Het Sudarium van Oviedo: De Geschiedenis en de Relatie tot de Lijkwade van Turijn

Link: https://www.shroud.com/guscin.htm

Mark Guscin, B.A. M.Phil.Copyright 1997
Alle Rechten Voorbehouden
Herdrukt met Toestemming

1: Fysieke Beschrijving en Geschiedenis

in De kathedraal van Oviedo, waar het sudarium is gehouden
Foto © Luis Montoto en María Mosquera

Een van de relikwieën gehouden door de kathedraal in het centrum van Oviedo, in het noorden van Spanje, is een stuk doek van ongeveer 84 x 53 cm. Er is geen beeld op dit doek. Alleen vlekken zichtbaar zijn voor het blote oog, maar meer is zichtbaar onder de microscoop. Het opmerkelijke aan dit doek is, dat de beide traditie en wetenschappelijke studies beweren dat de doek werd gebruikt voor de cover en het reinigen van het gezicht van Jezus na de kruisiging. We gaan naar het heden en kijken naar deze vorderingen.

een Dergelijke doek is bekend te hebben bestaan uit het evangelie van Johannes, hoofdstuk 20, vers 6 en 7. Deze verzen als volgt gelezen, “Simon Petrus, na hem, kwam ook op, en ging in het graf, en zag de linnen doek op de grond liggen, en ook de doek die was boven zijn hoofd; dit was niet met de linnen doek opgerold in een plaats door zichzelf.” John duidelijk onderscheid tussen deze kleinere gezicht doek, het sudarium, en de grotere linnen dat had gewikkeld het lichaam.

De geschiedenis van het sudarium is goed gedocumenteerd, en nog veel meer duidelijk dan die van de Lijkwade. De meeste informatie komt uit de twaalfde eeuw bisschop van Oviedo, Pelagius (of Pelayo), waarvan de historische werken zijn het Boek van het Testament van Oviedo, en het Chronicon Regum Legionensium.

Volgens deze geschiedenis, het sudarium was in Palestina tot kort voor het jaar 614, toen Jeruzalem werd aangevallen en veroverd door Chosroes II, die was koning van Perzië van 590 tot 628. Het was weggenomen om te voorkomen dat de vernietiging in van de invasie, eerst naar Alexandrië door de priester Philip, dan over het noorden van Afrika toen Chosroes veroverd Alexandrië in 616. Het sudarium ingevoerd Spanje in Cartagena, samen met de mensen die op de vlucht voor de Perzen. De bisschop van Ecija, Fulgentius, verwelkomde de vluchtelingen en de relieken van, en overgeleverd aan de borst, of ark, Leandro, bisschop van Sevilla. Hij nam het mee naar Sevilla, waar het wordt uitgegeven voor een aantal jaren.

De ingang van de Cámara Santa in de kathedraal
Foto © Luis Montoto en María Mosquera

Saint-Isidore werd later bisschop van Sevilla, en de leraar van de Heilige Ildefonso, die op zijn beurt werd benoemd tot bisschop van Toledo. Toen hij links van Sevilla tot het nemen van zijn post, hij nam de kist met hem. Het bleef in Toledo tot het jaar 718. Het werd vervolgens verder naar het noorden om vernietiging te voorkomen in de handen van de Moslims, die de verovering van de meerderheid van het Iberisch schiereiland in het begin van de achtste eeuw. Het werd voor het eerst gehouden in een grot die heet nu Monsacro, tien kilometer afstand van Oviedo. Koning Alfonso II had een speciale kapel gebouwd voor de borst, de zogenaamde “Cámara Santa”, later opgegaan in de kathedraal.

De belangrijkste datum in de geschiedenis van het sudarium is de 14e Maart 1075, wanneer de kist werd officieel geopend in aanwezigheid van Koning Alfonso VI, zijn vrouw Doña Urraca en Rodrigo Díaz de Vivar, beter bekend als El Cid. Werd een lijst gemaakt van de relieken die in de borst, en het sudarium. In het jaar 1113, de kist was bedekt met zilveren plateren, waarop er een inscriptie, waarin alle Christenen te vereren deze relikwie waarin het heilig bloed. Het sudarium is gehouden in de kathedraal van Oviedo sinds die tijd.

