LED sumuvalot – miten tehdä muutoksia ja noudattaa lakisääteisiä vaatimuksia?

LED sumuvalot – miten tehdä muutoksia ja noudattaa lakisääteisiä vaatimuksia?

LED, “valoa säteilevät diodit”, tarjoavat perinteisiin hehkulamppuihin ja ksenonlamppuihin verrattuna monia etuja. Ne kuluttavat samalla valonlähteellä vähemmän tehoa; ne ovat tehokkaampia ja kestävämpiä. Niitä pidetään lisäksi vähemmän sokaisevana. Vaihtaminen saattaa siis olla hyödyllistä, vaikka se onkin kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Muuntamisen lisäksi muutamia asioita on otettava huomioon.

Mikä sumuvalo on?

Mikä sumuvalo onMe kaikki olemme nähneet ralliautojen sumuvalot, jotka on asennettu katolle näkyvästi ja joita käytetään silloin, kun kuljettaja kokee olosuhteiden olevan näkyvyyden kannalta epäsuotuisat.

Myös useimmissa tavallisissa autoissa on sumuvalot, jotka löytyvät yleensä etuhelman alaosasta jäähdyttimen säleikön molemmilta puolilta tai erityisistä syvennyksistä. Niitä on tarkoitus käyttää silloin, kun tavalliset ajovalot ovat riittämättömät ts. kovassa sateessa, öiseen aikaan valaisemattomilla maanteillä tai sumussa.

Miten LED sumuvaloja säädellään?

Yhdistyneessä Kuningaskunnassa etusumuvalot ovat valinnaiset, kun taas yksi takasumuvalo on pakollinen. Vuodesta 2011 lähtien uudet autot on varustettu pakollisilla päiväajovaloilla (DRL).

Miten LED sumuvaloja säädelläänEtusumuvaloja voi käyttää päiväajovaloina, jos niissä on riittävä himmennystoiminto ja ne sijaitsevat symmetrisesti auton etuosassa. Tämä pitää paikkansa useimmissa autoissa. Useat EU valiokunnat, kuten Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomissio, ovat antaneet tekniset sääntelyn yksityiskohdat.

Sumuvalojen tulee olla joko valkoiset tai kirkkaan keltaiset. Muut värit ovat kielletty. Niiden päälle kytkeminen on sallittu silloin, kun näkyvyys on huomattavasti heikentynyt ja kun niitä käytetään lähivalojen tai pysäköintivalojen kanssa yhdessä. Sumuvalojen laittomasta käytöstä sakotetaan 25 ja 30 EUR.

Mitä etuja muuntamisesta on?

Perinteisissä LED sumuvaloissa käytetään poikkeuksellisen kirkkaita lamppuja, jotka kuluttavat tehoa huomattavan määrän. Ne eivät ole halpoja ja niillä on rajallinen käyttöikä. Niiden käyttö samanaikaisesti päivävalona ei ole näin ollen edullista, ei edes kunnon sumuisissa olosuhteissa.
LED sumuvalot etujaLED:llä tämä on toisin. Niillä on käyttöikää 10.000 ja joskus jopa 30.000 tuntia (3-5 vuotta), kun taas valoteho ja energiatehokkuus ovat huomattavasti paremmat.

Teknisistä ominaisuuksistaan johtuen LED valo on sykkivä valonlähde, ja tämä on yksi niistä syistä, miksi sen sokaisu vaikutusta pidetään heikompana. Nykyaikaisten valonlähteiden käyttö täten estää vastaantulevan liikenteen sokaistumisen sekä itsesokaistumisen sumun sattuessa, mitä tapahtuu kun kirkas valo heijastuu sumussa olevista pienistä vesipisaroista.

Mitä tarkkailla ostohetkellä?

LED-sumuvalojen vaihtoehdotLED sumuvaloja on saatavilla monissa eri versiossa, jotka vaihtelevat toimintojen sekä myös teknisen suorituskyvyn mukaan.

Suurin valikoima LED sumuvaloja

Sumuvalot • Suurin valinta

alennetut tarjoukset 9,49 € eurosta

tilaa nyt!

On sumulamppuja 12 V, 24 V ja 48 V sisäisellä verkolla. Jälkimmäistä löytyy vain nykyaikaisista hybridi ajoneuvoista.

Monet sumuvalot on varustettu himmennyksellä, joka mahdollistaa käyttää niitä DRL:nä. On olemassa malleja, joissa ei ole tätä toimintoa ja ne on merkittävä sellaisiksi.

Sama koskee adaptiivisten ajovalojen toimintoa, jonka avulla ajovalot voivat seurata mutkan kaarretta. Jotkut LED sumuvalot edellyttävät asentamaan erillisen ohjausmoduulin moottoritilaan. Toiset syötetään pistokeliitännällä ja ne vain liitetään sulakekoteloon.

