Plasmodium Levenscyclus

Link: http://www.tulane.edu/~wiser/protozoology/notes/mal_lc.html

De malaria parasiet heeft een complexe levenscyclus waarbij een insect vector (mug) en een gewervelde gastheer (mens). (Zie ook bestand in pdf-formaat voor het afdrukken.) De belangrijkste fasen van de levenscyclus: lever podium, bloed podium, seksuele stadium en sporogony.

Plasmodium Life Cycle

(Terugkeren naar de Life Cycle Sectie in het document.)

Legenda

De infectie wordt gestart wanneer sporozoïeten zijn geïnjecteerd met het speeksel van een voeding mug. Sporozoïeten worden uitgevoerd door het hart-en vaatstelsel naar de lever en het binnenvallen van levercellen (1). De intracellulaire parasiet ondergaat een ongeslachtelijke replicatie bekend als exoerythrocytic schizogony in de hepatocyte (2-4). Exoerythrocytic schizogony culmineert in de productie van de drager die zijn vrijgegeven in de bloedbaan (5). Een deel van de lever-fase parasieten van P. vivax en P. ovale gaat door middel van een slapende periode (niet afgebeeld) in plaats van onmiddellijk te gaan via de ongeslachtelijke replicatie (ie, tijdelijk verblijf in stap 2). Deze hypnozoites zal activeren na enkele weken tot maanden (of jaren) na de primaire infectie en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van nieuwe vlekken tegengaat. (Terugkeren naar de recidieven in hoofd document.)

voor de Drager en het binnenvallen van erytrocyten (6) en ondergaan een trofische periode waarin de parasiet vergroot (7-8). Het begin van de trophozoite is vaak aangeduid als ‘ring formulier‘, vanwege de morfologie. Trophozoite uitbreiding gaat gepaard met een actieve stofwisseling, waaronder de inname van host cytoplasma en de proteolyse van hemoglobine in aminozuren. Het einde van de trofische periode wordt gemanifesteerd door meerdere rondes van de nucleaire divisie zonder cytokinese, wat resulteert in een schizont (9). De drager kiem van de volwassen schizont, ook wel een segmenter (10), en de drager zijn uitgebracht na de breuk van de geïnfecteerde afbraak van rode bloedcellen (11). Invasie van erytrocyten reinitiates een andere ronde van het bloed-fase replicatieve cyclus (6-11). (Terugkeren naar de bloed-fase schizogony in het hoofd document.)

De intermitterende koorts, vaak in verband met malaria zijn te wijten aan de synchrone breuk van geïnfecteerde erytrocyten en het vrijkomen van de drager (zie malaria uitbarsting). Trophozoite – en schizont-geïnfecteerde erytrocyten worden zelden aangetroffen in de perifere circulatie tijdens de P. falciparum infecties. Erytrocyten die besmet zijn met deze fasen zich te houden aan endotheliale cellen en sequester in de microvasculature van vitale organen, vooral de hersenen, het hart en de longen. Koolstofopslag in de hersenen is een factor in cerebrale malaria.

Als alternatief voor de ongeslachtelijke replicatieve cyclus van de parasiet kan differentiëren in seksuele vormen die bekend staat als macro – of microgametocytes (12). De gametocytes zijn grote parasieten die vullen de afbraak van rode bloedcellen, maar bevat slechts één kern. Inname van gametocytes door de mug vector induceert gametogenesis (d.w.z. de productie van gameten) en ontsnappen uit de host afbraak van rode bloedcellen. Factoren die deelnemen in de inductie van gametogenesis zijn: een daling van de temperatuur, een toename van kooldioxide, en anti-metabolieten. Microgametes, gevormd door een proces dat bekend staat als exflagellation (13), zijn flagellated vormen die bevruchten de macrogamete (14) wat leidt tot een zygote (15). (Terugkeren naar de seksuele replicatie in hoofd document.)

zygote ontwikkelt zich tot een beweeglijke ookinete (16) die doordringt in de darmen epitheliale cellen en ontwikkelt zich tot een oocyst (17). De oocyst ondergaat meerdere rondes van ongeslachtelijke replicatie (18) resulteert in de productie van sporozoïeten (19). De breuk van de volwassen oocyst brengt de sporozoïeten in de hemocoel (lichaamsholte) van de mug (20). De sporozoïeten migreren naar en tasten de speekselklieren (niet weergegeven), dus het voltooien van de levenscyclus. (Terugkeren naar de sporogony in het hoofd document.)

In het kort, de malaria parasieten ondergaat drie verschillende ongeslachtelijke replicatieve fasen (exoerythrocytic schizogony, bloed fase schizogony, en sporogony) resulteert in de productie van invasieve vormen (de drager en sporozoieten). Een seksuele reproductie optreedt met de overstap van gewervelde te ongewervelde host en leidt tot de invasieve ookinete. Alle invasieve stadia worden gekenmerkt door de apicale organellen typische van apicomplexan soorten. De invasieve stadia verschillen met betrekking tot de types van cellen of weefsels, ze binnenvallen en hun beweeglijkheid. Na de succesvolle invasie, een paar van deze invasieve vormen ondergaat een hoge mate van verspreiding vast te stellen van de infectie in de nieuwe host. (Zie Rosenberg, 2008 voor een bespreking van de nummers.)

Invasieve Stadia

merozoite

  • niet-beweeglijke
  • binnenvalt erytrocyten

sporozoïet

  • beweeglijke
  • binnenvalt mug speekselklieren
  • binnenvalt de levercellen

ookinete

  • beweeglijke
  • binnenvalt mug darm epitheliale cellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *