syntes används ofta men har en något högre risk för misslyckande och är inte lika mångsidig. Den Raney Ni syntes är mer farliga och kräver speciell utrustning för att göra rätt (även om detta system används i ett stort antal hemliga labb). Den natriumborhydrid kräver hårdare villkor för kemikalier (dvs. reflux) än natrium cyanoborohydride eller aluminium amalgam och ger lägre avkastning. Den Leukart reaktion är 2-takt med att avkastningen är lägre och kräver kemiska apparater.

Det finns också två syntetiska metoder som går direkt från safrol snarare än genom isosafrol. Den första är den Ritter reaktion som går genom mellanliggande N-acetyl-MDA. Ritter reaktion är tidskrävande, kräver en viss grad av laboratoriet skicklighet och ger dålig avkastning. Den andra metoden använder HBr att producera 3,4-metylendioxifenyl-2-bromopropane som sedan omvandlas till MDA eller MDMA. Detta system ger dålig avkastning, och Dal Cason refereras australian journal _ANALOG_ när en fara hade dokumenterats. Det är dock lockande för sin rena enkelhet. Det kräver ingen specialiserad chem utrustning eller reagenser.

Beta-nitroisosafrole är en mindre används föregångare, men det finns en stor litteratur om syntes och minskning av nitro alkener. Detta syntetiska vägen är inte så populär på grund av att de lättare tillgänglighet av prekursorer för MDP-2-P, och det resulterar också i MDA som sedan måste bearbetas ytterligare för att ge MDMA eller någon annan N-alkyl homolog av MDA. Det finns många sätt att konvertera beta-nitroisosafrole till MDA: LiAlH4, AlH3, elektrolytisk, Na(Hg), BH3 – THF / NaBH4, Raney Ni katalysator, Pd / BaSO4 katalysator, Zn (Hg). Beta-nitroisosafrole, när de används, är ofta syntetiseras från piperonal. Beta-nitroisosafrole kan också användas som en föregångare för MDP-2-P, men detta är inte vanligt gjort.

Det finns andra syntetiska vägar, såsom användning av substituerade, 3,4-methylenedioxycinnamic syra eller byggandet av alkyenedioxy broar från dihydroxi föreningar. Dessa är dock oftast inte används för en mängd olika skäl (svårigheter att, i flera steg, särskild utrustning, etc.). Det är också möjligt att syntetisera N-alkylderivat av från MDA MDA (t ex syntes MDMA från MDA), men detta är inte vanligt gjort i hemliga laboratorier.

Metylamin

Metylamin är en kemikalie som är tekniskt sett inte en “föregångare” till MDMA, men det är nödvändigt i de flesta av synteser. Det är också såg en kemikalie. En privatperson beställa metylamin från en kemisk leverans företag skulle få odelad uppmärksamhet av den lokala DEA. Metylamin kan avledas i små mängder av individer som arbetar i legitima kemiska laboratorier. I vissa fall är detta “omväg” är helt enkelt stöld. Det rekommenderas inte att alla personer som ägnar sig åt denna aktivitet, men det är fortfarande en gemensam källa av metylamin (tillsammans med många andra kemikalier).

Metylamin kan syntetiseras genom hydrolyzing N-methylacetamide via refluxing det med koncentrerad HCl. Dumpa en liter koncentrerad HCl i en stor RB kolv, dumpa i en mullvad eller två av N-methylacamide och reflux skiten ur den för ca 2 dagar. Detta lämnar vatten, metylamin och ättiksyra. Koka upp vattnet, och band ättiksyra ut med en vakuumpump och vad som är kvar är det metylamin. Vissa ättiksyra, får vara kvar, men det bör inte påverka cyanoborohydride reaktion.

Det kan också syntetiseras genom att göra en stor hypohalite Hofmann nedbrytning på acetamid med blekmedel och lut. Värm upp det och destillera bort vatten/metylamin från den grundläggande gröt och fånga det i HCl. Koka bort vatten/syra destillat och resultatet är metylamin HCl.

N-methylacetamide är osannolikt att ses, och acetamid är nästan säkert inte sett den.

Några synteser använda N-methylformamide som ett alternativ till metylamin, men det är osannolikt att det skulle vara någon fördel med att använda det. 3 synteser fokuserat på i den här filen (HBr, cyanoborohydride och aluminium amalgam) använder metylamin.

Hemligheter Tillverkning av Metamfetamin har både en sammanfattning av metylamin och en syntes av N-methylformamide, men jag har inte haft en chans att ta del av boken för att kommentera dem.

