Speculatieve Exomusicologie

Link: http://sethares.engr.wisc.edu/exo.html

Wat is Exomusicology eigenlijk?

Hoewel musicologie wordt gedefinieerd als ‘de historische en wetenschappelijke studie van muziek’, wordt de term meestal alleen toegepast op de studie van muziek uit de Europese klassieke traditie. “Ethnomusicology” wordt gebruikt om de studie van niet-westerse muziektradities en de vergelijkende studie van verschillende muzikale culturen te beschrijven. De meer algemene term exomusicologie (van het Griekse prefix exo , wat ‘extern naar’ of ‘buiten’ betekent) is meer geschikt voor de studie van niet-menselijke muzikale tradities, net zoals exobiologie verwijst naar de studie van niet-aardse levensvormen en exolinguïstiek naar de studie van vreemde talen. (Een volledige cursus in exopolitiek is hier beschikbaar .)

Helaas, omdat muziekculturen uit verschillende werelden op dit moment niet beschikbaar zijn voor studie, blijft de praktijk van exomusicologie speculatief. Het belangrijkste instrument van speculatieve exomusicologie is het “gedachte-experiment” dat betrekking heeft op de muziek en cultuur van fictieve wezens en niet-bestaande uitheemse soorten. Het primaire doel is dat door te denken over hoe muziek klinkt en hoe muziekinstrumenten kunnen worden gebruikt in de context van verschillende buitenaardse culturen, we misschien beter kunnen zien wat muziek voor onszelf betekent.

 

EXOMUSICOLOGY – de zoektocht naar de muziek van buitenaardse culturen – eerste contact met niet-harmonische muzikale werelden.

 

Een sleutelidee is dat consonantie en dissonantie geen inherente kwaliteiten zijn van intervallen, maar afhankelijk zijn van het spectrum, het timbre of de toonkwaliteit van het geluid. Speciaal ontworpen dissonantiecurven laten zien hoe de meest consonante intervallen voor een bepaald geluid kunnen worden voorspeld, en deze intervallen bepalen een muzikale schaal. Muzikanten en componisten kunnen geluiden maken op basis van de behoeften van de muziek, in plaats van te moeten componeren rond de klanken van een paar veelgebruikte instrumenten. Door bijvoorbeeld speciale timbres te ontwerpen, is het nu mogelijk om op een consistente manier in 10-tet te spelen, zoals in Isochronism en Anima. Het totale effect is ongebruikelijk, buitenaards, maar het is niet noodzakelijkerwijs schokkend, dissonant of lawaaierig (hoewel het luidruchtig of schokkend of dissonant kan zijn indien gewenst – denk aan Nexus). Je kunt meer lezen over hoe dit werkt door hier te klikken , of je kunt mijn boek Tuning Timbre Spectrum Scale bekijken .

EXOMUSICOLOGY bevat de volgende muziekstukken waarvan verschillende beschikbaar zijn om te downloaden in mp3-formaat – volg gewoon de links …

