Geschiedenis van het geld

Link: http://projects.exeter.ac.uk/RDavies/arian/llyfr.html

van de oudheid tot de huidige dag

door Glyn Davies

Monetaire geschiedenis in context vanaf het begin van de beschaving tot het begin van de eenentwintigste eeuw, gebaseerd op het definitieve boek over het onderwerp.

Korte biografie van Glyn Davies

Zie ook geld in fictie .

Deze site bevat een chronologie , door Glyn en Roy Davies en een verzameling essays geschreven door Roy Davies over verschillende thema’s met behulp van informatie op basis van het boek.

Cover van het boek over monetaire geschiedenis door Glyn Davies.Davies, Glyn. Een geschiedenis van geld van de oudheid tot de dag van vandaag, 4e. ed. herzien door Duncan Connors, Cardiff: University of Wales Press, 2016. 808p. EAN / ISBN 9781783163090 (paperback).nieuwe!Gepubliceerd in samenwerking met de Julian Hodge Bank Ltd .

Bestellingen kunnen online bij verschillende leveranciers worden geplaatst. Er zijn citaten uit beoordelingen op deUniversity of Wales Press- server.

Inhoudsopgave van elk hoofdstuk van het boek.

Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding met verschillende soorten geld die op verschillende tijdstippen op verschillende plaatsen worden gebruikt. De nieuwste editie nieuwe!heeft een andere cover.