Sammanfattning:
--------

olja av sassafras -------> safrol ----------> isosafrol --------> MDP-2-P
(utvinning) | (isomerisering) (syntes) |
| |
V V
*1. safrol + HBr *1. natrium cyanoborohydride
2. Ritter reaktion *2. aluminium amalgam
3. natriumborhydrid
piperonal ------> beta-nitroisosafrole 4. Raney Ni katalysator
 (syntes) | 5. Leukart reaktion
|
V
[flera vägar att MDA]
* som är av intresse för blivande kök kemister
 • natrium cyanoborohydride metoden är den metod som föredras
 • safrol + HBr vägen är attraktiva på grund av sin totala enkelhet
 • aluminium amalgam rutt som är så användbart som cyanoborohydride, men kan ha en något högre risk för misslyckande.

“Populär” Litteratur:

Psykedelisk Kemi:
Innehåller instruktioner för isomerizing safrol, en syntes av MDP-2-P från isosafrol, och en syntes som använder Leukart reaktion. Syntesen av MDP-2-P är bättre presenteras i PiHKAL och Leukart reaktion är inte en rekommenderad syntes. Också, se “FAROR på VÄGEN” nedan, på de farliga stavfel i denna syntes.
Hemligheter för Metamfetamin-Tillverkning:
Innehåller instruktioner för skapandet av MDMA via safrol + HBr metod. Detta är den enkla och smutsig sätt att syntetisera MDMA. Betala uppmärksamhet till den del där det talar om för dig att se till att du har alla eter avdunstat innan du placerar det i reaktion bomb… för ditt eget bästa. Hänvisningar till den ursprungliga artiklar och Chem Abstracts ingår. Det har också syntes instruktioner för metylamin och N-methylformamide, men jag har inte haft en chans att läsa dem.
PiHKAL #100 (MDA):
Syntesen av beta-nitroisosafrole från piperonal, syntes av MDA från beta-nitroisosafrole med hjälp av litium aluminium hydrid, syntes av MDA från MDP-2-S med hjälp av natrium cyanoborohydride. Det senare är förmodligen den mest användbara. Även om piperonal är vanligen används för att syntetisera beta-nitroisosafrole. LAH är något farligt.
PiHKAL #105 (MDDM):
Syntesen av MDDM (N,N-dimetyl-MDA) från MDP-2-S med hjälp av natrium cyanoborohydride. Det här är inte särskilt aktiv, det är bara ytterligare ett exempel på en natrium cyanoborohydride syntes.
PiHKAL #106 (MDE):
Syntesen av MDE-fil från MDA via N-acetyl-MDA. Syntes av MDE-fil från MDP-2-S med hjälp av aluminium amalgam. Syntes av MDE-fil från MDP-2-S med hjälp av natrium cyanoborohydride. De två sistnämnda är de mest användbara. Syntes MDE från MDA är inte särskilt användbara för att hemliga kemister.
PiHKAL #109 (MDMA):
framställning av MDMA från MDA via N-formyl-MDA. Syntes av MDP-2-P från isosafrol. Syntes av MDP-2-P från beta-nitro – isosafrol. Framställning av MDMA från MDP-2-S med hjälp av aluminium amalgam. Syntesen av MDP-2-P från isosafrol och aluminium amalgam syntes är förmodligen den mest användbara. Syntesen av MDP-2-P från beta-nitroisosafrole kan vara användbar, men oftast beta-nitroisosafrole används för att producera MDA direkt. Syntes av MDMA från MDA är inte särskilt användbara för att hemliga kemister.
PiHKAL #114 (MDOH):
Syntesen av MDOH från MDP-2-S med hjälp av natrium cyanoborohydride. Detta material är aktiv, och syntesen är användbart. Jag vet inte av någon uttrycklig syntes för MDMA med hjälp av natrium cyanoborohydride, men det kan göras enkelt genom att ersätta det korrekta antalet mol av metylamin för ethylamine i MDE syntes. Även ersätta metylamin för ethylamine i cyanoborohydride syntes producerar något bättre avkastning.

Faror på Vägen:

