Kuluneet moottorin venttiilit? Näin voit tarkistaa ja vaihtaa ne

Kuluneet moottorin venttiilit? Näin voit tarkistaa ja vaihtaa ne

Venttiilit ovat polttomoottorin tärkeimpiä osia. Ne säätelevät ilma-polttoaineseoksen sisään- ja ulostuloa sekä tiivistävät moottorin palamisen aikana. Kaikki venttiilit ovat jatkuvassa liikkeessä ja mekaanisina osina ne ovat alttiina asteittaiselle kulumiselle. Tässä oppaassa me kerromme, miten venttiilien kunnon voi tarkistaa ja miten niitä voi säätää. Loppuun on lisätty ohjeet kuluneiden venttiilien vaihtamiseen.

Moottorin venttiilien tarkistaminen

Moottorin venttiilien tarkistaminen

Periaatteessa, kaikki moottoriventtiilit lähes kaikissa autoissa ja mallisarjoissa, on suunniteltu kestämään koko auton käyttöiän. Ennenaikaista kulumista saattaa kuitenkin tapahtua intensiivisen käytön tai vikojen seurauksena, ja tästä syystä venttiilit on säännöllisin väliajoin tarkistettava. Etenkin niiden tiiviys (tiivisteiden laatu) pitäisi analysoida sillä muuten palaminen ei ole optimaalista. Ensin tämä johtaa suurempaan öljynkulutukseen tai auton suorituskyvyn heikkenemiseen. Pahimmassa tapauksessa polttokammioiden kuumuus ja palaminen vaikuttavat moottorin muihin osiin.

Venttiilin korjaaminen on maallikolle aika vaikeaa. Pienet virheet vaikuttavat huomattavasti moottorin toimintaan sekä palamiseen. Jos sinulla ei ole tarvittavaa kokemusta, voi rajoittaa itsesi tekemään tarkastuksen yleisistä vaurioista kuten repeämät ja hyvin ilmeinen kuluminen. Hyvin usein epäilykset, kuten epätavalliset äänet tai auto ei pysty saavuttamaan sen tavanomaista suorituskykyä, edeltävät tätä tarkastusta. Korjaamot suorittavat yksityiskohtaisemmat tarkastukset laajemman tarkastuksen yhteydessä.

Moottorin venttiilien ja venttiilin välyksen säätäminen

venttiilin välyksen säätäminen

Tärkeämpää puhtaalle palamiselle ja moottorin sujuvalle toiminnalle, on venttiilien säännöllinen säätö venttiili välyksillään. Tämä pätee myös venttiileihin, jotka ovat fyysisesti ehjiä ja jotka eivät ole vielä kuluneet. Säätämistä varten on tärkeää tietää, miten venttiilit avataan ja suljetaan jakoakselilla ja mitä prosesseja tässä tarvitaan.

Ei ole mahdollista antaa yleistä arvoa venttiilivälyksen ja venttiilin keinuvivun välille. Useimmissa malleissa ei pitäisi ylittää puolta millimetriä. Ohjearvot löytyvät auton käsikirjasta tai ne pitää tarkistaa valmistajalta. Varsinainen säätö tehdään venttiilipalkista löytyvällä pultilla nokka-akselin puolen vastaavalla mutterilla. Rakotulkki on oikea laite tarkkaa säätöä varten, mikä on nykyään saatavilla laserteknologialla, jonka avulla mittaaminen on entistä tarkempaa.

Osta hydraulinen venttiilinnostimet verkossa

SYLINTERIKANNEN TIIVISTE (KEINUVIPU) Verkkokauppa

halpa alkaen 2,97€

säästä fiksu!

Moottorin venttiilien puhdistaminen

Moottorin venttiilien puhdistaminen

Kerrostumia venttiileihin tai asteittaista korroosiota ei voida välttää edes auton kunnollisen huollon yhteydessä. Venttiilien ajoittainen puhdistus on tarpeellinen, minkä takia ne on poistettava moottorista. Erikoistuneilta jälleenmyyjiltä löytyy erityinen venttiilien ruiskupuhdistin, joka poistaa suurimman osan pinnallisesta liasta. Muut auto fanit luottavat kotoa löytyviin tuotteisiin, kuten uuninpuhdistusaineet, joilla saa samanlaisen tuloksen.

Sinnikkään lian tai ruosteen riittävään poistamiseen suositellaan teräsharjojen tai muiden vastaavien tuotteiden varovaista käyttöä.  Venttiilejä voidaan vaihtoehtoisesti liottaa piilossa olevan lian poistamiseksi yön yli ammeessa. Näiden lyhytaikaisten ratkaisujen kanssa ei ole sallittua tehdä kokeiluja ja sinun tulisi luottaa vain ammattimaisiin tuotteisiin, joita saa erikoistuneilta jälleenmyyjiltä.