Een vergelijkende chronologie van geld
Een gedetailleerde chronologie van geld in zijn sociale en politieke context vanaf de allereerste tijden. Rondom de volgende hoek liggen misschien ogenschijnlijk vrij nieuwe monetaire problemen, die naar alle waarschijnlijkheid een basale gelijkenis vertonen met die welke al met wisselend succes of falen in andere tijden en plaatsen zijn aangepakt . De chronologie is opgedeeld in secties per periode om snellere toegang te bieden.
Inflatie en de slinger Metatheorie van geld
Keynesianisme en monetarisme hebben veel voorlopers. Waarom geniet een monetaire theorie een mode en maakt dan plaats voor een tegengestelde theorie die op zijn beurt wordt verdrongen door een theorie die vergelijkbaar is met die van zijn voorganger? Er is een eeuwigdurende strijd tussen de belangen van debiteuren, die proberen de hoeveelheid geld en crediteuren te vergroten, die proberen de waarde van geld te behouden of te vergroten door het aanbod ervan te beperken. Militaire uitgaven en bevolkingsdruk hebben invloed op dit belangenconflict. Bovendien is geld van nature fungibel en trekt het altijd vervangers aan.
Herkomst van geld en bankieren
Het gebruik van geld is voortgekomen uit diepgewortelde gewoonten, zoals blijkt uit de studie van primitieve vormen van geld, bijvoorbeeld vee, schelpen van kauri, tanden van walvissen en manilla’s (sierraden). De onhandigheid van ruilhandel was slechts een factor in de ontwikkeling van geld, en niet de belangrijkste. Het bankwezen werd vóór munten uitgevonden en bereikte een hoog niveau van verfijning in het Egypte van de Ptolomies. Militaire veroveringen, zoals die van Alexander de Grote, spreidden het gebruik van munten uit die het meest geschikte betaalmiddel werden.
Oorlogvoering en financiële geschiedenis
Van bloedgeldbetalingen in primitieve samenlevingen tot het militair-industriële complex van vandaag zijn ontwikkelingen in oorlogvoering en financiën helaas nauw met elkaar verbonden. Zelfs het te betalen woord komt van een Latijns woord dat pacificeren betekent . Dit essay behandelt conflicten uit de oorlogen tussen het oude Griekenland en Perzië tot de Tweede Wereldoorlog. Oorlogsvoering speelde een belangrijke rol bij de verspreiding van het gebruik van munten en de uitvinding van de staatsschuld, terwijl de adoptie van papiergeld in het Westen zowel een oorzaak was van de Amerikaanse revolutie als een middel om het te financieren.
De betekenis van Keltische munten
De Kelten op het continent en in delen van Groot-Brittannië produceerden grote aantallen munten vóór de Romeinse verovering. De Anglo-Saksische invasies maakten bijna bijna tweehonderd jaar lang een einde aan het slaan in Groot-Brittannië en in Wales werd de productie van munten pas na de Engelse verovering algemeen.
De Vikingen en het geld in Engeland
Betalen via de neus! De impact van Danegeld – het bekendste beschermingsracket aller tijden! In een tijdperk waarin een cent een aanzienlijke som geld was, werden letterlijk miljoenen zilveren pence geslagen in Engeland om de Viking-indringers te kopen. (Dit essay is ook beschikbaar op oorspronkelijk het Viking Netwerk voor Scholen , waarvoor het oorspronkelijk geschreven was).
Geld in de Noord-Amerikaanse geschiedenis
De Britse koloniën in Noord-Amerika waren chronisch kort voor munten en werden gedwongen verschillende vervangers te gebruiken, waaronder wampum, zoals de inheemse bevolking, en tabak. De enthousiaste aanname van papiergeld en de onderdrukking door de Britten was een factor in het uitlokken van de Amerikaanse revolutie, die werd gefinancierd door hyperinflatie. Sinds de onafhankelijkheid is het bankwezen het voorwerp geweest van politieke controverses en hoewel de VS uit de twee wereldoorlogen voortkwam als de dominante supermacht, zou het Amerikaanse financiële systeem mogelijk in relatieve achteruitgang gaan.
De oorsprong van de term Dollar en het dollarteken
Het woord ‘dollar’ werd gebruikt door Shakespeare en is afgeleid van ‘thaler’, de naam van een Europese munt. Een schets van de ingewikkelde geschiedenis van Midden-Europese daalders, Scandinavische dalers, de Spaanse peso, de Amerikaanse dollar en dollars die worden gebruikt in Groot-Brittannië en het Britse Rijk, en in China.
Groot-Brittannië en de Europese Monetaire Unie
Waarom is Groot-Brittannië sceptisch? Het pond Sterling heeft een heel andere geschiedenis dan continentale valuta. Andere Europese landen hebben meer ervaring met valuta-unies, bijvoorbeeld de Latijnse monetaire unie van 1861-1920, de Scandinavische monetaire unie die duurde tot 1924, en de Zollverein van 1834 die leidde tot een politieke unie tussen de Duitse staten. Verder gaat de geschiedenis van het Britse pond terug tot 1300 jaar, terwijl de meeste Europese valuta’s pas teruggaan tot het einde van de Tweede Wereldoorlog sinds dat conflict leidde tot de vernietiging en hervorming van hun vorige valuta’s. Dientengevolge zou een verandering van valuta meer argwaan wekken in Groot-Brittannië dan op het vasteland.
Democratie en controle door de regering van de geldhoeveelheid
Toen munten de overheersende betaalvorm vormden, controleerde de overheid het slaan. De ontwikkeling van modern bank- en papiergeld verbrak het overheidsmonopolie op geldcreatie en bevorderde de groei van de democratie. Zal de komst van elektronisch geld een vergelijkbare betekenis hebben?
Derde wereld geld en schulden in de twintigste eeuw
De druk van een zich snel uitbreidende wereldbevolking op eindige hulpbronnen is een vrijwel stille ontploffing wat monetaristische literatuur betreft. De taak om miljoenen van ‘s werelds armste mannen en vrouwen een fatsoenlijke boterham te laten verdienen, is het grootste probleem waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Het opnieuw verankeren van de op hol geslagen inflatie-geteisterde valuta’s van veel derdewereldlanden is een voorwaarde voor een succesvolle ontwikkeling.
Monetaire innovatie in historisch perspectief
Waarom revolutie altijd kookt tot evolutie. Een overzicht van de belangrijkste innovaties, zowel in technologie als in de boekhouding, in de afgelopen drieduizend jaar. Dit is de tekst van een keynote-adres dat door Glyn Davies is gegeven tijdens een conferentie over e-geld met als thema “Digitaal geld: nieuw tijdperk of bedrijf als gebruikelijk?”

 

Leave a Reply