0

0.00

#

Sytytys - Tilaa netistä

Valitse ajoneuvo

Rekisterinumerolla

Premium-laatuiset Sytytysjärjestelmä-auton osat

Parhaat Sytytysjärjestelmä-auton osat huippuvalmistajilta

  • BERU Sytytys
  • NGK Sytytys
  • BOSCH Sytytys
  • CHAMPION Sytytys
  • DENSO Sytytys

Sytytys - Tietoa toiminnasta, korjauksesta, ja vaihtamisesta

Sytytysjärjestelmän tarkoitus on sytyttää polttoaine-ilma-seos palotilassa. Se laukaisee räjähdyksen, joka työntää mäntää haluttuun suuntaan ja luo näin koko moottorin tehon.

Sytytystulpasta laturiin

Sytytysjärjestelmä perustuu äkilliseen korkeajännitteisen sähkön purkaukseen. Sytyksen laatu perustuu kipinän voimakkuuteen, sen kestoon ja sen kokoon. Mitä vahvempi kipinä on, sitä tarkempi on ilman ja polttoaineen seoksen palaminen.

Jännitteen reitti

Laturi tuottaa sähköä sytytysjärjestelmälle. Sitten generaattorit, jotka on kiinnitetty moottoriin tuottavat, autosta riippuen, 3-24 voltin jännitteen. Pienissä moottoripyörissä on usein vielä 3 voltin piirit, kun taas raskaissa kuorma-autoissa voi olla jopa 18-24 voltin kaapeloinnit. Henkilöautoissa on tyypillisesti 12 voltin järjestelmät, mutta koska sähköä käyttävien laitteiden määrä uusissa autoissa lisääntyy oletus on pian 18 volttia. Tehokas sytytys vaatii kuitenkin paljon enemmän kuin 24 volttia. Siksi jännitettä on kasvatettava. Se on sytytyspuolan tehtävä. Sytytyspuola on yksinkertainen muuntaja, joka on kiinnitetty lujasti auton runkoon. Kun sytytysjännite lähtee muuntajalta se on kymmeniä tuhansia voltteja. Alhaisen virtamäärän johdosta jännite ei ole hengenvaarallinen. Siitä huolimatta ei ole miellyttävää koskettaa toimivaa sytytyskaapelia. Porrastettu jännite kulkee katkojan kärjille, joita nykyaikaisissa ajoneuvoissa ohjataan kokonaan sähköisesti. Vanhemmissa ajoneuvoissa on yleensä mekaaninen kytkin, jota ei enää nykyään käytetä, koska se on vikaherkkä. Katkojan kärjiltä jännite menee virranjakajalle. Tämä ohjaa virtajännitteen oikeaan palotilaan. Tähän mennessä järjestelmä, jossa on virranjakajan roottorivarsi ja kanteen liitetty sytytysjohto on osoittautunut erittäin tehokkaaksi. Jännite kulkee virranjakajasta sytytyskaapeleille, jotka koostuvat pelkästään paksuista kaapeleista ja vastaavista liittimistä. Lopuksi sytytysjännite saapuu sytytystulpalle, joka on kiinnitetty tukevasti moottoriin.

Miten havaita sytytysjärjestelmään viat

Autossa, jossa on viallinen sytytysjärjestelmä, voi ilmetä kaksi häiriötä: Joko auton kulku muuttuu epätasaiseksi tai se ei liiku ollenkaan. Jos autossa on vaikeuksia startatessa tai jos moottori sammuu ajon aikana, syynä on todennäköisesti viallinen sytytysjärjestelmä. Ensiksi kannattaa tarkistaa, ovatko kaikki kaapelit ovat vielä paikoillaan ja oikein liitettynä. Matkan jatkamiseen riittää usein sytytyskaapelin irroittaminen ja uudelleen kytkentä. Sytytystulpasta virranjakajaan, kaikki osat ovat edullisia kulutusosia. Ajoneuvon huoltokäsikirjassa kerrotaan sytytystulppien vaihtovälit. On hyödyllistä tarkistaa virranjakajan kunto aina sytytystulppien vaihdon yhteydessä. Tarkistaaksesi sen, sinun täytyy irrottaa sen ja katsoa sen sisälle. Jos 4 - 8 kontaktipinnalle (kontakteja aina täsmälleen yhtä monta kuin mikä on sylinterien lukumäärä) on muodostunut vahvat palojäljet, vaihda ne. Tilapäistoimenpiteenä voit vapaasti raapia kontaktipintoja ruuvimeisselillä. Kuitenkin, heti kun sinulla on mahdollisuus ostaa uusi, vaihda kansi. Jos sytytyskaapelin eriste murtuu, jännite ei enää pääse sytytystulpille. Voit havaita tämän esimerkiksi käyttämällä ajoneuvoa pimeässä konepelti auki. Viallinen sytytyskaapeli tuottaa salamaa. Älä koskaan tee tätä testiä suljetussa tilassa (esimerkiksi autotallissa) !!! Pakokaasut ovat erittäin myrkyllisiä ja ne voivat aiheuttaa kuoleman nopeasti! On parasta odottaa yötä ja tehdä tämä testin ulkona.
On suositeltavaa vaihtaa sytytyskaapelit aina kokonaan. Esimerkiksi vaikka vain yksi kaapeli olisi jyrsijöiden vaurioittama, uudet sytytyskaapelit ostamalla palautat sytytysjärjestelmän vakio tilaansa, johon voit luottaa.
Sytytystulppia vaihdettaessa, on erittäin tärkeää valita tarkasti sellaiset tulpat, jotka ovat autovalmistajan hyväksymät. Sytytystulpilla on lukuisia eri arvoja, kuten: langan pituus, lämpöarvo ja sallittu jännite. Kukin näistä arvoista on oltava täsmälleen sama kuin mikä ajoneuvossasi on ollut alunperin, muutoin vaarana on kohtalokas moottorivaurio.
Verkkokaupastamme löydät kaikki auton sytytysjärjestelmän komponentit. Myymme vain hyväksyttyjä, laadukkaita tuotteita, jotka tukevat moottorin pitkää käyttöikää.

Bestseller: suosituimmat Sytytys-pääkategorian tuotteet

Muut osat autollesi