Chemical Abstracts 52, 11965c (1958):
I syntesen av MDA från MDP-2-P denna hänvisning har ett tryckfel som bör läsa “lägg till 100 ml H2O” istället för “lägg till 100 ml H2O2” som skulle orsaka en explosion. Kemi är farligt, och lite okunskap kan orsaka spektakulära fyrverkerier…
Psykedelisk Kemi:
syntesen för MDA/MDMA är samma som ovan Chemical Abstracts hänvisning bland annat explosiva stavfel. Det finns också en annan stavfel som borde läsa “75 ml 15% HCl” i stället för “57ml 15% HCl.” Det kan helt enkelt röra din avkastning.
Et20/THF:
AKA dietyleter och tetrahydrofuran. Dessa två kemikalier bilda explosiva peroxider när de exponeras för luft under en längre tid, och som är lätt iväg med refluxing (till exempel). Detta är sannolikt orsaken till de flesta explosioner och bränder i amfetamin labs. Inte leka med dessa kemikalier, och om du använder dem, vet vad du gör.
MDP-2-P:
“piperonylacetone” är ett oklart begrepp som kan referera till 4-kol analog av MDP-2-P. Shulgin har noterat att minst en kemisk leverans hus har sålt detta 4-kol analoga “piperonylacetone.” Rätt piperonylacetone (MDP-2-S) är sassafras-doftande olja som är gul färgad. Felaktiga piperonylacetone har en svag terpene lukt och är vit och kristallin. Bytet kommer bara att resultera i några intressanta 4-kol analoger av MDMA som förmodligen är helt inaktiva. Se PiHKAL #109 (MDMA).
LAH:
Litium Aluminium Hydrid (LiAlH4), är en kemikalie som exploderar vid kontakt med vatten, och kan ställas ut av fukt i luften. Det bör endast användas under en inert atmosfär, som kräver särskild utrustning.

och Olika Miscellany

Rumor Control

Det finns en hel del desinformation ute om MDMA. Här är några ofta hört rykten och fakta om dem.

Rykte #1: MDMA avlopp din spinal vätska, ruiner ryggen, etc.
Osanna. Denna urban legend tydligen igång eftersom vissa farmakologiska studier görs genom att du anger ämnen MDMA, för att sedan återkalla cerebrospinalvätska-prover för analys via spinal tap. Det är “MDMA forskning”, inte “MDMA” som kan tömma din spinal vätska!
Rykte #2: MDMA orsakar skador på hjärnan som liknar Parkinsons sjukdom
Tyvärr MDMA & Parkinson blev frågan mycket mer komplicerad mellan 1999 och 2003. De flesta helt enkelt, det finns väldigt lite bevis för att MDMA orsakar Parkinsons sjukdom och det finns bevis som tyder på att det inte gör det.
Första, detta rykte var inledningsvis citerade i slutet av 1980-talet på grund av förväxling mellan MDMA och MPTP. En av anledningarna till att Parkinson är associerade i människors sinnen med “designer drugs” är att i mitten av 1980-talet, en toxisk förorening i ett parti av en syntetisk analog av Demerol orsakat mängder dopamin-systemet skador till den användare som har oturen att prova det. Många användare att komma igång med Parkinson symtom och den AMERIKANSKA Kongressen rusade för att passera den Analoga narkotikalagstiftningen delvis som en följd av media frenesi kring denna tragedi. Det främmande ämnet kallas MPTP och mer information om detta kan hittas på i Erowid MPTP Arkiv.
Andra, och med 1999 den första medicinska fallstudie av en extas användaren att utveckla Parkinson symtom rapporterades av Mintzer. Efter denna rapport i ärendet fanns två ytterligare fall av ecstasy användare som utvecklats Parkinson-liknande symtom (Kuniyoshi 2003, O’Suilleabhain 2003), men ingen av de rapporter som ingår några bevis för ett orsakssamband. Svårigheten här är att det finns bokstavligen tiotals miljoner av ecstasy användare enbart i USA, de flesta av dem unga, och helt enkelt hitta ett litet antal av dessa som utvecklar en sällsynt sjukdom som inte kan antas att ange ett orsakssamband mellan beteende och sjukdom. Inte heller detta innebär att det inte finns något samband, bara att det fortfarande är mycket spekulativa.
för det Tredje, i en artikel publicerad 2002 i den ansedda tidskriften Science, en av de viktigaste ecstasy hjärnskador forskare, George Ricaurte, rapporterade att “en enda dos av ecstasy” kan orsaka Parkinsons sjukdom. Detta “faktum” basunerades av nästan alla nyheter utlopp i USA och var en stor nyhet. Tyvärr för Dr. Ricaurte, det var upptäckte snart att han av misstag hade gett aporna metamfetamin i stället för MDMA och metamfetamin är en känd dopamin nervgift. Det är viktigt att notera, dock, att metamfetamin har INTE befunnits orsaka Parkinsons sjukdom, ytterligare skada Ricaurte s trovärdighet. För mer information om detta, se Större Fel i Extas Forskning, av Erowid.
För en översikt av denna fråga, se 2003 papper av Kish: .