Apprehensions of Time 3:18
Percussieve elementen houden zich bezig met melodische dialogen. Dergelijke ritmische raadsels vormen de basis van tijdelijke beweging in veel muzikale culturen door het isoleren van kleine momenten in de tijd.
Sympathieke metafoor 3:48
Speelde met een astrale gitaar gebouwd met 19 tonen in elk octaaf, de melodie danst pensively op een subtiel gebalanceerd timbre.
Local Anomaly 3:27
De elastische steken van de triangulaika passen zich aan zodat op elk moment de intervallen maximaal medeklinker zijn. Muzikale moppen zoals deze zijn te vinden in de bekende ruimte. 
Immanent Sphere 4:17
Sferen met golvend geluid, elke toon is een boventoon van een enkele onderliggende toonhoogte, een harmonisch enigma gebalanceerd tussen pantonaliteit en xentonaliteit. 
Niet-harmonisch betekent niet lawaaierig!
Persistence of Time 4:54
Paleo-futuristische polyritmiek klopt drie tegen twee, een audiocomputer waarbij alle intervallen zich aanpassen om de ogenblikkelijke consonantie te maximaliseren.
Isochronisme 3:55
Als er tien gelijke tonen in elk octaaf zijn, zijn speciale instrumenten zoals de kleinette (zie afbeelding) nodig om de partials in consonante patronen uit te lijnen.
Anima 4:03
Net als het Isochronisme maakt dit mysterieuze tientandige gelijkspel gebruik van gemodificeerde timbres om een ​​balans te vinden tussen coherentie en chaos, tussen het voor de hand liggende en het obscure. (Lyrics vertaald met dank aan het Interstellar Language Institute). 
Over Venus 4:25
Deze melodie zweeft boven een enkele lage toon en speelt op de multidimensionale harmonischen van de Klein-trompet. In zijn geboorteland is het een melodie van meditatie, een consonantie voor contemplatie. 
Vrij van zwaartekracht 3:28
Een viering van het leven in een asteroïdengordel, waar planetaire krachten een herdacht herinnerde bezwaring zijn, en driedimensionale sporten en dansen gedijen. De melodische en harmonische beweging komt overeen met een eenvoudige schaal van additieven, een regulier rooster dat de pitchruimte rechtstreeks in frequentie organiseert. 
Toen Alles Gelijktijdig was 3:50
In deze scheppingsmythe komen alle dingen die bestaan ​​voort uit een enkel moment in de tijd. De buitenaardse stemmen, hun harmonischen gestoord door spectrale afbeeldingen, waarschuwen voor het gevaar dat inherent is aan zelfs een moment van helderheid. 
Tijdelijk bewustzijn 2:59
Op leeftijd komen van een cultuur: dit lied smacht naar eenvoudigere dagen, niet belast door zelfkennis. Spectrale segmenten zijn door elkaar gegooid, waardoor het gebabbel en gepraat van collectieve stemmen voortkomen die oprijzen in een pandemonium van verbijstering. 
Snijdende sferen 3:33
Elke drone in deze mythologie is een geest, elke melodie is een manifestatie van een hoger wezen. Het begrijpen van de muziek “van de sferen” is een pad naar verlichting, en elke melodische frase, elke harmonische passage is een boventoon op dat pad.
EXOMUSICOLOGIE onderzoekt, onder het mom van het verkennen van de muziek van buitenaardse culturen, enkele van de mogelijke niet-harmonische muzikale werelden.

 

Pulserende stiltes 3:33
Ulaties van straling van kosmische deeltjes worden gevormd tot een enkele levende noot die verandert zonder te bewegen, die groeit terwijl hij stil blijft. Zelfs als er maar één noot was, zou er nog steeds muziek zijn. 
Teruggegrepen Opus 3:45
Een verloren kolonie mensen herinnert zich de oude stijlen, maar met opvallende adaptieve veranderingen. Op elk moment in de tijd streven deze ‘violen’ ernaar dissonantie tot een minimum te beperken. 
Nexus 3:46
De harmonische serie is in staat tot een breed scala aan tonale expressies die hoog in aanzien worden genomen door de melkweg. De subliminale invloed ervan biedt een verenigende kracht in vele samenlevingen, zelfs wanneer het wordt behandeld met een dergelijke dissonante minachting als in dit knoestige, niet-gekanaliseerd gezang. 
Sonork 3:15
Dit instrumentale instrument vergezelt de Rite of Ascension, een traditioneel Klingon-ritueel voor volwassen worden. De oorsprong van elk geluid is een cimbaal; de oorsprong van elk ritme is een symbool dat het verstrijken van de tijd weergeeft.
Rojqoq 3:45
Een oud Klingon-liedje waarin stond dat de voorgestelde alliantie tot mislukken gedoemd was, dat vrede met zo’n smerige vijand onmogelijk was, dat zelfs de gedachte aan een dergelijk verdrag oneervol was. Het is geen roj (echte vrede), het is rojqoq (‘zogenaamde’ vrede). 
Pagan’s Revenge 3:55
De drietand-instrumenten, afgestemd op zeven gelijke delen van het octaaf, spelen een thema vooruit en vervolgens achteruit – en eindigen uiteindelijk op de eerste noot. Dit melodische palindroom wordt op vele delen van de melkweg beschouwd als een essentieel aspect van het muzikale evenwicht. Helaas nemen menselijke oren dit structurele element niet gemakkelijk waar en kunnen ze de prestaties daarom niet ten volle waarderen.
Niets gebroken in Seven 3:29
Meer drietandmuziek: een eenvoudig patroon voor kinderen dat zichzelf herhaalt en imiteert naarmate het in complexiteit toeneemt en afneemt.

 

EXOMUSICOLOGY is rechtstreeks verkrijgbaar via Amazon.com.

 

Vraagt ​​u zich af wie deze coole graphics heeft kunnen ontwerpen?

ll de mp3’s zijn hier samengevat . Deze pagina is door George D. bij RLG Knowledge Base in het Russisch vertaald .

Leave a Reply