LANTANA

Link: http://aggie-horticulture.tamu.edu/archives/parsons/publications/lantana/lantana.html

Tämä on artikkelin kirjoittanut Greg Grant ja Jerry Parsons 1989 jälkeen laaja lantana oikeudenkäyntiä useita vuosia Verstuyft maatilat; artikkeli ilmestyi San Antonio Kevyt ja Express-News sanomalehtiä. Parsons oli kirjoittanut samanlainen artikkeli kesäkuussa 1987, noin ‘Uusi Kulta’ lantana ja teki ensimmäisen tv-lajike 26. kesäkuuta 1987 (televisioidaan CBS news affiliate KENS-TV-San Antonio).

Serbian käännös tämän sivun tarjoamia Marisav Jevremovic

viron käännös tämän sivun tarjoamia Valerie Bastiaan.

ruotsalainen käännös tämän sivun tarjoamia Weronika Pawlak

 


Klikkaa kuva suuremmaksi.

Lantana, rautayrtti perheen Verbenaceae, koostuu yli 150 lajia pensaat ja nurmikasvien perennoja. Lantanas ovat enimmäkseen kotoisin Tropiikissa ja subtropics of the Americas mutta jotkut ovat kotoisin lämmin osia Vanhasta Maailmasta. Niiden nimi on ikivanha käytetään aivan eri suvun Viburnum.

Villi lantanas ovat karvainen ja usein piikikäs-johtui. Jos hierotaan ja mustelmilla, niiden lehdet yleensä on pistävä haju. Verbena-kuten kukat ovat muodostettu klustereita lehtiä axils tai päissä oksat. Pieni, marja-kuten hedelmiä, jotka sisältävät siemeniä. Joillakin alueilla, Texas mukana, lantanas kasvaa luonnonvaraisena kuten rikkakasvit, lähinnä levittää linnut, jotka ovat hyvin ihastunut niiden mehukas hedelmiä. Lajin nimi native L. horrida, viittaa pistävä haju murskattuja lehtiä.

Euroopan kiinnostus Uuden Maailman lantanas oli ensin innostunut heidän maineikkain lääkkeen hyveitä. Espanjan siirtolaiset käytetään “camaras,”, kuten he kutsuivat heidät, tehdä infuusioiden otettava lääke ja käytetään kylpyjä. Joissakin paikoissa tällaisia infuusioita käytetään edelleen lääkkeellisesti. Kasvi on myrkyllinen karjaa ja lampaita, mutta yleensä ole selannut niitä. Decoction lehdet on käytetty Meksikossa…tonic vatsaan. Vuonna Sinaloa, kasvi on suosikki lääke käärme puree. Vahva decoction lehdet on otettu sisäisesti ja haude murskattua lehdet levitetään haavan.

Viime vuosina, kantoja kääpiö lajikkeita on tullut suosittu kuin vuodevaatteet kasveja. Se lantanas ovat hyvin vapaa-kukinnan keväästä asti pakkasta. Kaikki tyypit voidaan käyttää konteissa ja perään tyypit tekevät erinomaista roikkuu kori yksilöitä. Lantana on parannettu sen hyödyllisyyttä vuodevaatteet-kasvi paljolti ponnistelujen kautta ranskan hybridists. Vanhemmat lajikkeet ovat pitkä ja hontelo ja asettaa raskas sato marja klustereita, mutta on näyttävä kuuma sää. Uudet lajikkeet ovat kääpiö, levittää ja tuuhea tapana, aikaisin kukkiva ja vapaa – kukinnan, ja ovat saatavilla paljon laajempi värivalikoima. Lajikkeet ovat saatavilla eri värejä, valkoisesta kautta keltainen, oranssi, syvä punainen, kuuma pinkki ja violetti. Usein vanhempi ulompi kukkia kunkin klusterin on eri sävyä kuin nuoremmat, sisemmät.

EHDOTTOMASTI PARAS parannus mikä on tehty, on sterilointi. Useat uudet lajikkeet kukkivat runsaasti, mutta ei KOSKAAN muotoja marjoja, joka yleensä poistetaan ennen enemmän kukkii on tuotettu. Tämä vallankumouksellinen uusi kehitys lantanas takaa, että kasvi on jatkuva kukinta kauneus. Steriili lajikkeita, jotka ovat käytettävissä ovat Uusi Kulta, Kääpiö Pinkie, Samantha (Sitruuna Pyörre), Itkien Laventeli ja Itkien Valkoinen. Se lantana on suuri maisema kasvi, joka on hyvin sovitettu tällä alalla edellyttäen, että ne ovat kasvaneet aurinkoinen sijainti. Kun perustettiin, kasvit ovat hyvin kuivuutta kestävien, ja edelleen tuottaa kirkas ja houkutteleva kukkii kuumin sää. Vaikka tarjouksen monivuotinen, lantana on parasta käyttää lämmin kausi vuotuinen, istuttaa uudelleen joka kevät.
Jotkut parhaista lajikkeista, jotka ovat saatavilla paikallisella taimitarhat ovat:

  • Uusi Kulta-kirkas keltainen, steriili kukkia, levittää tapa. Tämä uusi lajike nimeltä Uusi Kulta kukkii runsaasti, mutta ei KOSKAAN muotoja marjoja, jotka on poistettava ennen enemmän kukkii on tuotettu. Tämä vallankumouksellinen uusi kehitys lantanas vakuuttaa, että tämä kasvi on jatkuva kauneuden sijaan elinvoimaiset tuholaisten sen toivottuja taimi jälkeläisiä. Mutta sinun TÄYTYY vaatia Uusi Kulta erilaisia; kaikki muut lantana lajikkeita näytteille ominaisuudet, joka johtaa kasvitieteen merkitä ne kanssa erittäin epäedullinen laji nimi horrida.
  • Itkien Laventeli — Tuoksuva, laventeli, steriili kukkia, alhainen leviämisen tapa
  • Itkien Valkoinen — Tuoksuva, valkoinen, steriili kukkia, alhainen leviämisen tapa
  • Pinkie — Vaaleanpunainen/kerma bicolor, steriili kukkia erittäin kompakti kasvi, joka ei koskaan vaadi leikkaamalla
  • Texas Flame (Dallas Punainen, Uusi Punainen) – Oranssi/keltainen/punainen-orvokki kukkii joka puolestaan syvän punainen, kompakti pensas. Reddest lantana käytettävissä.
  • Samantha (Sitruuna Pyörre) – Kirkas keltainen, steriili kukkii ja kaunis kirjava lehtineen on pienikokoinen pensas. Kaunis kasvi, jopa ilman kukkii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *