Konvektsioon Maa Mantlit

Link: http://homepages.see.leeds.ac.uk/~eargah/Conv.html

See animatsioon näitab, kuidas kuumad silikaat kivi Maa mantlit on segada soojuse püüab põgeneda. Soojus on tekkinud radioaktiivse lagunemise looduslike elementidega nagu uraan. Hot rock (kollane) tõuseb aeglaselt nagu tihedam külm rock (sinine) vajub. Kiht on vähemalt 700 km paksune, ja võib olla sama paks kui 2900 km. Rock on temperatuuril, et 1000 kuni 2000°C ja judinad nagu väga viskoosne vedelik. Selle viskoossus on umbes 20 suurusjärgu võrra suurem kui vesi, nii et kiirus on ainult sentimeetrit aastas, ja intervall see animatsioon on, et 10 miljonit aastat.

Need arvutused on tehtud termiline konvektsioon programmi “tdcon” kirjutas autor.

Vaadata plakat “Konvektsioon Mandrite all” (a 2.24 Mb jpeg-faili) hiljuti esitleti 2002. aasta kohtumisel Ameerika Geofüüsika Liidu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *