Miten vaihtaa vaihteistoöljy? – Tee se itse vinkit ja manuaalinen ohje

Miten vaihtaa vaihteistoöljy? – Tee se itse vinkit ja manuaalinen ohje

Auton öljynvaihto on yhtä tarpeellista kuin se on kallistakin. Useimpien autojen kohdalla ei tarvitse vierailla korjaamolla. Pienellä määrällä teknisiä taitoja voit vaihtaa vaihteistoöljyn itse ja säästää rahaa. Me näytämme sinulle, miten öljynvaihto tehdään ja mitä tarkkailla koko ajan.

Miksi vaihteistoöljy tulisi vaihtaa ollenkaan?

Miksi vaihteistoöljy tulisi vaihtaa ollenkaan

Öljy on kaikissa autoissa tärkeä voiteluaine, estäen kitkan jousituksessa ja käyttötekniikassa. Moottorissa on metalliosia kaikkialla, kuumentuen nopeasti ja joutuen kosketuksiin toistensa kanssa. Ilman öljyä voiteluaineena ilmenisi pian kulumista, mistä aiheutuisi vakavia vaurioita vaihteistolle. Ei-toivottua kitkaa estetään vaihteistoöljyllä, joka pidentää auton käyttöikää.

Valitettavasti vaihteistoöljy menettää ajan mittaan tehonsa. Pöly ja lika aiheuttavat öljyssä sen laadun menetystä sekä suorituskykyä suhteessa moottorin palamiseen. Tämän lisäksi tapahtuu asteittaista öljyn menetystä. Tämä menetys ei tule ilmi ennen kuin kojelaudan varoitus kertoo moottorin öljyvuodosta, mutta sitä on kuitenkin pidettävä silmällä.

Öljyn vaihtaminen tai lisääminen?

Öljyn vaihtaminen tai lisääminen

Vaihteistoöljyä ei vaihdeta yhtä usein kuin moottoriöljyä. Kun jälkimmäistä on vaihdettava kahden vuoden välein, vaihteistoöljyä lisätään usein vain kerran auton koko käyttöiän aikana. Vastaan yleistä mielipidettä, seuraava suositus ei koske ainoastaan perinteisiä manuaalivaihteisia autoja: myös automaattivaihteisiin pitäisi tehdä vaihteistoöljyn vaihto muutaman vuoden kuluttua.

Käsivaihteistoöljy

Käsivaihteistoöljy

alk. 6,29 €

Osta nyt

Öljyn lisääminen voi olla hyödyllistä silloin, kun laajempi öljyn menetys on havaittu. Esimerkiksi kokeneen automekaanikon tekemä tarkastus saattaa tuoda tämän esille. Ajon aikana saattaa käydä ilmi, että vaihteistossa on liian vähän öljyä ja on välttämätöntä lisätä öljyä. Tämä pätee esimerkiksi silloin, jos kuulet vaihteita vaihdettaessa epätavallisia, kovia ääniä. Vaihteiston metalliosat hankaavat toisiaan eikä vaihteistoöljy täytä enää riittävästi tehtäväänsä voiteluaineena. Paitsi puutteellinen öljyn määrä, myös liian vanha vaihteistoöljy voi aiheuttaa tällaisia oireita.

Mitä öljyä tarvitset?

Mitä öljyä tarvitset?

Vaihteistoöljyä koskee eri kriteerit kuin moottoriöljyä. Missään tapauksessa ei pitäisi käyttää tavallista autosi moottoriöljyä, jossa on 5W-30 jne. tyyppimerkintä. Vaihteistoöljyn kansainvälinen standardointi on erilainen. Nykyaikaisten autojen rakenteissa GL-3 – GL-5 versiot ovat tärkeässä roolissa. Koska väärän vaihteistoöljyn valitseminen aiheuttaa vahinkoa, sinun tulee ottaa asiasta selvää etukäteen ostaaksesi oikeaa öljyä.

Moottoriöljy alennushintaan

Ei ole esimerkiksi suositeltavaa käyttää pienempää numero autoissa, joissa suositellaan käytettäväksi GL-5 vaihteistoöljyä, sillä se lisää kulumista. Toisaalta valitsemalla GL-5 vaihteistoöljyn GL-3 tai GL-4 soveltuvalle autolle, on kitkaa liian vähän. Tämä virhe saattaa vähitellen vaurioittaa vaihteistoa.

Vaihteistoöljyn vaihtaminen ja ympäristö

Vaihteistoöljyn vaihtaminen ja ympäristö

Jos haluat vaihtaa vaihteistoöljyn itse, sinun täytyy soveltaa samoja kriteerejä kuin moottoriöljyn hävittämisessä. Valutettu öljy on kemiallista jätettä ja se tulisi toimittaa oikeaan kierrätys yksikköön kaupungissasi. Jokaisen älykkään kuljettajan tulisi tänä päivänä toimia ympäristötietoisesti, koska myös korjaamoilla on lakisääteinen velvollisuus toimia niin. Hävittämällä vaihteistoöljyn jollakin muulla tavalla riskeeraat mahdollisuuden saada suuren sakon.