ECE ja SAE-sertifiointi tuotteille, varmistaa sen, että niiden asentaminen on oikeudellisesti pätevä. EI-hyväksyttyjen varaosien käyttö tekee autosta käyttökelvottoman liikenteeseen. Näiden sääntöjen rikkominen saattaa johtaa raskaisiin sakkoihin ja vielä vakavampi seuraus on mahdollinen vakuutussuojan menetys onnettomuuden sattuessa.

Ennen asentamista –
mainittujen aiheiden yleinen tarkastelu:

-Sumuvalot ovat osa valaistusjärjestelmää perheautoissa, linja-autoissa ja kuorma-autoissa, ja sen tarkoituksena on tukea kuljettajaa kirkkailla valoilla mikäli olosuhteet ovat näkyvyyden kannalta huonot.

LED sumuvalot – Miksi muuntaa?

-LED:it ovat energiatehokkaampia ja niiden valoteho on parempi samalla energian kulutuksella. Lisäksi niillä on pienempi sokaisu vaikutus, mikä estää haitan vastaantulevalle liikenteelle sekä itsesokaistumisen sumussa.

Seuraavat on säännelty:

-Sumuvalot ovat joko valkoiset tai keltaiset.
-Niitä voi käyttää ainoastaan yhdessä lähivalojen tai pysäköintivalojen kanssa.
-Käyttö DRL:nä on sallittu silloin, kun toiminto on saatavilla.
-Etusumuvalot eivät ole pakolliset.

Huomioi seuraavat:

– LED sumuvalot voi olla suunniteltu koolle 12V, 24V tai 48V.
-Muoto määräytyy valmistajan ja auton mallin mukaan.
-Toiminnasta riippuen, lisälaitteita on asennettava.
-Ainoastaan hyväksytyt varaosat ovat sallittuja.
-Rikkomuksesta voi tulla vakavia seurauksia.

Vaihe-vaiheelta käsikirja: muuntaminen ja johdotus

LED-sumuvalojen muuntaminen askel askeleeltaVinkki: LED sumuvalot, joissa on lisätoimintoja (adaptiivinen ajovalo tai DRL) edellyttävät ohjausyksikköä. Tästä syystä ennen asennusta tulisi moottoritilasta löytää akun välittömästä läheisyydestä sopiva tila sekä myös ajovalojen asennus.

Vaihe 1: Paikallista vanha LED sumuvalo. Tarkista mitä työkaluja tarvitset purkamiseen: tasapää ruuvimeisseli, torx-ruuvimeisseli, ristipää ruuvimeisseli sekä säädettävän ruuviavaimen.
Vaihe 2: Irrota muovikansi varovasti päästäksesi sumuvalo koteloon. Sovitus ja koko saattavat vaihdella paljon riippuen ajoneuvosta (tarvittaessa katso auton käsikirjaa).
Vaihe 3: Poista kotelo sopivalla työkalulla ja irrota pistokeliitäntä varovasti.
Vaihe 4: Avaa konepelti ja kiinnitä ohjausyksikkö palalla kaksipuolista teippiä, sprayliimalla tai vastaavalla menetelmällä haluttuun kohtaan (katso asennusohje).
Vaihe 5: Vedä lisäkaapeli akselin läpi kohti asennuspaikan suuntaa. Liitä käytettävissä oleva pistoke sovitinkappaleisiin ja liittimiin molemmissa koteloissa.
Vaihe 6: Liitä ohjausyksiköstä lähtevä virtakaapeli (punainen) akun positiiviseen napaan.
Vaihe 7: Liitä sitten vastaavasti koodatut kaapelit (musta tai ruskea) akun negatiiviseen napaan.
Vaihe 8: Adaptiivisen käyrän ajovalo toiminnon päätelaite on liitettävä käytössä oleviin ohjauskaapeleihin. Vastaavan menettelyn löytää asennusohjeesta.
Vaihe 9: DRL- toiminnolle, katso autosi sulakekotelosta käynnistykseen oleva yhteys (manuaalinen tai yleismittari). Liitä käytettävissä oleva kaapeli käytettävissä olevaan sovittimen osaan.
Vaihe 10: Tarkista syttyykö kun käännetään virta-avainta. Tarkista tässä tapauksessa myös oikeat LED sumuvalot.
Vaihe 11: Laita kotelot paikoilleen ja kiinnitä ne vastaavilla työkaluilla.
Vaihe 12: Kiinnitä muovikansi ja sulje konepelti. Viimeinen testi täydentää muuntamisen.

Foto: AppleZoomZoom, Tatiana Khlopkova, kwanchai.c, Mifid / shutterstock.com