Analoger och relaterade föreningar:

MDMA har flera kemiska “kusiner”, som har olika effekter. PIHKAL är en utmärkt referens för att ta reda på om dem. Lite kort, här finns beskrivningar av några av de vanligaste:

MDA (3,4-methylenedioxyamphetamine):
MDA var populära ett tag under 70-talet, då den var känd som “Älskar Drogen” (ett smeknamn som ibland förknippas med MDMA). Det liknar MDMA i sina effekter, men är något mer stimulerande. Det har visats i laboratorieförsök att vara ungefär dubbelt så neurotoxiska som MDMA, men i vissa 30 år av mänsklig användning, fallrapporter som inte tyder på att det har orsakat beteendemässiga eller psykiska problem.
MDE eller MDEA (N-etyl-methylendioxyamphetamine):
Allmänt kallas för “Eve” (om MDMA är “Adam”, MDE är “Eva”, för att få det?), MDE liknar MDMA, men det verkar vända föremål inåt och bjuda in mindre kommunikation än MDMA, men i vissa
MMDA (3-metoxi-4,5-methylenedioxyamphetamine):
förväxlas Ofta med samma namn men kemiskt olika MDMA. MMDA är rapporterade att generera intressanta, slutna ögon hallucinationer – “hjärnan filmer”, eller medvetna drömmar.
MBDB (N-metyl-1-(1,3-bensodioxol-5-yl)-2-butanamine):
Skiljer sig strukturellt från MDMA endast genom tillägg av en extra kol för att MDMA-kedjan. Effekterna är liknande till MDA.

Referenser och Relaterad Läsning:

Adamson, Sofia

Genom Porten i Hjärtat.
Fyra Träd Publikationer, San Francisco, 1985. 197 sidor.
En samling berättelser om narkotika erfarenheter, främst med MDMA, och även med 2C-B och andra psykedelia, vanligtvis tas med MDMA.
Beck, J. och Marsha Rosenbaum.

I Jakten på Ecstasy.
SUNY Press, 1994.
Del Cason, TA.

“En Utvärdering av Potentialen för Olaglig Framställning av 3,4-Methylenedioxyamphetamine (MDA) och Analoger och Homologer.”
Journal of Forensic Sciences. Vol 35(3):675-697, Maj 1990.
framställning av MDMA och tillhörande kemikalier.
Eisner, Bruce

Extasen: MDMA-Historia.
Ronin Publishing, inc. Box 1035 Berkeley, CA 94701, 1989 (omarbetad 1993). 228 sidor.
Naranjo, Claudio

Helande Resa: Nya Infallsvinklar till Medvetande.
Utgiven av Random House (häftad: Ballentine), 1973. 197 sidor.
Konton banbrytande terapeutiska användningar av MDA, MMDA, Harmaline, och Ibogaine.
Peroutka, SJ, ed.

Ecstasy: Kliniska, Farmakologiska och Nerotoxicological Effekterna av Drogen MDMA.
Kluwer Academic Publishers, 1990.
En samling av authorititative papper på nästan varje aspekt av MDMA.
Saunders, Nicholas.

Ecstasy: Dance, Trance & Omvandling
E för Ecstasy
Utgiven av N. Saunders, 14 Neal ‘ s Yard, London WC2H 0DP England, 1993. 318 sidor.
Fullständig översikt av MDMA, som också inkluderar den senaste versionen av Alexander Shulgin är MDMA bibliografi. Omfattande referenser med sammanfattningar.
Shulgin, Alexander

Den Bakgrunden och Kemi av MDMA.”
en Tidning av Psykoaktiva Droger. Vol 18(4)”291-304, Okt-Dec 1986.
“Föreslog entrypoint i litteratur, historia, kemi och kontroversen kring MDMA – en FAQish dokument, säger lamontg.
Shulgin, Alexander, Sargent, och C. Naranjo. 1967.

“kemin och psykofarmakologi av muskot och av flera relaterade phenylisopropylamines.”
I D. H. Efron [ed.]: Ethnopharmacologic sök för psykoaktiva droger. U. S. Avd. av H. E. W., Public Health Service Publikation Nr 1645. Pp. 202-214. Diskussion: ibid. s. 223-229. 49
Shulgin, Alexander och Ann

PIHKAL: EN Kemisk Love Story. (online)
Omforma Tryck, Box 13675, Berkeley, CA 94701, 1991. 1008 sidor.
första delen av denna bok innehåller självbiografiska redovisning av Shulgins liv historia och experiment med psykofarmaka. Den andra delen beskriver syntes, dosering och effekter av 179 olika föreningar i fenetylaminen familjen, inklusive MDMA, och flera av dess analoger.

Organisationer:

MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies)., 1801 Tippah Ave., Charlotte, NC-28205. 704 358-9830.

Översättningar:

Leave a Reply