0

0.00

#

Pakoputki - Tilaa netistä

Valitse ajoneuvo

Rekisterinumerolla

Premium-laatuiset Pakoputki-auton osat

Parhaat Pakoputki-auton osat huippuvalmistajilta

  • ELRING Pakoputki
  • BOSCH Pakoputki
  • BOSAL Pakoputki
  • DENSO Pakoputki
  • HJS Pakoputki

Pakoputki - Tietoa toiminnasta, korjauksesta, ja vaihtamisesta

Bensiini- ja dieselmoottoreiden palokaasut ovat erittäin kuumia ja erittäin myrkyllisiä. Pakoputkisto kehitettiin siirtämään kaasut oikein. Mutta näillä osilla on enemmän tehtäviä kuin pelkästään pakokaasujen siirtäminen.
Pakoputkistoa käytetään ensisijaisesti vapauttamaan moottorin synnyttämä savu siten, ettei se aiheuta vahinkoa ajoneuvon sisä- tai ulkopuolella. Toinen pakokaasujärjestelmän tehtävä ei ole yhtään vähemmän tärkeä. Räjähdysäänet, joita syntyy normaalissa moottorin käymisessä vaimennetaan niin paljon, että jäljelle jäävä melu on kohtuullista. Pakokaasujärjestelmää voidaan siten myös käyttää luomaan ajoneuvolle vahva ja persoonallinen ääni. Pakokaasujärjestelmän kolmas tehtävä on palokaasujen puhdistaminen.

Pakoputkiston osat

pakoputkistossa on kolme osaa:
    1. Putkisto, joka ulottuu moottorin lohkolta pakoputken päähän. Sen osat ovat moninaiset, alaspäin vievä putki, joustava putki, keskus putki ja putken pää. Putkistoon on integroitu monipuolisia äänenvaimentimia. Niitä voivat olla etu-, keski- ja taka äänenvaimentimet. 2. Pakokaasujen puhdistuksesta vastaavat katalysaattori ja lambda anturi. Katalysaattorissa myrkyllisiä typen oksideja, joita syntyy kaasun palamisesta hajotetaan vaarattomiksi typpi ja happi molekyyleiksi. Lambda anturi mittaa kuuman pakokaasun kaasupitoisuutta ja syöttää tiedot ohjausyksikköön. Ohjausyksikkö säätelee polttoaineen syöttöä moottorin niin, ettei katalysaattori vahingoitu. 3. Tarvikkeet koostuvat erilaisista kiinnikkeistä ja tiivisteistä, jotka ovat välttämättömiä pakoputkiston asennuksessa ja käytössä. Niihin kuuluvat päätykappaleet ja paneelit, joilla voidaan parantaa ajoneuvon ulkonäköä. Nämä kumit ovat kovan kulutuksen alla ja siksi alttiita halkeilulle. Kun vahinko huomataan, kumi on vaihdettava.

Yleiset viat pakoputkistossa

Pakoputkiston pahin vihollinen on ruoste. Koska pakokaasujärjestelmät altistuvat äärimmäisille lämpötilan vaihteluille, vaurioita on mahdotonta estää ruostetta ehkäisevällä pinnoitteella. Lukuun ottamatta hyvin kallista puhtaasta ruostumattomasta teräksestä valmistettua pakoputkistoa, ei ole mitään keinoja valmistaa ruosteenkestäviä pakoputkistoja. Yksittäiset osat ruostuvat eriasteisesti.
Äänenvaimentimissa on suuri pinta johon ruoste voi tarttua. Sen vahingoittuessa huomataan moottorin melun hidas kasvu. Nämä osat ovat yleensä niin edullisia, että niiden korvaaminen on halpaa, nopeaa ja kestävä ratkaisu.
Taipuisa putki on yleensä valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Se auttaa kompensoimaan moottorin tärinää ja säästää katalysaattoria tarpeettomalta tärinältä. Voimakkailla liikkeillä ja kuuman ja kylmän vaihtelulla on erittäin tuhoisat vaikutukset joustavaan putkeen. Jos se murtuu, moottorista tulee erittäin meluisa, koska edessä ei ole enää mitään mikä vähentäisi moottorin melua. Taipuisat putket ovat myös erittäin edullisia ja helppoja vaihtaa. Pakokaasun jakoputket on valmistettu raskaasta valurauta putkesta ja ne kestävät yleensä koko auton käyttöiän. Myös keskiputki on yleensä hyvin kestävä.
Katalysaattori koostuu keraamisesta kappaleesta, joka on päällystetty platinalla. Tämä platina kerros kestää yleensä ikuisesti. Se voi kuitenkin vaurioitua väistämättömässä keraamisen kappaleen värähtelyssä. Jos viallista katalysaattoria ei ole jo aikaisemmin havaittu päästötestissä, sen voi tuntea räminänä ja kolinana. Tässä tapauksessa suositellaan välitöntä vaihtoa: Viallisen mutta silti kokonaisen keraamisen katalysaattorin osan voi edelleen myydä kierrätyslaitokselle. Tyhjä kotelo on kuitenkin arvoton.

Oikeudellinen kehys

Pakoputkistot ovat tärkeitä osia turvallisuuden kannalta ja ne ovat tärkeitä myös ympäristön kannalta. Vialliset pakokaasujärjestelmät ovat erittäin haitallisia ympäristölle, koska niiden puhdistus- ja vaimennustoiminnot ovat vialliset. Ajoneuvon ajaminen tahallisesti viallisella pakoputkistolla on laitonta ja siitä voidaan sakottaa.

Vihjeitä pakoputkiston hankintaan

Normaalien pienten autojen ja keskisuurten ajoneuvojen pakoputkistot ovat yleensä varsin edullisia. Sivustolta autonvaraosatpro.fi löydät aina mielenkiintoisia tarjouksia. Et tuskin pysty estämään pakoputkiston kulumista. Kumitiivisteiden säännölliset tarkastukset, että ne ovat kunnossa ja paikallaan, auttavat välttämään haitallisia jännitteitä tai pakoputkiston repeytymistä. Joka tapauksessa on tärkeää vaihtaa vialliset osat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta voidaan säilyttää ajoneuvon toimintavarmuus.

Bestseller: suosituimmat Pakoputki-pääkategorian tuotteet

Muut osat autollesi