00#
91-3161
luettelo ajoneuvon osista

Autovaraosien valikoimamme

Valitse auto

Jarrut Osaryhmä
Jarrut

Modernissa jarrujärjestelmässä polkimen ja jarrutehostimen voima siirtyy pääsylinteriin. Voima tehostuu jarrusylinteriin niin, että jarrulevyt voidaan puristaa tehokkaasti jarrukengistä. Jarrupaine jakautuu lukkiutumattomalla jarrujärjestelmällä (ABS) ja jarrutusvoiman säätimellä ja estää heittelehtimisen.

Lisää
Suodattimet Osaryhmä
Suodattimet

Autoon asennetut erilaiset suodattimet estävät, että moottoriöljy, hydrauliöljy, polttoaine ja ilma likaantuvat. Öljyn on nostettava painetta ja sen vuoksi siinä ei saa olla epäpuhtauksia. Saastunut polttoaine heikentää polttoa. Ilmansuodattimen avulla pidetään sisätilan ilma puhtaana pölystä, siitepölystä ja kosteudesta.

Lisää
Sytytys Osaryhmä
Sytytys

Käynnistimellä akku johtaa virtaa sytytyspuolaan, joka tuottaa suurjännitettä. Tämä jännite johdetaan suoraan tai virranjakajan ja sytytysjohdon avulla sytytystulppaan, jotta se siellä muodostaa kipinäsytytyksen, joka sytyttää ilman ja polttoaineen sylinterissä. Sytytysjärjestelmän vastukset estävät purkauksen.

Lisää
Ohjaus / jousitus Osaryhmä
Ohjaus / jousitus

Rakenneosat, jotka yhdistävät korin ja renkaat, yhdistetään konealustaan. Ohjaus koostuu ohjaustangosta, ohjauspyörästä ja ohjausvaihteesta sekä myös tehostetusta ohjauksesta. Näin voidaan konealusta milloin tahansa ohjata haluttuun suuntaan. Siksi ohjaaminen raidetangoilla akseleissa on erittäin tärkeä.

Lisää
Jousitus Osaryhmä
Jousitus

Henkilöajoneuvon jousitus estää kiikkumisen ja tärinöiden vaikutuksen. Koneen alusta kääntyisi ilman jousia, joustintukea ja iskunvaimenninta ylöspäin ja jälkivärähtelisi pitkään. Itsenäinen jousitus koostuu jousituksesta, jota tukevat poikittaisvarret, tukivarret, tärinäneristin, raidetanko ja erilaiset akselivarret.

Lisää
Tuulilasinpuhdistus Osaryhmä
Tuulilasinpuhdistus

Tuulilasin pyyhin voidaan käynnistää säätimellä ohjauspyörässä. Pyyhkimen varret liikkuvat samassa tahdissa, jolloin pyyhinsulat puhdistavat ruudun. Pesusuutin ja pyyhkijä moottorilla täydentävät auton tuulilasinpuhdistuksen. Vaihtuva sää ja sulkien kuluminen edellyttävät säännöllistä vaihtamista.

Lisää
Päävoimansiirto / kytkin Osaryhmä
Päävoimansiirto / kytkin

Päävoimansiirron ja kytkimen tehtävänä on yhdessä jatkuvasti siirtää sopiva vääntömomentti renkaisiin. Vaihteiston kierrosluvun välitys johdetaan kytkinlevyllä vaihtoakseliin. Pallonivelten avulla varmistetaan samalla siirron kohdistus.

Lisää
Kori Osaryhmä
Kori

Kori käsittää auton koko rakenteen. Useimmin itsekantava kori valmistetaan ruostumattomasta teräksestä, alumiinista tai muovista. Kori muodostaa yhdessä konealustan ja vetoakselin kanssa auton varsinaiset osat. Tien tärinä voi kiikuttaa korirakennetta, joten siksi siihen on lisätty jousitus.

Lisää
Polttoainejärjestelmä Osaryhmä
Polttoainejärjestelmä

Bensiiniä tai dieseliä kuljetetaan polttoainesäiliöstä polttoainepumpulla, joka sijaitsee ja jota voidellaan kuten tankkianturiakin tankissa, syöttöön. Osat yhdistetään letkuilla, joihin liitetään myös polttoainesuodatin. Turvallisuuden vuoksi tankki sijaitsee aina kaukana moottorista lokasuojan takana.

Sisustus Osaryhmä
Sisustus

Mukavuus ja luksus ovat sisäsisustukselle ominaisia. Jo yksinkertaisin varustelu sisältää pehmustetut istuimet, ohjaamosta tavaratilaan ulottuvan lattiamaton sekä kojelaudan, jossa on ohjauspyörä. Myös ajovalojen sekä lämmityksen että ilmastoinnin kytkimet ja käyttölaitteet kuuluvat kokonaisuuteen. Vasta tekstiilien valinta tuo luksuksen.

Lisää
Ilmastointi Osaryhmä
Ilmastointi

Ilmastointi saa virtaa ahtimesta ja työskentelee muuten ilman lisäenergiaa, koska se tuottaa sisätilan kylmän ilman lämmönvaihtelulla. Jäähdytysaine johdetaan paisuntaventtiilin kautta kompressorilla höyrystimeen jäähdyttäen siellä ilman lämmönvaihdolla.

Lisää
Lämmityslaite /jäähdytys Osaryhmä
Lämmityslaite /jäähdytys

Konepellin alla tuotetaan lämpöä, jota voidaan käyttää ilmastoinnissa lämmitykseen ja jäähdytykseen. Molempia, kuten myös vesijäähdytystä, käytetään lämmönvaihdolla sekä voidaan siten käyttää melkein ilman virtaa. Moottoritilan ilma voi jäähdyttää jäähdytysveden ja lämmittää sisätilan.

Lisää
Pakoputki Osaryhmä
Pakoputki

Pakoputki, jota kutsutaan myös pakokaasujärjestelmäksi, siirtää pakokaasut poistoilmaventtiilistä putkikäyrään ja yhdistää ne, jotta ne voidaan johtaa pakoputkeen. Kaasut virtaavat silloin keski- ja takaäänenvaimentimen kautta lämmön ja paineen menettämiseksi ja äänen vaimentamiseksi. Modernissa pakoputkessa on katalysaattori, joka puhdistaa savukaasut.

Lisää
Letkut & jäähdyttimen letku Osaryhmä
Letkut & jäähdyttimen letku

Autoissa on yleensä letkuja niiden elastisten ominaisuuksien ansiosta. Kangaskudosvahvisteisissa letkuissa käytetään vahvikkeena metallikuituja. Niitä voidaan sen vuoksi käyttää polttoaineen, moottoriöljyn, jäähdytysveden, hydraulinesteen jne. kuljettamiseen. Lämpötilan vaikutus johtaa kulumiseen, joka ilmenee vuotavina huokoisina kohtina.