0

0.00

#

Ohjaus / jousitus - Tilaa netistä

Valitse ajoneuvo

Rekisterinumerolla

Premium-laatuiset Ohjausjärjestelmä-auton osat

Parhaat Ohjausjärjestelmä-auton osat huippuvalmistajilta

  • MAPCO Ohjaus / jousitus
  • A.B.S. Ohjaus / jousitus
  • TRW Ohjaus / jousitus

Ohjaus / jousitus - Tietoa toiminnasta, korjauksesta, ja vaihtamisesta

Kuljettaja ohjaa autoa ohjauksen ja alustan avulla. Alustan ja ohjauksen päätehtävinä on pitää ajoneuvo hallinnassa kaikilla nopeuksilla.
Ehjä ohjaus ja alusta pitävät auton hallittavissa myös suurilla nopeuksilla, mutkaisilla teillä ja väistöliikkeitä tehtäessä. Koska ajoneuvoon vaikuttavat valtavat voimat, huomaat viat vasta kun ohjaus häviää: Kun yksi tai kaksi tonnia terästä, heiluu ja mutkittelee ympäriinsä ilman minkäänlaista ohjausta, se on vaarallista myös alhaisilla nopeuksilla. Siksi ehti jarrujen jälkeen, ehjä runko ja toimiva ohjaus ovat auton elintärkeimpiä ominaisuuksia.

Ohjauksen ja alustan komponentit

Ohjausjärjestelmän ensimmäinen osa on ohjauspyörä. Nykyisin useimmissa ajoneuvoissa ohjauspyörän pyörivät liikkeet lähetetään servomoottorille, joka vahvistaa ohjausvoimia ja siirtää ne ohjausakselille. Useimpien autojen ohjauslaitteisto sijaitsee etuakselilla. Se koostuu lukuisista komponenteista, jotka yhdessä varmistavat, että pyörät pyörivät samanaikaisesti halutussa ohjauskulmassa. Ohjaus itsessään on yleensä hyvin kulutusta kestävä ja se kestää auton koko käyttöiän. Servomoottori on erityisen vikaantumisaltis vanhemmissa autoissa. Joka tapauksessa, servon öljy on tarkastettava säännöllisesti ja tarvittaessa vaihdettava. Mekanismi, joka pitää pyörät joustavina ja suojaa niitä iskuilta ja äkillisiltä korkeuden muutoksilta on myös erittäin altis kulumiselle. Se muodostuu useista eri osista ja on valmistettu massiivisesta teräksestä, jossa on kumi ja muovi holkit suojaamassa liikkuvia osia. Pallonivelten suojana on myös kumisuojus, jonka sisällä on pallonivel, joka on täynnä rasvaa. Runsaat kilometrit, päällystämättömät tiet tai kovat iskut kuoppien yli ajaessa vaikuttavat voimakkaasti ohjauksen mekanismiin. Voit huomata, että nivelet ovat kuluneet kun auton ajotuntuma heikkenee ja sieltä kuuluu hurjia ääniä. Jos havaitset näitä, kuluneet osat on vaihdettava. Näiden osien korjaaminen on kiellettyä. Kun vaihdat raidetankoja tai palloniveliä, sinun täytyy ruuvata varaosa takaisin tarkalleen samoin, eli niin monta kertaa kuin vanha osa oli ruuvattu. Muutoin auto vetää sivuun ja renkaat kuluvat paljon nopeammin. Tunnistat väärin asennetun raidetangon siitä, että toisella puolella autoa on hyvin kuluneet renkaat tai siitä, että auto vetää sivuun. Jos et ole varma, onko raidetanko asennettu oikein, voit tarkistuttaa ja säätää sen millä tahansa mekaanikolla 50-100 euron hintaan.
Runko on suunniteltu ylläpitämään pyörien mukava korkeus ja pitämään ne hallinnassa. Siihen kuuluvat vahva teräsjousi ja iskunvaimennin. Riippuen alustan rakenteesta, nämä kaksi osaa voivat olla yhdessä (joustintuki) tai erillisinä komponentteina. Joissakin autoissa on vaihdettavien joustintukien sijasta kaasunestejousitus.

Miten tunnistaa ja korjata ohjauksen ja alustan vaurioita

Tunnistat viallisen jousituksen heikentyneestä ajo-tuntumasta ja ajoneuvon epämiellyttävästä heilumisesta. Autoa on vaikeampi hallita ja renkaat vinkuvat usein. Ainakin silloin, välitön vaihto on tarpeen. On kuitenkin suositeltavaa että vilkaiset jousia ja iskunvaimentimia aina kun vaihdat renkaita tai jarruja. Mikäli iskunvaimennin vuotaa öljyä kun se on puristuneena tai jos huomaat pahaa korroosiota tai jopa halkeamia jousissa, ne on vaihdettava heti. Jouset on kierrettävä irti aina akselin suunnassa. Iskunvaimentimien kunnon voi tarkistaa myös ilman autonostinta: painat autoa alaspäin voimakkaasti joka nurkasta. Jos ajoneuvo heiluu jousien varassa iskunvaimentimet ovat viallisia. Joustintuet ja iskunvaimentimet on melko helppoa vaihtaa, kunhan käytät oikeita työkaluja. Jousikiristimen voi ostaa muutamalla eurolla. Tilapäisvälineitä, kuten liinoja tai muita vastaavia ei voida suositella, koska yllättäen vapautuva jousi on erittäin vaarallinen.

Löydä kaikki tarvitsemasi ohjaukseen/alustaan edullisesti

Autonvaraosatpro.fi -sivustolta löydät kaikki varaosat, joita tarvitaan viallisen ohjauksen tai hajonneen jousituksen korjaamiseen. Meillä on myös jatkuvasti tarjouksia ja alennuksia. Kaikki varaosamme vastaavat valmistajan määrittelemää laatua.

Bestseller: suosituimmat Ohjaus / jousitus-pääkategorian tuotteet

Muut osat autollesi