Vaak gestelde vragen over Zoroastrianisme en de Avesta

Link: http://www.avesta.org/zfaq.html

WAT IS ZOROSTRIANISME?

Een kort overzicht

Zoroastrianisme is een religie die in de oudheid is gesticht door de profeet Zarathushtra, bij de Grieken bekend als Zoroaster.

Het zoroastrisme was de dominante wereldgodsdienst tijdens de Perzische rijken (559 voor Christus tot 651 na Chr.), En was dus de krachtigste wereldreligie ten tijde van Jezus. Het had een grote invloed op andere religies. Het wordt nog steeds wereldwijd beoefend, vooral in Iran en India.

Om Mary Boyce te citeren,
“De profeet Zarathushtra, zoon van Pourushaspa, van de familie Spitaman, is ons vooral bekend van de Gathas, zeventien grote hymnes die hij heeft gecomponeerd en die trouw zijn bewaard door zijn gemeenschap. Dit zijn geen werken van instructie, maar geïnspireerde, gepassioneerde uitingen, waarvan er velen rechtstreeks tot God zijn gericht; en hun poëtische vorm is een zeer oude, die is teruggevoerd (door Noorse parallellen) naar Indo-Europese tijden. Het schijnt in verband te zijn gebracht met een mantische traditie, dat wil zeggen, te zijn gecultiveerd door priesters die hun persoonlijke opvatting over het goddelijke met verheven woorden probeerden uit te drukken; en het wordt gekenmerkt door subtiliteiten van toespeling en grote rijkdom en complexiteit van stijl. Een dergelijke poëzie kan alleen door de geleerden volledig worden begrepen; en aangezien Zarathoestra geloofde dat hij door God was belast met een boodschap voor de hele mensheid, moet hij ook in gewone woorden opnieuw hebben gepredikt aan gewone mensen. Zijn leringen werden mondeling doorgegeven in zijn gemeenschap van generatie tot generatie en waren eindelijk toegewijd aan het schrijven onder de Sasanianen, heersers van het derde Iraanse rijk. De toen gesproken taal was Midden-Perzisch, ook wel Pahlavi genoemd; en de Pahlavi-boeken bieden onschatbare sleutels voor het interpreteren van de prachtige onduidelijkheden van de Gathas zelf. “-Zoroastriërs, hun religieuze overtuigingen en gebruiken , Londen, 1979, pag 17.
Enkele van de belangrijkste principes van het zoroastrisme omvatten:

God: Ahura Mazda
Het opperwezen wordt Ahura Mazda (Phl. Ohrmazd) genoemd, wat “Alwijze Heer” betekent. Ahura Mazda is allemaal goed, en heeft de wereld en alle goede dingen gemaakt, inclusief mensen. Hij wordt tegengewerkt door Anghra Mainyu (Phl. Ahriman) , wat ‘destructieve geest’ betekent, de belichaming van het kwaad en de schepper van alle slechte dingen. De kosmische strijd tussen goed en kwaad zal uiteindelijk leiden tot de vernietiging van alle kwaad.
Profeet: Zarathushtra
De religie werd opgericht door Zarathushtra. Zijn date is onzeker, maar is waarschijnlijk ergens rond 1200 voor Christus. Hij leefde en predikte in de steppen van Binnen-Azië. Zarathushtra ontving zijn openbaringen rechtstreeks van Ahura Mazda en van zijn aartsengelen (Amesha Spentas).
Schrift: Avesta
De centrale geschriften zijn de Avesta . De meest heilige delen van Avesta zijn de Gatha’s of Hymnen van Zarathushtra; ze zijn ook het meest raadselachtige. Latere heilige literatuur omvat de Pahlavi-teksten , die uitgebreide citaten en parafrases bevatten van verloren Avesta-teksten.
geloofsbelijdenis
De geloofsbelijdenis is samengevat in Yasna 12. Deze is waarschijnlijk zelf door Zarathushtra gecomponeerd en is door geloofsgetrouwe bekeerlingen gebruikt als een geloofsbelijdenis (zie Boyce, Zoroastrianism, Its Antiquity and Constant Vigor , blz. 102-4) ).
Naleving
Twee heilige kledingstukken, het sudreh (shirt) en kusti (koord) zijn de emblemen van de religie. Zoroastriërs voeren een kort reinigingsritueel uit (Padyab) en herhalen de kusti meerdere keren per dag met een ander kort ritueel (Nirang-i Kusti) als een teken van hun geloof. Andere gebeden worden dagelijks gereciteerd uit de Khorda Avesta . Gebed wordt grotendeels gedaan in de Avestaanse taal. De gelovigen moeten ook deelnemen aan seizoensgebonden gemeenschappelijke festivals (“Gahambars”) gedurende het jaar.
Vuur en “Asha”
Vuur, als een symbool van “Asha” en het “oorspronkelijke licht van God”, heeft een speciale plaats van waardering in de religie. Gebed wordt vaak gedaan in de voorkant van een vuur, en gewijde branden worden eeuwig in de grote tempels bewaard.

