Moottorin jäähdytysneste autossa – huolto ja vinkit vaihtamiseen!

Moottorin jäähdytysneste autossa – huolto ja vinkit vaihtamiseen

Nykyaikaiset autot tarvitsevat vettä jäähdytykseen. Muuten korkean suorituskyvyn moottoreita ei pystytä pitämään optimaalisessa käyttölämpötilassa. Jäähdytysjärjestelmässä olevat viat johtavat nopeasti vakaviin moottorivaurioihin. Mutta vääränlainen jäähdytysneste saattaa myös vahingoittaa moottoria sisäisesti. Lue tästä artikkelista, mitä on otettava huomioon auton jäähdytysnesteen suhteen.

Mikä aiheuttaa moottorin lämpenemisen?

Mikä aiheuttaa moottorin lämpenemisen?

Moottorin lämpö syntyy kahdella tavalla: polttoaineen palamisesta ja sisäisestä kitkasta. Moottorin polttokammioissa polttoaine saadaan räjähtämään satojen asteiden lämpötilassa. Metalli on riittävä lämmönjohdin. Koska moottori koostuu kokonaan metallista, lämpö leviä ympäri koko polttokammio yksikön. Lisäksi moottori koostuu sadoista liikkuvista osista. Vaikka ne ovatkin aina voideltuja, syntyy tiettyä sisäistä kitkaa, joka lisää lämpöä moottorissa.

Tietty määrä lämpöä on tarpeellista

vaihda jäähdytysneste kuinka usein

Jäähdytysjärjestelmän ei tulisi jäähdyttää moottoria kokonaan. Tietty määrä moottorin lämpöä on tarpeellista. Metalli laajenee lämmön vaikutuksesta. Liikkuvilla osilla on ihanteellisessa käyttölämpötilassa optimaalinen keskinäinen etäisyys. Sen sijaan, että laakerit, akselit ja vivut kolisisivat ja hakkaisivat yhteen, niillä on ns. ’Liukuva sovitus’, osien ollen jatkuvasti kosketuksissa toisiinsa. Tämä varmistaa optimaalisen voimansiirron ilman liiallista kulumista.

Lämmitysosat ja jäähdytysosat verkkokaupassa

Lämmitys- ja jäähdytysosat

Laaja valikoima verkkokaupassa

kauppaan

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä

Jäähdytysjärjestelmän tehtävänä on pitää moottori ihanteellisessa käyttölämpötilassa pysyvästi. Mekaanisesti ohjattu vesipumppu pumppaa jäähdytysnestettä jatkuvasti moottorin letkujen ja kanavien läpi. Jäähdytysnesteestä vapautuu moottorissa tuotettua imeytynyttä lämpöä edessä olevan jäähdyttimen ilmavirtaan.

vaihda jäähdytysneste

Vaikkakin tämä kuulostaa yksinkertaiselta, vaatii järjestelmä lisähallintaa. Talven aikana ympäristön lämpötila on usein liian kylmä. Mikäli jäähdytin tällöin sallii ilman kulkemisen, ei moottori koskaan saavuta optimaalista käyttölämpötilaa. Kesällä se voi olla liian kuuma eikä jäähdytin pysty enää tuottamaan riittävää jäähdytystä. Lämpötilan säätäminen jäähdytysjärjestelmässä tehdään kahdella moduulilla:

Termostaattiventtiili jakaa jäähdytyskierron kahteen eri kiertoon. Suureen jäähdytyspiiriin kuuluu auton etuosassa oleva jäähdytin. Pieni piiri toimii jäähdyttimestä erillään ja johtaa jäähdytysnestettä takaisin suoraan moottoriin. Tämä on hyvin tärkeää etenkin kylmäkäynnistyksen yhteydessä: kylmä moottori saavuttaa termostaatin avulla hyvin nopeasti optimaalisen lämpötilan.
Jos moottori kuumenee liikaa huolimatta täysin avonaisesta suuresta jäähdytyspiiristä, aloittaa puhallin toimintansa painaen lisäilmaa jäähdyttimen läpi lisäten jäähdytystehoa. Riippuen auton tyypistä, käytetään sähkökäyttöistä tai hydro-mekaanista tuuletinta.

