Mitä autoni kertoo minulle – auton äänien ymmärtäminen

Mitä autoni kertoo minulle - auton äänien ymmärtäminen

Jos kuulet viheltävää ääntä, nitinää tai kolinaa autostasi, sinun tulisi herkistää korvasi. Siihen koulutettu korva voi ehkäistä vaarallisia tilanteita, kalliita korjauksia tai auton vioittumista. Tässä artikkelista luet, kuinka voit tunnistaa useimmat auton äänet.

Systemaattisesti supistaminen

auton ajoäänien tunnistaminenLiikkuvassa autossa on liikettä joka puolella. Moottori on käynnissä, vaihde vaihtuu, renkaat pyörivät tiellä, jousitus pomppii, pakoputki heiluu alustassa puhaltaen pakokaasut ulos. Systemaattista toimintaa vaaditaan tietyn auton äänen tunnistamiseen. Jos mahdollista, kytke pois päältä niin monta järjestelmää, kuin mahdollista jäljittääksesi äänen syyn, kuin etsivä ikään.

tyhjäkäynnillä oleva auto päästää ääntäTärkein ehto haullesi on täten: ajaminen esteettä. Ihanteellisesti löydät kohdan, jossa ei ole muita liikenteenkäyttäjiä odotettuna. Missä tahansa tapauksessa sen tulee olla päällystetty tie. Töyssyt maastoradalla voivat turhaan vahingoittaa etsintääsi. Lisäksi auton ei pidä tarpeeksi hyvin vauhtiaan kuoppaisilla teillä.

auto kolisee ajon aikanaJos melua tapahtuu ajon aikana, paina kytkimelle ja vapauta se. Jos ääni jää, kytkin ja vaihde voidaan poistaa etsinnöistäsi. Nyt kiihdytä uudestaan – ja olettaen, että tämä on suora, pitkä tie ilman liikennettä – sammuta moottori ajettaessa.
Paina kytkimelle ja vapauta. Auto rullaa nyt omalla painollaan. Jos auton äänet ovat vieläkin kuultavissa, voit supistaa etsinnät jousitukseen.

ajo äänet napitJos ääni on kadonnut, käytä jarruja ilman moottoria. Huomaa: sinun ehkä tarvitsee käyttää ekstrapainetta, sillä jarrusavustus ei saa painetta moottorin ollessa sammuneena. Autoissa ohjaustehostimella ohjaus tulee olemaan huomattavasti raskaampaa ilman moottoria. Jarruista voi kuulua kirskuntaa tai kitinää jatkuvasti ajon aikana.

Pysäytä auto. Anna moottorin tyhjäkäydä ja anna sille kierroksia kuuluvasti muutaman kerran. Jos epänormaali ääni voidaan kuulla moottorin ollessa tyhjäkäynnillä, vika voidaan supistaa moottoriin, vetoisuuteen, vesipumppuun tai latausgeneraattoriin.

Jarrujen alennusmyymälä

Jarrujen alennusmyymälä

suurin valikoima ja brändin laatu
alhaisilla hinnoilla

kauppaan

Seuraten tätä menettelyä on mahdollista päästä lähemmäs ja lähemmäs äänen aiheuttajaa

Mikä ääni johtuu mistäkin?

Tehdäksesi kohinan lähteen tutkinnan, löydät alapuolelta listan tyypillisimmistä kohinoista, niiden syistä ja miten toimia.

Auton äänet ennen ajamisen aloittamista

iskunvaimentimen äänet

 1. Kitinää ja kulautusääniä astuessa autoon: viallinen iskunvaimennin, vaihda.
  Suosittelemme ennen kaikkea siirtymään Monroe-iskunvaimentimiin.
polttoainepumpun äänet

 • Pehmeä suhina kääntäessä auton avainta: normaali polttoainepumpun ääni. Jätä huomiotta.
ääni kojelaudan valoista

 • Pehmeä klikkaus auton käynnistyksen yhteydessä, mahdollisesti samaan aikaan kojelaudan valojen pimenemisen kanssa: maakaapeli ruosteessa. Poista, puhdista ja jos tarvittavaa niin vaihda ja uudelleenasenna.
Ääntä moottorin käynnistyksen yhteydessä

 • Hiomisääni auton käynnistyksen yhteydessä: joku kirskuu ajohihnassa. Sammuta moottori ja tarkista.
Moottorista tulee ääniä

 • Voimakas kitinä moottorista: generaattorin V-hihna tai vesipumppu kuluneita. Vaihda.
ääniä laakereista

 • Helisevä ääni ei moottorista: generaattorin laakerit. Poista generaattori ja tarkista, onko välttämätöntä vaihtaa laakerit.
ääniä vesipumppu vika

 • Pehmeä ja pysyvä kitinä auton ollessa tyhjäkäynnillä. Viallinen vesipumppu. Vaihda.
  Nyt alennettu jopa 75%.