Hoeveel Zarathoesters zijn er momenteel?

Ik geloof dat de laatste figuur die ik zag ongeveer 140.000 was. De grootste populaties zijn in India en Iran. J Hinnells ‘boekje Zoroastrianism and the Parsis (p.8) heeft 17.000 in Iran en 92.000 in India. Noord-Amerikaanse zoroastrianen zijn naar verluidt ongeveer 5.000.

Welke teksten zijn heilig voor het zoroastrisme?

De oudste geschrift van Zarathoestra is de Avesta. Het is ongeveer duizend pagina’s lang. Sommige delen, inclusief de Gatha’s , zijn in een ouder dialect genaamd ‘Old Avestan’ of ‘Gathic Avestan’. De belangrijkste overgebleven divisies zijn:
<>

Yasna
Heilige liturgie en Gatha’s / Hymnes van Zarathushtra
Khorda Avesta
(Book of Common Prayer) inclusief Yashts (hymnes aan de heilige wezens), Niyayeshes (litanies to the sun, Mithra, Water, Fire, and the Moon), Gahs (gebeden voor de vijf perioden van de dag), Afrinagans (ceremonies van zegen) en andere gebeden
Visperad
Uitbreidingen van de liturgie
Vendidad
Primair zuiverheidswetten, mythen en enkele medische teksten
Fragmenten

De originele Avesta-canon bestond uit tweeëntwintig boeken (liturgisch, historisch, medisch, wettelijk). Het bestaan ervan tot in de 9e eeuw CE is goed gedocumenteerd. Sindsdien zijn veel van de niet-liturgische teksten verloren gegaan.

In aanvulling op de Avesta hebben de Zoroastrianen vele geschriften uit de Sassanian-periode die zijn geschreven in het Midden-Perzische dialect Pahlavi. Velen zijn exegetische commentaren (Zand genaamd) die de Avesta vertalen, samenvatten en uitleggen. De Pahlavi-teksten bewaren ook grote samenvattingen en vertalingen van verloren Avestaanse teksten. Ze worden als minder gezag beschouwd dan de Avesta.

Wanneer leefde Zarathushtra?

Volgens Bruce Lincoln,
“Op dit moment neemt de mening van de meerderheid onder geleerden waarschijnlijk toe tegen het einde van het tweede millennium of het begin van de eerste, hoewel er nog steeds mensen zijn die vasthouden aan een datum in de zevende eeuw.” ( Dood, oorlog en offer , 1991, pag 150)
Humbach en Ichaporia lijken de Xanthos-datum van 1080 v.Chr. Te bevoordelen, maar vermelden ook de 630-datum. ( Heritage , 1994, pg 11).

Een veelgebruikte datum is de zevende eeuw vGT. Ik denk dat Boyce overtuigend heeft aangetoond dat de datum van de zevende eeuw een vergissing was. Humbach verlaagt ook de basis van deze berekening in zijn Gathas 1991 (pag. 30). Boyce aarzelt op een echte datum: tussen 1400 en 1000 voor Christus (1975), tussen 1700 en 1500 (1979), rond 1400 voor Christus (1988), tussen 1500 voor Christus en 1200 voor Christus ‘met de laatste waarschijnlijker’ (1992).

Wat is “Asha”?