Venttiilin äänien määrittäminen ja korjaaminen

Venttiilin äänien määrittäminen ja korjaaminen

Äänet kuten kolina tai moottorista tuleva raapiva ääni voivat merkitä ongelmaa venttiileissä. Liian suurta tai pientä venttiili välystä voidaan havaita akustisesti ja korjata se säätämällä venttiilin keinuvipua. Kaikki muut venttiilien korjaukset tehdään vaihtamalla ne, vaikkakin voit ensin kokeilla tehdä perusteellisen puhdistuksen. Toisin kuin venttiilivälyksen kohdalla, jonka liiallinen kuluminen ei aiheuta ääniä, mutta se heikentää moottorin suorituskykyä tai öljyn kulutus kasvaa. Nämä saattavat kuitenkin olla myös seurausta muista moottorin häiriöistä ja tästä syystä tarkka diagnoosi häiriöistä ja niiden aiheuttajista on tärkeää.

Pakoventtiilien alennuslaskuri verkossa

Venttiilin vaihtaminen – opas

Venttiilin vaihtaminen opas

Venttiilien asentaminen ja poistaminen eivät edellytä ammattilaisten käsiä, vaikkakin pieni sorminäppäryys on tarpeellista. Suosittelemme kuitenkin käymään korjaamolla, koska vaihto tapahtuu moottorissa ja näin ollen aivan auton sydämessä. Kätevyys ja kokemus ovat myös erittäin tärkeitä venttiilien säätämisessä, vaikka tee se itse -työ ei ensisilmäyksellä ehkä näytä niin vaikealta.

tiedot moottorin venttiilien vaihtamisesta

TIETOA VENTTIILIN VAIHTAMISESTA

Milloin vaihto on tarpeellista?
– Ilmeinen laaja vahinko
– Alituinen ääni moottorista
– Erittäin suuri öljyn kulutus
– Moottorin heikentynyt suorituskyky
Mitä tarvitaan?
– Riittävä sarja venttiilejä sylinteriä kohti
– Hyvässä järjestyksessä oleva työkalulaatikko
Miten kallista se on?
– Mallista riippuen 8 – 15 € per venttiilin paikka
Tee se itse vaihdon edut
– Alhaiset kustannukset
– Nopea toteutus muutamalla liikkeellä
– Yksinkertainen saavutettavuus
Korjaamolla vaihtamisen edut
– Ammattimainen toteutus
– Ammattimainen venttiilivälysten säätö
– Mahdollinen piilotettujen venttiilien vaihto

Ennen vaihdon suorittamista, on määritettävä tarkasti kulumisen sijainti ja onko kaikkien venttiilien vaihtaminen todella tarpeellista. Usein ainoastaan venttiilien paikat, jotka eivät tiivistä riittävästi moottorin syöttö- ja poistoventtiilejä, ovat vahingoittuneet. Kaikissa tapauksissa täydellinen vaurioituneiden osien vaihto kaikissa auton vastaavissa venttiileissä on suositeltavaa, mikä tarkoittaa sitä, että jokaiselle sylinterille on tehtävä samat vaiheet.

Venttiilin paikkojen tai venttiilien vaiheittainen vaihtaminen

Venttiilin paikkojen vaihtaminen

Täydellinen venttiilien tai erillisten venttiilipaikkojen vaihtaminen tehdään monissa vaiheissa. Ensin jäähtyneen moottorin konepelti on avattava, jotta saadaan suora näkymä erillisiin sylintereihin. Tämän jälkeen sylinterinkannen tiiviste on purettava jotta päästään käsiksi venttiileihin. Nämä on poistettava asianmukaisilla työkaluilla ruuvikierteistään. Nyt sinulla on täydellinen näkyvyys niiden kunnosta tai mahdollisesta kulumisesta. Yleensä jokaisessa sylinterissä on kaksi tuloventtiiliä ja kaksi poistoventtiiliä.

Sylinterikannen tiiviste halvempaa

Monissa moottoreissa on piilossa olevia venttiilejä, joihin ei pääse suoraan käsiksi sylinterinkannen tiivisteen purkamalla. Tämän tehtävän voisi jättää korjaamolle. Mikäli venttiilit vaihdetaan kokonaan, venttiilien jouset ja venttiilinvarren tiivisteet on myös vaihdettava. Tästä aiheutuu suurempia kustannuksia, mutta kuluttajaa saa varmuuden siitä, että hän voi luottaa täydellisesti uusiin venttiileihin moottorin päivittäisessä käytössä.

vinkkejä venttiilien vaihtamiseen

Johtopäätös ja vinkkejä venttiilien vaihtamiseen

Tarkista sylinterikannen venttiilit

Während die meisten Autofahrer über die Lebensdauer ihres Fahrzeugs hinweg keinen Stress mit den Ventilen haben dürften, machen Defekte und Verschleiß einen vorzeitigen Austausch notwendig. Bevor Sie sich zu schnell in Unkosten stürzen, klären Sie die genaue Ursache ab – gerade bei Problemen im Motorraum kommen neben den Ventilen auch andere Ursachen für Defekte oder einen Leistungsabfall infrage. Der professionelle Austausch aller Ventile in einer Fachwerkstatt geht mit einigen Hundert Euro zwar deutlich ins Geld, gibt Ihnen allerdings die Sicherheit eines fachkundigen und professionellen Austauschs. Und auf diesen sollten Sie nicht verzichten, um noch lange Freude an Ihrem Fahrzeug zu behalten.

Foto: Ikonoklast Fotografie, Robert Przybysz, disak1970, Pavel L Photo and Video, dreamnikon, Nikita Lysenko, ER_09 / shutterstock.com