2: Analyse van het Sudarium

Het sudarium van Oviedo
Foto © Jorge Manuel Rodriguez & het Centro Español de Sindonología

Alle krediet voor de onderzoeken, uitgevoerd op het sudarium moet gaan naar het onderzoeksteam van het spaanse Centrum voor Sindonology, onder leiding van Guillermo Heras. Het medische deel van het onderzoek werd gedaan door Dr. José Villalaín.

De vlekken op het sudarium tonen aan dat wanneer het doek werd geplaatst op de dead man ‘ s gezicht, het was gevouwen, hoewel niet in het midden. Tellen beide zijden van het doek, is er dus een viervoudige vlek in een logische volgorde van afnemende intensiteit.

Uit de samenstelling van de belangrijkste vlekken, is het duidelijk dat de man, wiens gezicht het sudarium bedekt is overleden in een rechtopstaande positie. De vlekken bestaan uit een deel bloed en zes delen vloeistof uit een pleura-oedeem. Deze vloeistof verzamelt zich in de longen bij een gekruisigde persoon komt te overlijden door verstikking, en als het lichaam vervolgens lijdt stotende bewegingen, kan komen door de neus. Dit zijn in feite de belangrijkste vlekken zichtbaar op het sudarium.

Deze vlekken in de nasale gebied zijn ook boven op elkaar, met de verschillende contouren duidelijk zichtbaar. Dit betekent dat de eerste vlek was al droog, toen de tweede vlek was gevormd, enzovoort.

De speciaal gemodelleerd hoofd gebruikt door Dr. Villalaín opnieuw de vlekken
Foto © Jorge Manuel Rodriguez & het Centro Español de Sindonología

Dr. Villalaín had een speciaal gemodelleerd hoofd gemaakt voor het reconstrueren van het proces van verkleuring en uitdroging, en was dus in staat om het berekenen van de tijd die verstreken is tussen de vorming van elke vlek.

Het doek was niet verpakt volledig rond het hoofd, omdat de rechter wang was bijna aanraken van de rechter schouder. Dit suggereert dat het sudarium werd in zijn plaats, terwijl het lichaam was nog steeds aan het kruis. De tweede vlek was ongeveer een uur later, toen het lichaam werd afgebroken. De derde vlek was toen het lichaam werd opgetild van de grond, ongeveer vijf en veertig minuten later. Het lichaam lag aan de voet van het kruis voor in de veertig minuten voordat ze begraven. De merken (geen vingerafdrukken) van de vingers die de doek om de neus zijn ook zichtbaar.

Hoe het sudarium was gewikkeld rond het hoofd
Foto © Jorge Manuel Rodriguez & het Centro Español de Sindonología

De experimenten met het model van het hoofd en de studie van de vlekken ook blijkt dat wanneer de man is overleden aan zijn hoofd was gekanteld zeventig graden voorwaarts en twintig graden naar rechts. Deze positie suggereert verder dat de man, wiens gezicht het sudarium bedekt is overleden gekruisigd.

Er zijn kleinere bloedvlekken op de zijkant van de grote groep. Het lijkt erop dat het sudarium was vastgemaakt aan de achterkant van de dead man ‘s hoofd, en dat deze vlekken van bloed werden van kleine, scherpe voorwerpen, die logisch zou zijn de doornen, dat de oorzaak van deze vorm van letsel op Jezus’ hoofd.

De medische studies zijn niet de enigen die zijn uitgevoerd op het sudarium. Dr. Max Frei geanalyseerd pollen monsters genomen van het doek, en de gevonden soorten typisch van Oviedo, Toledo, Noord-Afrika en Jeruzalem. Dit bevestigt de historische route die eerder is beschreven. Er was niets over het doek te Constantinopel, Frankrijk, Italië of een ander land in Europa.

Een internationaal congres werd gehouden in Oviedo, in 1994, waar diverse papers gepresenteerd over het sudarium. Dr. Frei ‘ s werken met stuifmeel werd bevestigd en uitgebreid. Soort pollen genaamd “quercus caliprimus” werden gevonden, die beide worden beperkt tot het gebied van Palestina.

Residuen van wat het meest waarschijnlijk mirre en aloë hebben ook ontdekt, vermeld direct in het evangelie van johannes 19:39-40, “Nicodemus kwam ook…en hij bracht een mengsel van mirre en aloë,…Ze nam het lichaam van Jezus en bonden het in linnen doeken met de specerijen, volgende de Joodse begrafenis aangepast.”