Ensimmäisen muutaman jaardin aikana kuuluvat äänet

Moottorin äänet

 1. Helisevä ääni moottoria käynnistettäessä: hydraulisen venttiilinostimen vika tai öljynpuute. Tarkista öljyn taso. Jos auton ääni loppuu muutaman minuutin jälkeen, jätä se huomiotta (jos öljyn taso on ok). Jos ääni jää, venttiilinostimet ovat kuluneita ja ne tulisi vaihtaa.

Hydraulinen venttiilinnostin huippulaatua

Ääni kiihdytyksen aikana

 • Mylvintä ääni kiihdytettäessä: pakoputki viallinen. Kokonainen tai osittainen vaihtaminen.

Auton äänet ajon aikana

Kytkimen ääni

 1. Loputon rytmikäs hiontaääni: mahdollisesti kytkin. Astu kytkimelle. Jos ääni loppuu, kytkin on kulunut. Vaihda.
Ääni kuiva jarrusatula

 • Jatkuva pehmeä kitinä ajon aikana: jarrusatulat vaativat voitelua. Pura jarrupäällysteet ja laita kuparitahnaa. (Huomaa: ÄLÄ IKINÄ käytä konerasvaa tai öljyä!!!)
Ääniä ajon aikana

 • Pehmeä vihellys ajon aikana: vaihdelaatikko voi olla kuiva. Niin kuin kuvailtu, tarkista moottorin ollessa tyhjäkäynnillä ja etsi öljyvuotoa.
Ääniä jarrutuksen aikana

 • Metallinen hiontaääni jarrutuksen aikana: jarrupäällysteet jarrupaloissa tai -kengissä ovat täysin kuluneita!! Ihanteellisesti pysäytä auto ja hinauta se pois. Muuten: aja autotallille niin nopeasti, kuin mahdollista. Aja hitaasti ja vältä jarruttamista.

Laadukkaat jarrupalat ATE ilmainen toimitus

Melua ohjauksen aikana

 • Koputtava ja helisevä ääni ohjattaessa: pallonivelen vika. Vaihda heti: auto ei ole enää turvallinen liikenteeseen.
auton ääni kiihdyttämisen aikana

 • Helisevä ääni ajettaessa kuoppien yli: tangot, kallistuksenvakaajat tai iskunvaimentimet viallisia. Tarkistuta ne ja vaihda autotallissa.
moottorin asennuskumit ovat kuluneita

 • Tempovat koputusäänet lastin vaihdon aikana: moottorin asennuskumit ovat kuluneita. Vaihda.
Ääniä pakosarjan vaihtaminen

 • Hymisevä ääni ohjattaessa: pyöränlaakeri viallinen. Vaihda.
Pyörän laakerit nopea toimitus

Pyörän laakerit | Nopea toimitus

saatavilla 6,48 €

ostaa verkosta

Melua löysä puskuri

 • Epäselvä kirskuminen ja helinä ajon aikana: auton puskurit saattavat olla löysiä. Tarkista, ovatko kaikki korin osat paikallaan.
pakoputken äänet kun vuotaa

 • Sihinä äänet moottorin ollessa käynnissä: hiusmurtuma pakoputkessa. Osa tulee vaihtaa.
Ääniä jäähdytysjärjestelmässä

 • Pihahdusäänet moottorin ollessa sammuneena: ylipainetta jäähdytysjärjestelmässä. Odota, kunnes paine on loppunut. Tutki sitten moottoria. Mahdolliset syyt: jäähdyttimen, termostaatin tai sylinterin päätiivisteen vika, rei’itetty letku.
Renkaiden ääniä

 • Kirskuna renkaissa kurveissa: rengaspaine liian alhainen. Rengas on liian vanha tai liian kulunut.
Melua rengaslaakerin vika

 • Rullausääni renkaissa on liian kuuluva: renkaat ovat vanhoja ja kumi on liian kovaa. Rengas on mahdollisesti asennettu väärin päin (pyörimissuuntaa vastaan). Nuolimerkinnät renkaassa tulisi aina osoittaa pyörimissuuntaan.