Vaihteistoöljyn vaihtaminen – yleiskatsaus kaikesta, mitä sinun tulee tietää

Milloin se pitäisi vaihtaa?
– Riippuu auton tyypistä.
– Yleisesti: kerran viidestä kahdeksaan vuoteen.
– Äänten tai vaihteiston toimintahäiriöiden tapauksessa.
Mikä öljy?
– Erityinen vaihteistoöljy, ei moottoriöljy.
– Tarkista öljyn sopivuus GL-3 – GL-5.
Mitä se maksaa?
– Hinta per litra: välillä 10 ja 20 euro.
Tee se itse vaihdon etuja
– Säästää kustannuksissa verrattuna korjaamolla käymiseen.
Tee se itse öljynvaihdon haittoja
– Auton tyypistä riippuen, paljon työtä.
– Yksilön vastuu vanhan vaihteistoöljyn hävittämisessä
.

Käsikirja vaihteistoöljyn vaihtamiseen – vaihe vaiheelta

Käsikirja vaihteistoöljyn vaihtamiseen vaihe vaiheelta

Jos ja milloin voit tehdä Tee se itse vaihteistoöljyn vaihdon oikealla tavalla, käy ilmi autosi käyttöoppaasta. Se antaa vinkkejä tämän erikoisöljyn tason tarkistamiseen ja mistä löydät vaihteistoöljyn tyhjennystulpan.  Jos et ole varma siitä, pystytkö tekemään öljynvaihdon oikealla tavalla, on se parempi jättää korjaamon tehtäväksi. Voit olettaa, että vaihteistoöljyn vaihtaminen on hieman monimutkaisempaa kuin moottoriöljyn vaihtaminen.

Öljyn vaihtaminen manuaalivaihteistoon on vähän yksinkertaisempaa. Kun olet löytänyt tyhjennystulpan sijainnin, voit avata sen aivan kuten moottoriöljyn säiliön tulpan ja tyhjentää öljyn viimeiseen pisaraan asti.  Koska tulppa aina sijaitsee vaihteiston pohjassa, se ei ole välttämättä helposti saavutettavissa. Siksi tähän työhön tarvitaan autonosturi. Perinteinen autonostin ja samantyyppiset työkalut eivät ole riittäviä turvalliseen vaihteistoöljyn vaihtoon.

vaihda vaihdeöljy käsivaihteisto

Kun öljy on tyhjennetty ja tulppa ruuvattu tiukasti takaisin paikoilleen, lisää uusi öljy. Vaihdelaatikon puolelta löytyy yleensä erikoisruuvi öljyn lisäämiseen. Voi käyttää autoa melko pian öljyn lisäämisen jälkeen. Muutaman kilometrin ajaminen ja vaihteiden vaihtaminen muutaman kerran ovat tarpeellisia vaihteistoöljyn optimaaliseen levittämiseen.

Öljynvaihto automaattivaihteistoon – huomattavasti monimutkaisempaa

Mikä vaihdeöljy Itsensä vaihtavan vaihdeöljyn edut Itsensä vaihtavan vaihdeöljyn haitat
Automaattivaihteistoöljy

Automaattivaihteistoöljy

alkaen 6,29 €

kauppaan


Automaattivaihteisessa autossa vaihteistoöljyn vaihtaminen on suurempi haaste. Riippuen rakenteesta, automaattivaihteiston öljyä ei voi koskaan täysin tyhjentää. Tässä ei päde vanhan öljyn valuttaminen ja sitä seuraava lisääminen. Nykyaikaisessa autotekniikassa, korjaamot suorittavat erityisiä vaihteiston huuhteluita, puhdistaen huolellisesti vaihteiston sisäpuolen vanhasta öljystä. Vasta sen jälkeen voidaan lisätä uutta öljyä.
Yksityisautojen omistajilla ei ole työhön vaadittavia työkaluja, joten automaattisen auton öljynvaihto ei ole Tee se itse työ. Öljyn lisääminen on edelleen mahdollista, jos vuosien varrella tapahtuu asteittaista öljyn häviämistä.
Aivan kuten manuaalisen vaihteiston kohdallakin, Tee se itse öljynvaihto on vaikeaa ilman autonosturia. Tästä syystä vaihteistoöljyn vaihtamista suositellaan vain kokeneille auton harrastajille, joilla on riittävä pääsy vaihteistoöljyn tyhjennystulppiin.
Foto: Dmitry Kalinovsky, Antonio-BanderAS, navee sangvitoon, loraks, kostastudio, Redfox1980, Leonid Eremeychuk, Tyler Olson / shutterstock.com