De vlekken werden ook bestudeerd vanuit het oogpunt van de antropologie. De conclusie was dat het gezicht dat waren in contact geweest met het sudarium was typisch Joodse kenmerken, een prominente neus en uitgesproken jukbeenderen.

ten Slotte is het feit dat de doek werd gehouden, is een teken van de authenticiteit, het heeft geen artistieke of monetaire waarde. Alle onderzoeken tot nu toe wijzen in één richting, met niets om te suggereren dat het tegendeel het sudarium werd gebruikt ter dekking van het hoofd van het dode lichaam van Jezus van Nazareth uit toen hij werd weggehaald van het kruis, tot hij begraven werd.

3: Toeval met de Lijkwade

Het sudarium alleen geopenbaard heeft voldoende informatie om te suggereren dat het in contact met het gezicht van Jezus na de kruisiging. Echter, het echt fascinerend bewijs aan het licht komt wanneer dit doek is in vergelijking met de Lijkwade van Turijn.

De eerste en meest voor de hand liggende toeval is dat het bloed op beide doeken behoort tot dezelfde groep, namelijk AB.

de lengte van De neus waardoor de pleurale oedeem vloeistof kwam op het sudarium is berekend op acht centimeter, iets meer dan drie centimeter. Dit is exact dezelfde lengte als de neus op de afbeelding van de Lijkwade.

Als het gezicht van de afbeelding op de Lijkwade is geplaatst over de vlekken op het sudarium, misschien wel de meest voor de hand liggende toeval is de exacte pasvorm van de vlekken met de baard, op het gezicht. Als het sudarium werd gebruikt voor het reinigen van het gezicht van de man, het blijkt dat het was gewoon geplaatst op het gezicht te absorberen al het bloed, maar niet gebruikt in elke vorm van beweging vegen.

Een kleine vlek is ook zichtbaar procedure van de rechter zijde van de man zijn mond. Deze vlek is nauwelijks zichtbaar op de Lijkwade, maar Dr. John Jackson, met de VP-8 en foto toebehoren heeft bevestigd dat zijn aanwezigheid.

De doorn wonden in de nek van de hals ook perfect samenvallen met de bloedvlekken op de Lijkwade.

Dr. Alan Whanger toegepast de Gepolariseerde Image Overlay-Techniek om het sudarium, te vergelijken met het beeld en de bloedvlekken op de Lijkwade. De frontale vlekken op het sudarium toon zeventig punten van overeenstemming met de Lijkwade, en de achterzijde van de display vijftig. De enige mogelijke conclusie is dat de Oviedo sudarium bedekt hetzelfde gezicht als de Lijkwade van Turijn.

4: Het Temporele Aspect van het sudarium voordat de Lijkwade

Het sudarium heeft geen beeld, en geen van de gezichts-vlekken van gedroogde of het drogen van bloed zichtbaar op de Lijkwade, vooral de vlek op het voorhoofd in de vorm van een omgekeerde drie. De vlekken op het sudarium werden gemaakt door een minder stroperig mengsel.

Dit samen met het feit dat de vingers die het sudarium van Jezus’ neus hebben hun sporen achtergelaten, punt om een korte tijdelijke gebruik van de stof en elimineren de mogelijkheid van het contact met het lichaam na de begrafenis.

de Joodse traditie eist dat als het aangezicht van een dode persoon op de een of andere manier verminkt, moet worden afgedekt met een doek om te voorkomen dat mensen bij het zien van deze onaangename gezicht. Dit zou zeker het geval zijn geweest met Jezus, wiens aangezicht was bedekt met bloed van de letsels, die wordt geproduceerd door de kroon van doornen en gezwollen uit te vallen en wordt geslagen.

Het lijkt erop dat het sudarium werd voor het eerst gebruikt voor het dode lichaam werd van het kruis en verwijderd wanneer het werd begraven.

Dit klopt met wat we weten uit het evangelie van Johannes, die ons vertelt dat het sudarium werd opgerold in een plaats door zichzelf.

5: Conclusies

De studies op het sudarium en de vergelijking van dit doek met de Lijkwade zijn slechts één van de vele takken van de wetenschap die wijzen op zowel het hebben van een overdekte dode, het dode lichaam van Jezus. De geschiedenis van de Oviedo doek is goed gedocumenteerd, en de conclusies van dit voor de datering van de Lijkwade hoeft geen verdere commentaar.

Leave a Reply