Net als ‘Dao’ in het Daoïsme, is Asha een sleutelbegrip in de Gatha’s en in de hele Schrift. Ook zoals ‘Dao’, is het te complex om met een enkele term te kunnen vertalen. Ik laat het liever onvertaald, maar geef ergens een definitie. De meer gebruikelijke vertalingen: waarheid, gerechtigheid, wereldorde, eeuwige wet, geschiktheid. Zie ook de discussie in Dhalla, History of Zoroastrianism (1938, hoofdstuk 7)

WAT ZEGT ZOROSTRIAN TEKST OVER …?

Abortus

Van een kind wordt gezegd dat het wordt gevormd en een ziel wordt aan het lichaam toegevoegd, nadat een vrouw vier maanden en tien dagen zwanger is geweest (Anquetil II, 563). In de oudheid was het volgens de Vendidad ( Vd15.9-16 ) bekend dat abortus plaatsvond met behulp van bepaalde planten. Het werd beschouwd als moord.

Actie

“Duizend mensen kunnen iemand niet door woorden overtuigen in de mate dat één persoon duizend kan overtuigen door actie.” (Dk6.e15)

Liefdadigheid

“Dit wordt ook geopenbaard in de religie, dat Ohrmazd tegen Zartosht zei: ‘Hij die opzettelijk en opzettelijke naastenliefde doet, is zoals ik, ik die Ohrmazd ben. En hij die onwetend en zonder begrip en zonder onderscheid liefdadigheid verricht, is als Ahriman’ … . ‘Liefdadigheid is iets dat zo waardevol is, er zijn 33 wegen van Garothman [paradijs] naar de Chinwad-brug, en iedereen die gezegend is vanwege verdienstelijke actie kan dan een kant op gaan, en hij die gezegend is vanwege liefdadigheid is in staat om op al die manieren verder te gaan ‘. …’ Wat liefdadigheidsbeoefenaars ook geven, ik geef ze twee keer terug en ik sla het op ‘. “( PhlRiv10 , tr., gebaseerd op AV Williams 1990.)

Opleiding

“Het is de wens van Ahura Mazda van mensen is dit: ‘Ken mij’, want hij weet: ‘Als ze me kennen, zal iedereen me volgen.’ De wens van Angra Mainyu is deze: ‘Do not know me’, for hij weet: ‘Als ze me kennen, zal niemand me volgen’. ” (Dk6.31, tr. Shaked)

Evolutie

“Hoe wordt het bestaan teweeggebracht, net zoals de ene substantie uit de andere is ontwikkeld volgens zijn eigen wetten en in de eindige tijd (ervoor is vastgesteld)” ( Dk4.46 )

Hel

De hel is een tijdelijke plaats van lijden voor zondaars na de dood. Wanneer het kwaad uiteindelijk wordt verslagen (in Frashegird), zullen de zielen van zondaars worden bevrijd uit de hel en gezuiverd worden door de beproeving van gesmolten metaal. Ze zullen dan toetreden tot de gemeente van God en de heiligen.

Hoop

“Er is een remedie voor alles behalve de dood, een hoop voor alles behalve goddeloosheid, en alles zal vervallen, behalve gerechtigheid.” (SLS20.17, tr. West)

Vreugde

Angra Mainyu wordt het best gevochten door vreugde; moedeloosheid is een symptoom van zijn overwinning.

Opletten

“Aangezien de ziel dus niet alles is, maar in de wereld is voor een periode voor het in stand houden van het lichaam, is het noodzakelijk om met zo’n voorzichtigheid te lopen alsof iemand geen schoenen heeft, en de hele wereld was vol met slangen, schorpioenen, schadelijke reptielen en doornen, en iemands angst waren: ‘Laat de reptielen me niet bijten, of de doornen dringen me door.’ “(Dk6.b47, tr Shaked) In de zoroastrische theologie wordt aandacht schenken gepersonifieerd als Sraosha (‘Healingening’) ).

profeten

“De schepper Ahura Mazda sprak aldus tot Zarathushtra: ‘O Zarathushtra! Ik heb niemand beter dan jij in de wereld geschapen, en ik zal ook niet één beter maken nadat je weg bent. Je bent mijn uitverkorene en ik heb dit gemaakt wereld die klaarblijkelijk voor jou is. En al deze mensen en vorsten die ik heb geschapen hebben altijd de hoop behouden dat ik je in hun dagen zou scheppen, zodat ze de religie zouden accepteren, en hun zielen zouden de allerhoogste hemel moeten bereiken. ‘ “(SD81.3)