Jäähdytysnesteen tehtävät

Jäähdytysneste suorittaa useampia tehtäviä kuin voisi kuvitella. Sen ensisijainen tehtävä on tietenkin moottorissa syntyvän lämmön johtaminen jäähdyttimeen. Se tekee kuitenkin enemmänkin:

sekoita jäähdytysneste– Suojata jäähdytysjärjestelmää jäätymiseltä
– Suojata jäähdytysjärjestelmää korroosiolta
– Jäähdytysjärjestelmän liikkuvien osien voiteleminen
– Jäähdytysjärjestelmän kumi- ja paperiosien suojaaminen liukenemiselta

Tämän tekee mahdolliseksi veden ja jäähdytysnesteen oikea yhdistelmä. Monia asioita on otettava tässä huomioon.

Ylimääräinen on vahingollista

Jäähdytysnesteen tehtävät

Vesi on lämmönjohtimena ihanteellinen. Jäätymisenestoaineen lisääminen veteen vähentää veden lämmön imemis kapasiteettiin. Idea “enemmän on parempi” ei pidä paikkaansa pakkasnesteen lisäämisessä. Tämä pätee myös sen alkuperäiseen tehtävään: suurin suojaus jäätymiseltä tapahtuu vain tietyllä määrällä lisättyä ainetta ja vettä. Mikäli pitoisuus on liian korkea, nousee jäähdytyspisteen jäätymispiste ja saavutetaan juuri päinvastainen! 55% pitoisuus takaa suojan jäätymiseltä aina -45˚C. Käyttämällä pakkasnestettä ainoastaan jäähdytysnesteenä, on jäätymissuoja vain -15 ˚C.

Tämän lisäksi pakkasnesteen kiehumispiste muuttuu. Korkeammalla pakkasnesteen pitoisuudella moottori saattaa ylittää sen optimaalisen käyttölämpötilan, mikä aiheuttaa kohtuutonta vauriota: liikkuvien moottorin osien pinnat ovat karkaistuneet. Mikäli moottorin käyttölämpö ylittyy pysyvästi, vaihtavat liikkuvat osat liikaa painetta. Tämä aiheuttaa karkaistun kerroksen hankautumista, jonka alla oleva perusmateriaali on huomattavasti pehmeämpää.  Kun saavutetaan tämä kerros, osat kuluvat erittäin nopeasti vähentäen koko moottorin käyttöikää.

Jäähdytysnesteen tarkastaminen

Jäähdytysnesteen tarkastaminen

Jäähdytysneste pitäisi tarkistaa määräajoin. Huoltosuunnitelman mukaisesti se vaihdetaan kokonaan jokaisen 50.000 – 100.000 kilometrin välein. Näiden aikavälien välissä tulisi tarkastus tehdä aika ajoin, mutta ainoastaan taso ei ole tärkeä. Lähempi tarkastelu itse jäähdytysnesteeseen saattaa antaa olennaista tietoa moottorin kunnosta: mikäli sen väri on liian tumma tai siinä on öljyläikkiä, on se osoitus viallisesta sylinterikannen tiivisteestä. Öljyn täyttöaukon korkille voidaan tehdä vastatarkastus: jos tumman, kirkkaan voiteluöljyn sijaan näkyy ruskean valkoista vaahtoa, jäähdytys- ja öljyjärjestelmä ovat yhteydessä toisiinsa. Sylinterikannen tiiviste on todennäköisesti tässä tapauksessa viallinen.

Sylinterikannen tiiviste halvempaa

Pakkasneste ei ole vain pakkasnestettä

Pakkasneste ei ole vain pakkasnestettä

Pakkasneste sisältää 90% glykolia sekä 10% lisäaineita. Glykoli on sokeria ja se on pakkasnesteen pääkomponentti. Lisäaineet ovat voitelua varten ja korroosiolta suojaukseen. Näiden lisäaineiden on tärkeää vastata auton vaatimuksia. Kumiletkujen sekä tiivisteiden koostumukset vaihtelevat valmistajien mukaan. Jos väärää pakkasnestettä on lisätty moottoriin, voi sillä olla dramaattisia seurauksia, aiheuttaen jäähdytysletkujen ja sylinterinkannen tiivisteiden syöpymistä. Väärän pakkasnesteen käyttö saattaa aiheuttaa vakavia moottorivaurioita. Onneksi ne on helppo tunnistaa. Pakkasnesteen erottaa värin mukaan.