Auton äänet sisältä

Ääniä sisältä

 1. Ujeltava kitinä: sisäosan puhaltimen tuulettimen pyörä on kuiva. Pura ja rasvaa. Huomaa: Jos pyörä on jumissa, kaapelipalo voi tapahtua tuulettimen moottorissa. Tarkista, onko savua! Sammuta tuuletin ja avaa kaikki ikkunat.
Äänet vaihteen vaihtamisen aikana

 • Kiristävä ääni vaihdettaessa vaihteita: polkimet tai Bowden kaapelit ovat kuivuneita. Polkimet voidaan rasvata. Bowden kaapelit tulisi vaihtaa. Huomaa: jos tämä sivuutetaan liian pitkäksi ajaksi, Bowden cable voi revetä! Tässä tapauksessa vesi on läpäissyt kaapelin ja ruoste aiheuttaa Bowden kaapelin turpoamisen.
Äänet penkissä

 • Vinkuvat äänet penkeistä: kiskot tai penkin mekaniikka on kuiva. Penkki tulisi purkaa ja osat rasvata.
Mikä tekee minkäkin äänen

 • Kolinaa kojelaudasta: huono liitos. Tämän löytäminen voi olla hyvin vaikeaa. Koputa eri paikkoihin kojelaudalla moottorin ollessa päällä.
Vinkuvat tuulilasinpyyhkijät

 • Vinkuvat tuulilasinpyyhkijät: pyyhkijän terät ovat kuluneet. Vaihda uusiin ja korkean luokan pyyhkijän teriin.

edullinen tuulilasin pyyhkijät

Auton äänet alustasta

Auton äänet alustasta

 1. Voimakas kalske ajon aikana, etenkin lastin vaihdon aikana: pakoputken kumikiinnike on löysä. Tarkista ja vaihda. Mahdolliset muut syyt: löysät suojat tai kotelot moottorissa.
Auton äänet ajon aikana

 • Kolina ja rullaava ääni ajon aikana: katalysaattorin keraaminen ydin on rikki. Auton ääni on ensin voimakkaampi ja sitten pikkuhiljaa pienempi, kunnes se katoaa kokonaan. Siinä tapauksessa katalysaattori on tyhjä ja tämä tulee näkymään seuraavassa pakoputken tarkistuksessa.
Katalysaattorin ääni

 • Koliseva ääni moottorin ollessa päällä: katalysaattorin lämpökilpi on löysällä. Tämä voidaan korjata yhdellä tai kahdella hitsauspisteellä.
Alustan äänet

 • Karjuva ääni, joka tulee vähitellen kovemmaksi: pakoputki vuotaa. Jos pakoputki karjuu huomattavasti kovempaa kierroksia lisätessä, pään vaimennin on todennäköisesti viallinen. Jos moottorin äänestä tulee äärimmäisen kova, pakoputken joustoputki on usein vahingoittunut. Varmistaaksesi, pakoputki tulee tarkistaa kokonaan. Yleensä nokiviivat näkyvät vuotokohdissa. Jos läpäisyjä löydetään äänenvaimentimesta tai liitoksista, pakoputki voidaan peittää yksinkertaisella hihalla väliaikaisesti. Joustoputket ja loppuvaimentimet tulisi lopulta vaihtaa. Nämä osat ovat yleensä melko edullisia.

Auton melu yleisimmät syyt

Vinkki: löydä kokenut matkustaja!

Ääniä ajettaessa kurviinUseimpien käyttöäänien ongelma autossa on niiden vähittäinen esiintyminen. Tämä mahdollistaa sinun tottumisen ääneen, jolloin sivuutat sen. Täten on aina käytännöllistä, että joku toinen tulee kanssasi ajamaan, jolta voi kysyä jos hän huomaa jotain erikoista. Tämä ehkäisee “työsokeutta” ja kallista vahinkoa vähitellen ilmeentyvien vikojen takia.

Etenkin vanhemmat autot tulevat “puheliaammiksi” ja kertovat sinulle hyvin luotettavasti mitkä osat tulee vaihtaa. Tämä mahdollistaa ‘’vanhan aarteen’’ kunnossa pysymisen liikennettä varten, kun olet oppinut varoitusäänien huomaamisen.

Foto: Alexandr Shevchenko, Brian A Jackson, ThomsonD, Baloncici, Simple Photo Shot, Daria Filimonova, love_studio, loraks, Voyagerix, sima, Gregory Gerber, Nor Gal, Lopolo, Pataporn Kuanui, NONGASIMO, Chatchai Kritsetsakul, Dewitt, InkHeart, similis, pdsci, khuruzero, Sharomka, Nykonchuk Oleksii, Kwangmoozaa, SARIN KUNTHONG, Corepics VOF, supergenijalac, korkeng, PREM WATTHANAKUL, Maxim Rumyantsev, Sergey Kelin, Andrey_Popov, pdsci / shutterstock.com