Reincarnatie

Het concept van reïncarnatie is vreemd voor het zoroastrianisme. Volgens Dastur Firoze M. Kotwal, de huidige hoofdpriester van de Wadia vuurtempel, “Geen reïncarnatie voor zover het onze religie betreft, want als er reïncarnatie is, dan kan er geen idee zijn van opstanding, zie je. Dus deze doctrines in tegenspraak met elkaar. Natuurlijk is er een neiging om reïncarnatie uit Hindoe filosofieën of iets te brengen, omdat we onder de hindoes leven. Maar nee, dit is allemaal een recente ontwikkeling, alleen om de hindoes te kalmeren of iets dergelijks Maar je moet trouw zijn aan onze religie, want wanneer je iets in onze religie wilt introduceren dat vreemd is, dan bestaat het gevaar dat alle andere doctrines op de loer liggen. “Ook, volgens JW Sanjana,

“Het geloof in dit dogma [ie reïncarnatie] is zo onverenigbaar met de letter en de geest van het traditionele zoroastrianisme dat zonder overdrijving en met de meest perfecte reden en rechtvaardigheid kan worden gezegd dat een man die in reïncarnatie gelooft geen echte zoroastriër is.” (Geciteerd in Boyce, 1984, pg 157.)

Verantwoordelijkheid

“Toen Ahura Mazda de Heer eerst de mensheid schiep, gaf Hij de volgende opdracht:” Wees ijverig om uw zielen te redden; Ik zal dan zorgen voor je lichamelijke zaken. Want het is onmogelijk om je ziel te redden zonder jou. “Mensen worden op de volgende manier misleid: ze streven zelf naar materiële dingen, en wat betreft de dingen van de ziel, vertrouwen ze op de Yazads.” (Dk6.291, tr. Shaked)

Lijden

“Wanneer een persoon in de religie van de Yazads staat, zien de Yazads de pijn die hij in de wereld doorstaat – zelfs het feit dat hij te voet pijn kwam en dat hij legaal op het werk van zijn handen leeft, en zij dragen en houd voor hem in de Reckoning of the Spirits (Armageddon) het ongemak, de honger, de dorst, de zorgen en de ziekte die hem beïnvloeden. ” (Dk6.106, tr. Shaked)

waarachtigheid

Zoroastrianen beschouwen liegen als een grote zonde, en hebben sinds de oudheid de reputatie gehad voor nauwgezette eerlijkheid. Meineed kan in dit leven niet worden verzoend.
“Zartosht vroeg Ohrmazd,” Welke is de deugd die het beste is voor de mensheid? ” Ohrmazd zei: ‘Waarachtige spraak is het beste, want in waarheidsgetrouwe spraak is er goede reputatie in de wereld en een goed leven en redding in het paradijs, wat betreft je nakomelingen en nageslacht, door goede daden te doen zal het beter zijn voor hun families en je ziel zal inderdaad gezegend worden. “Voor hem die is veroordeeld met betrekking tot (materiële) rijkdom omwille van de waarheid, is het beter voor hem dan voor iemand die ten aanzien van de ziel is veroordeeld wegens valsheid, omdat het mogelijk is om rijkdom opnieuw te vergaren, maar wanneer mensen zijn gestorven, gaan hun zielen door, dan is er geen remedie voor. ” ( PhlRiv10 tr., Gebaseerd op AV Williams 1990.)

Woord van God

Religie en het Heilige Woord zijn als vlees en huid (Dk6.324, tr. Shaked)

Zeer aan te bevelen lezing:

  • Mary Boyce, ZOROSTRIANS , Routledge & Kegan Paul, 1979. Fascinerend overzicht en geschiedenis door de meest vooraanstaande westerse geleerde van het zoroastrianisme. Ik denk dat Zoroastrians dit boek zowel inspirerend als informatief zullen vinden.
  • Firoze M. Kotwal en James W. Boyd, A GUIDE TO THE ZOROASTRIAN RELIGION , Scholar’s Press, 1982. Een negentiende-eeuwse catechismus van Erachji S. Meherjirana, met vertaling en commentaar van een moderne Dastur (High Priest). Behandelt dagelijkse observanties.

Leave a Reply