Jäähdytysneste – Vihreä, punainen, sininen

Jäähdytysneste mitä väriä Nopea perehtyminen väreihin on turvallinen ohje. On suositeltavaa pidättäytyä tarjolla olevissa väreissä. Älä koskaan sekoita eri värisiä aineita.
Lisäaineet saattavat aiheuttaa kemiallisen reaktion ja aiheuttaa vaurioita moottorissasi.
Autosi käyttöoppaasta sekä aineen pakkauksen tiedoista löytyy tarkat tiedot oikeasta pakkasnesteestä.

Vaihtaminen jokaiselle kaudelle tarpeetonta

Vaihtaminen jokaiselle kaudelle tarpeetonta

On tarpeetonta tyhjentää jäähdytysneste lämpimällä kaudella ja lisätä sitä talvella. Aineen koostumus sallii sen olla jäähdytysjärjestelmässä ympäri vuoden. Se täyttää olennaisen tehtävän korroosion estämisessä. Vesi aiheuttaa moottorin ja jäähdyttimen ruostumista. Tämä ei ole suotuisaa ajatellen moottorin käyttöikää. Ruoste voi erottua jäähdytysnesteestä selvästi, värjäten sen punaiseksi. Tässä tapauksessa jäähdytysnesteen sävy on ruosteelle tyypillinen. Tämä on selvästi erilainen ”punaisen” tyypin jäähdytysnesteen melko pinkistä sävystä.

Korroosioitunut jäähdytysjärjestelmä voidaan ”pelastaa” vaihtamalla jäähdytin, pumppu, termostaatti ja huuhtelemalla sen perusteellisesti. Kaikki kolme osaa ovat kulutusosia ja tästä syystä niiden säännöllinen vaihtaminen on hyödyllistä. On tärkeää lisätä tämän jälkeen oikeanlainen seos vettä ja pakkasnestettä.

Jäähdytysnestepumppu 50% alennuksella

Jäähdytysnestepumppu 50% alennuksella

nyt alk. 12,83 €

tilata netistä

Jäähdytysnesteen käsitteleminen

Sekä tiivistetty että sekoitettu jäähdytysneste on myrkyllistä. Haitalliset aineet voivat päästä ihokosketuksen kautta verenkiertoon. Siksi jäähdytysnestettä käsiteltäessä on käytettävä käsineitä, eikä tiivistettä saa käyttää koskaan. Pidä huoli siitä, että lapset eivät pääse käsiksi pakkasnesteeseen. Glykoli on makeaa ja lapsille houkuttelevaa.

Hyvin sekoitettu, turvallisesti ajettu

Jäähdytysneste ruostetta vastaan

Kuten huomaat, pakkasnesteen käsittely ei ole ihan niin yksinkertaista kuin voisi ajatella. Maalaisjärjellä ja huolella auto voidaan valmistella asianmukaisesti kylmälle kaudelle. Pieni määrä algebraa on myös hyödyllistä: testaajan avulla pakkasnesteen pitoisuuden voi määrittää tarkasti. Kun ottaa tämän lähtökohdaksi, on mahdollista määrittää normaalilla prosenttilaskulla, kuinka paljon jäähdytysnestettä tulee lisätä. Pienellä määrällä maalaisjärkeä voidaan välttää liian suuri määrä. Kuten aikaisemmin mainittiin, liiallinen määrä on haitallista erityisesti silloin, kun kyseessä on pakkasneste.

Foto: Levent Konuk, Pawel Radomski, Ensuper, riopatuca, PrinceOfLove, PATIWIT HONGSANG, SCOTTCHAN, Piriya Kulvatada, Stason4ik, ZhdanHenn, sima, Kwangmoozaa, vchal, Africa Studio, wavebreakmedia / shutterstock.com