0

0.00

#

Sähkötekniikka - Tilaa netistä

Valitse ajoneuvo

Rekisterinumerolla

Premium-laatuiset Sähköistys-auton osat

Parhaat Sähköistys-auton osat huippuvalmistajilta

  • HELLA Sähkötekniikka
  • BOSCH Sähkötekniikka
  • JOHNS Sähkötekniikka
  • TYC Sähkötekniikka
Valitse huippu-kategoria:
Abs tunnistin (abs anturi)

Abs tunnistin (abs anturi)

(29373 Varaosat)
Ajovaloumpio (ajovalo)

Ajovaloumpio (ajovalo)

(37854 Varaosat)
Takavalot

Takavalot

(28739 Varaosat)
Vilkut

Vilkut

(14358 Varaosat)
Sumuvalot

Sumuvalot

(10621 Varaosat)
Jarrupalojen kulumisen ilmaisin

Jarrupalojen kulumisen ilmaisin

(8485 Varaosat)
Näyttää kaikki

Sähkötekniikka - Tietoa toiminnasta, korjauksesta, ja vaihtamisesta

Auton elektroniikka on vastuussa kaikkien autolla ajossa välttämättömien signaalien välittämisestä. Elektroniikka ja elektroniset komponentit ovat monimutkaistuneet valtavasti viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Tämän seurauksena nykypäivän ajoneuvot ovat paljon turvallisempia ja mukavampia. Kuitenkin, elektroniikan ongelmat ovat yksi yleisimmistä vaurioista ja korjaus kohteista ajoneuvoissa.

Auton elektroniikka komponentit

Ajoneuvon elektroniikka koostuu viidestä kategoriasta:
    1. Syöttölaitteet ovat kytkimiä, joiden avulla ajoneuvon käyttäjän voi hallita signaaleja. Näihin kuuluvat kaikki kojelaudan kytkimet, polkimet, istuimen säätöjen kytkimet ja sähköikkunat. Uusia kytkimiä on helposti saatavilla ja ne on helppoa korvata. Mutta usein riittää, että viallinen kytkin puhdistetaan perusteellisesti, jonka jälkeen se voi taas toimia. 2. Signaalijohdot ovat ajoneuvon johdotus. Jokaiseen ajoneuvoon on asennettu pääasiallinen johtosarja, josta erkanee useita toissijaisia johtoja. Modernin ajoneuvoelektroniikan monimutkaisuus edellyttää monimutkaista johdotusta, joka on osoittautunut erittäin häiriö alttiiksi monissa automalleissa. Jotta voit löytää vian nykyaikaisista signaalijohtimista tarvitset sähkömittarin. 3. Ajoneuvon anturijärjestelmä koostuvat ilmaisimista, jotka laukeavat itsenäisesti, ilman kuljettajan aktiivista osallistumista. Näitä ovat ABS-anturit, lambda anturi, eri nopeusmittarit, polttoainemittari, lämpötila-anturi, valon anturit, jne. Vialliset anturit voivat johtaa vaaratilanteisiin ajaessa. Ne on tarkistettava täsmälleen huolto-ohjelman mukaisesti ja vaihdettava varotoimenpiteenä tarvittaessa. Antureiden määrä ajoneuvoissa kasvaa jatkuvasti. Viime aikoina, esimerkiksi renkaiden paineanturit ovat tulleet pakollisiksi uusissa ajoneuvoissa. Nämä anturit on sijoitettu ajoneuvon pyöriin ja ne on tarvittaessa asennettava jälkikäteen pyöränvaihdon yhteydessä. 4. Ajoneuvon elektroniikan valvonta tapahtuu nyt keskitetysti yhdessä tai useammassa ohjauslaitteessa. Tarkemmin sanottuna keskusohjausyksikkö valvoo jatkuvasti moottorin hallintajärjestelmää. Tämä on tarpeellista, jotta voidaan hyödyntää polttoaineen kulutus tehokkaasti ja ehkäistä katalysaattorin vahingoittuminen. Ohjauslaite vastaanottaa signaaleja sen antureilta ja lähettää muutettuja ja sovitettuja arvoja sytytysjärjestelmään ja ruiskutusjärjestelmään. Sytytysjärjestelmä koostuu sytytys- tai hehkutulpista (riippuen siitä, onko kyseessä bensiini tai diesel ajoneuvo), virtakaapeleista ja sytytyspuolasta. Kaikki sähköä elektroniikalle syntyy vaihtovirtageneraattorissa, jota moottori pyörittää ja joka varastoi virtaa auton akkuun. 5. Ajoneuvon elektroniikan ulospäin suuntautuvat laitteet ovat pääasiassa ajoneuvon ajovalot muut ulkopuolella olevat valot sekä sisävalot. Näihin kuuluvat etuvalot, joka koostuvat lähi ajovaloista ja kaukovaloista, vilkuista, sumuvaloista, kaarrevaloista ja päiväajovaloista. Takana on jarruvalot, takavalot, takasumuvalot ja vilkut. Jopa pistoke perävaunun valoille kuuluu sähköjärjestelmään. Ajoneuvon sisävalot koostuvat erilaisista kojelaudan valoista ja näytöistä sekä sisävalaistuksesta. Istuimet, sähköisen istuimen säädön moottori, puhallin ja mukavuusvarusteet kuten jäähdytetty hanskalokero voidaan laskea kuuluvan ulospäin suuntautuvien laitteiden joukkoon.

Elektroniikan tyypillisiä vaurioita

Viallinen näyttö, moottorin huono käynti, vikaantunut nostomoottori - elektroniikka vaurion oireet voivat olla hyvin erilaisia. Vain virheen lukija antaa niistä tarkkaa tietoa.
Koko ajoneuvoelektroniikka koostuu herkkistä komponenteista, joihin kohdistuu enemmän tai vähemmän voimakasta kulumista. Anturit, jotka altistuvat mekaanisesti tai termisesti voimakkaalle rasitukselle kuten ABS anturit, kierroslukumittari tai lambda anturi on vaihdettava huolto-ohjelman mukaisesti. Sen sijaan erittäin kestävien LED-lamppujen käyttö auton vilkuissa, johtaa siihen, että niiden vaihto on harvoin tarpeen. Tämä pätee myös jarruvaloihin sekä kojelaudan valaistukseen. Jos sinulla on vielä vanhempi ajoneuvo, jossa jarruvalot ovat hehkulamppuja, suosittelemme niiden pikaista korvaamista LED-valoilla.
Myös korroosio aiheuttaa elektroniikkavaurioita. Vaurioituneet johdot tai kaapelin ja liittimen liitoskohdat ovat heikkoja kohtia, joihin voi muodostua kosteutta joka sitten aiheuttaa korroosiota. Silloin sähkövirran virtaus johdoissa häiriöityy. Ruosteen muodostuminen voidaan havaita johtojen lisääntyneenä resistanssina, jonka moottorin ohjausyksikkö voi havaita. Siinä tapauksessa se antaa virhekoodin, joka kertoo täsmällistä tietoa viasta. Autonvaraosatpro.fi tarjoaa laajan valikoiman ajoneuvojen elektronisia komponentteja, joiden avulla voit korjata useimpia vaurioita tai nostaa merkittävästi autosi sähköjärjestelmän mukavuus- ja turvallisuustasoa.

Bestseller: suosituimmat Sähkötekniikka-pääkategorian tuotteet

Muut osat autollesi